• BIST 9079.97
  • Altın 2321.592
  • Dolar 32.3302
  • Euro 34.9641
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

"Reçetesiz antibiyotik kullanımı faydadan çok zarar getiriyor"

"Reçetesiz antibiyotik kullanımı faydadan çok zarar getiriyor"
Doktor tavsiyesi olmadan kullanılan, doğru dozda alınmayan antibiyotiklerin, başta böbrek ve karaciğer olmak üzere organlara zarar verebileceği bildirildi.

MEHMET KUMCAĞIZ - Doktor tavsiyesi olmadan kullanılan, doğru dozda alınmayan antibiyotiklerin, başta böbrek ve karaciğer olmak üzere organlara zarar verebileceği bildirildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Samsun Sağlık Yüksekokulu Halk Sağlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doktor reçetesi olmadan antibiyotik kullanılmasının sakıncalı olduğunu belirtti.

Antibiyotiklerin halk arasında "her hastalığa deva" gibi görülüp yanlış kullanıldığına dikkati çeken Avcı, mevsim itibarıyla artan ilaç kullanımında arkadaş tavsiyesinin değil doktor reçetesinin önemli olduğunu vurguladı.

İnsanların her türlü sağlık sorununda kendi kendilerine antibiyotik almalarının çok sakıncalı olduğunu ve vücuda büyük zarar verebileceğini ifade eden Avcı, "Hastalıklara karşı antibiyotik, mutlaka doktor kontrolüyle alınmalı. Antibiyotik kullanımında mutlaka doktor reçetesi olmalıdır. Hastalığın tanısı sonrası doğru antibiyotik ve belirlenen dozda kullanılması en uygun olandır. Antibiyotik, bakterilerin neden olduğu hastalıklarda kullanılır" dedi.

Doç. Dr. Avcı, virüslerin neden olduğu mevsimsel hastalıklarda dahi antibiyotik kullanımının yaygın olduğuna değinerek, mevsimsel hastalıkların tedavisi için alınan antibiyotiğin hiçbir yararı bulunmadığını anlattı.

"Grip ya da nezle gibi hastalıkların tedavisinde antibiyotik yok"

Gereksiz yere kullanılan antibiyotik gibi ilaçların başta böbrek ve karaciğer gibi organlara zarar verdiğine işaret eden Avcı, şunları kaydetti:

"Hastaların özellikle grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında kullandıkları antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığı bilinmelidir. Antibiyotiklerin yanlış nedenlerle veya doğru olmayan biçimde kullanılması, bakterilerin sonraki tedavilere karşı direnç göstermesine neden olabilir. Doktor reçetesiyle ilaçlar reçeteye uygun zaman aralıklarında alınarak kullanılmalıdır. Hasta kendisini iyi hissetse bile tedaviyi hekimin belirttiği süreden önce sonlandırılmamalıdır. Aksi takdirde faydadan çok zarar getirecektir."

İlknur Avcı, enfeksiyonlara karşı en önemli etken ilaçlardan antibiyotiklerin doğru kullanımı konusunda toplumda farkındalığın artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3416 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim