• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 19 °C

Reçetesiz ilaçların reklam yasağı kalkıyor

Reçetesiz ilaçların reklam yasağı kalkıyor
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman'ın ve ilaç sektörünün desteklediği çalışma çerçevesinde reçetesiz satılan ilaçların listesi çıkarılıyor.

Sağlık Bakanlığı, reçetesiz ilaçların reklam ve tanıtım yasağını kaldırmak için harekete geçti. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman'ın ve ilaç sektörünün desteklediği çalışma çerçevesinde reçetesiz satılan ilaçların listesi çıkarılıyor. Listenin tamamlanmasının ardından reçetesiz ilaçların tanıtımı gazete ve televizyonlarda serbest hale gelecek. Böylece 1928'den bu yana süren yasak ortadan kalkmış olacak. Reklamcılar söz konusu yasağın kaldırılmasıyla reklam pastasının yüzde 5 büyüyeceğini belirtiyor.

Tanıtımın önündeki engelin kaldırılmasına yönelik iki formül üzerinde duruluyor. Buna göre ya 1928 tarihli yasada değişiklik yapılacak ya da bir yönetmelikle reklam ve tanıtım yasağı ortadan kaldırılacak. İki ay içinde tamamlanması beklenen hazırlıklarda son sözü Sağlık Bakanı Recep Akdağ söyleyecek. Yasağın kaldırılmasına yönelik 1991'den beri çalıştıklarını belirten Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı Nuri Çolakoğlu, bütün Avrupa ülkelerinde reçetesiz ilaç reklamlarının serbest olduğunu ifade etti. Söz konusu yasağın AB'ye uyum çerçevesinde de kaldırılması gerektiğine işaret eden Çolakoğlu, "İlaç tanıtımı, doğru ilaç kullanımını da beraberinde getirecek." dedi.

Sektör için reçetesiz ilaç reklamlarının yayınlanmasının önemine işaret eden reklamcılar, yasağın kalkmasıyla 200 milyon yeni liraya ulaşan reklam hacminin ortaya çıkacağını belirtiyor. Reçetesiz ilaç reklamlarının toplam reklam harcamalarının yüzde 5-8 arasında bir rakama sahip olacağını söyleyen uzmanlar, diğer ülkelerdeki örneklere dikkat çekiyor.

Yasadaki 13. madde değişmeden yasağın kaldırılamayacağını belirten İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç, "Uzun vadede bu yasağın kaldırılması için çalışmamız olacak." diye konuştu. Geri ödemesi olmayan reçetesiz ilaçların tanıtım yasağının kaldırılması taraftarı olduğunu belirten Tokaç, reklama izin verilmesi halinde çıkacak tabloyu da özetleyerek şu uyarıda bulundu: "Bu ilaçlar geri ödemeye dahil edilirse reklam sonucu satışları artacak, dolayısıyla kamunun ilaç harcamaları yükselecek. Geri ödemeden çıkarılması da reçeteli pahalı ilaçlara yönelimi getirecek. Her iki durumda da Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yükü artacak."

Reçetesiz ilaçların ilaç harcamalarındaki payı ara ürünler de dahil geçen yıl 416 milyon yeni lira seviyesinde gerçekleşti. Bu rakam 9,5 milyar YTL olan toplam ilaç harcamalarının yüzde 4'üne tekabül ediyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2276 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim