• BIST 9557.92
  • Altın 2487.648
  • Dolar 32.4936
  • Euro 34.7959
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 23 °C

Recep Akdağ: Sağlıkta ikinci dönüşümü 1 ay içinde açıklayacağız

Recep Akdağ: Sağlıkta ikinci dönüşümü 1 ay içinde açıklayacağız
Recep Akdağ: "Paydaşlarla 6 aydır çalışıyoruz, belli metinler oluşturduktan sonra bu metinleri hem sağlık komisyonumuzla tartışacağız,. Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanımızla konuşup tam bir politika metni, hükümet etme metni haline dönüştüreceğiz."


ANKARA-Ensar Vakfı Ankara Şubesince, Vakıflar Genel Müdürlüğü Konferans Salonundaki Ensar Buluşmaları Programı kapsamında "Cumhurbaşkanlığı sistemi ve sağlıkta dönüşümün ikinci aşaması neler getirecek?" başlıklı etkinlik düzenlendi.

Programa katılan Sağlık Bakanı Akdağ, yaptığı konuşmada bir ülke yönetiminde en önemli şeylerden birinin saha çalışmaları olduğunu belirterek, AK Parti hükümetlerinin başarısında bunun çok önem taşıdığını vurguladı. Kağıtların üzerine mevzuatlar yazmakla herhangi bir sistemin değiştirilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Akdağ, "Hele hele bir ülkenin yönetimini dönüştürmek, ileriye götürmek, ekonomisini geliştirmek ve sosyal hayatını geliştirmek hiç mümkün değil." diye konuştu.

- "Bir ay içerisinde açıklanacak"

"Hükümet etme sistemini, sağlam bir sistem haline getirir, vatandaştan, seçmenden başka vesayet odaklarının etkisinden kurtarırsanız, sağlığın işi de kolaylaşır, herkesin işi kolaylaşır. Belli bir amaca yöneldiğiniz herhangi bir program için, bu sağlıkta, eğitimde, genel olarak hükümet açısından olabilir. Birden fazla sorumlu varsa bir işin başında, o iş yürümez." diyen Akdağ, bunu kendi pratiklerinden de çok iyi bildiklerini söyledi.

Şehir hastanelerinin özellikleri, evde sağlık uygulamalarını paylaşan Akdağ, hizmet kalitesinin artırılabilmesi için çalışma yapıldığını söyledi. Akdağ, sağlıkta dönüşümün ikinci aşamasının çalışmalarının yaklaşık bir ay içerisinde kamuoyunun karşısına çıkacağını bildirdi.

Kamuoyunun düşüncelerini de alacaklarını dile getiren Akdağ, "Paydaşlarla 6 aydır çalışıyoruz, belli metinler oluşturduktan sonra bu metinleri hem sağlık komisyonumuzla tartışacağız, Mecliste ve sivil toplum kuruluşları ile konuşacağız. Hizmeti alanlarla ayrıca konuşacağız, Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanımızla konuşup tam bir politika metni, hükümet etme metni haline dönüştüreceğiz." diye konuştu.

Türkiye'de sağlıkta kişi başına yılda 500 dolar harcandığı, bunun 100 dolarının vatandaş tarafından verildiği bilgisini aktaran Akdağ, ABD'de harcanan miktarın 9 bin 500 dolar olduğunu söyledi. Akdağ, "Buna rağmen orada 30 milyon insanın sigortası yok. Sigortası olanların büyük bir bölümü de ağır bir hastalığa uğradıkları zaman bütün mal varlıklarını, sigortalı olmalarına rağmen kaybediyorlar." dedi.

- "Risk faktörlerinin azaltılmasına ağırlık verilecek"

Sağlıkta dönüşümle birlikte vatandaş memnuniyetinin arttığına dikkati çeken Akdağ, anne ölüm oranlarında da ciddi düşüş elde edildiğini kaydetti.

Bakan Akdağ, Türkiye'nin hastalık yükünün yüzde 4 oranında azaldığına işaret ederek, dünyada bunun da önemli ölçüde azaldığına işaret etti.

Bu gelişmeye karşın bulaşıcı olmayan hastalıklar için risk faktörlerinin arttığına dikkati çeken Akdağ, şişmanlık, sigara kullanımı, hareketsizliğin bunlar arasında yer aldığını ifade etti. Sağlıkta dönüşümün ikinci fazında söz konusu risk faktörlerinin azaltılmasına yönelik çalışmalara ağırlık verileceğini bildiren Akdağ, kişilerin daha sağlıklı bir hayat yaşaması için Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda sektörü, sivil toplum kuruluşları ile çalışmalar yapılacağını kaydetti.

Aile hekimliği sisteminin geliştirileceğini, yeni sağlıklı yaşam merkezleri kurulacağını da belirten Akdağ, "Aile hekimliğinden bu merkezlere gidiş gelişi servislerle yapacağız ki vatandaşımızı teşvik edelim ve gereksiz yere hastanelere yüklenmeyelim." diye konuştu.

Bakan Akdağ, sağlık çalışanlarının özlük haklarının, çalışma şartlarının iyileştirilmesine yönelik de çalışmalara devam edileceğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Bakan Akdağ'a plaket takdim edildi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4342 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim