• BIST 9530.47
  • Altın 2477.258
  • Dolar 32.4457
  • Euro 34.788
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Regl döneminde yumurta yiyin!

Regl döneminde yumurta yiyin!
Bayanların regl döneminde kahvaltılarına ekleyecekleri yumurta ve salatalık; iştah açılmasını ve şişliği azaltır.

Yaşamın farklı dönemeçlerinden biri olan adet dönemi her yönüyle bayanları etkisi altına alıyor. Bu özel dönemde beslenmeye de dikkat edilmesi gerekiyor. Diyetisyen Canan Aksoy adet döneminde beslenme konusunda önemli ipuçları veriyor:

'Doğurganlık çağındaki kadınların her ay, 'adet olacağım yine şiştim', 'iştahım açıldı' diye tabir ettiği bu dönemde beslenmemizde dikkat edeceğimiz bir kaç küçük noktayla bu dönemi daha rahat geçirebilir hale getirmek mümkün müdür?' sorusuna yanıt olarak Diyetisyen Canan Aksoy şunları dile getiriyor:

Premenstrüel sendrom diye tabir edilen bu dönemde göğüslerde ve karın bölgesindeki şişlik, duygusal durum değişiklikleri, iştah açılması, ödeme bağlı kilo artışı kadınların genel problemi olabilmektedir. Bu sendrom periyottan 14 gün önce başlar ve periyodun başlamasıyla beraber genelde sonlanır.

Menstruasyon dönemimin ödeminin başladığı gün ilk periyottan sonraki 14. gündür, bugünü tespit etmek için tükürükten ovülasyon testini kullanıp, ödeminizin ne zaman başladığını tespit edip, koyu yeşil yapraklı sebzeler (maydanoz-tere-roka ) ve tuzu azaltmaya başlayarak ödeminizin için tedbir alabilirsiniz. Menstrüal siklusun sürdüğü yıllarda kadınların beslenmesinde demir gereksinimi artar. Her periyotta genellikle 60 ml kan kaybı olur. Fazla kanaması olan kadınlar da bu kayıp biraz daha fazladır. Periyot yıllarında kadınların günlük demir gereksinimi 15 mg civarındadır, bu gereksinimin erkeklerde 10 mg olduğunu düşünürsek, kadınların erkeklere nazaran neden daha fazla anemik olduğu anlaşılır bir sebep haline gelebilmektedir. Anemikseniz veya bu dönemde dikkatli beslenmezseniz anemik hale gelebileceğinizi unutmayın. Bu dönemde öncelikle demek ki, demir ihtiyacımızı sağlayacak şekilde beslenmemiz gerekmektedir. Sabah kahvaltılarına eklenecek bir yumurta ve bu yumurtayla beraber alınacak çiğ sebze-salatalık veya meyve, öğünlerden birinde tüketilecek et-tavuk-balık gibi demir içeriği yüksek bir besin iyi bir tedbir olabilir.

Periyot döneminde artan ödeme bağlı ne gibi bir strateji geliştirebiliriz?
Bu dönemde hormonal değişime bağlı olarak vücut su tutabilir.Tutulan suyun atılmasının en iyi yolu, yine bol miktarda su içmektir. Tuz tüketiminin azaltılması, ödemin daha az gelişmesine yardımcı olacaktır. Potasyumdan yüksek beslenmek tuzun daha kolay atılmasını sağlar, sarı renkli sebze ve meyveler temel olarak potasyumdan zengindir. Ara öğünlerden birine koyacağınız muz, portakal, kayısı, mandalina gibi bir meyve potasyumun artmasını sağlayacağı gibi kan şekerinizi kontrol etmeniz üzerine de katkıda bulunacaktır. Koyu yeşil yapraklı bitkilerden yapacağınız çaylar veya salatalar da ödeminizin azalmasını sağlayacaktır. Sabah kahvaltısında maydanozlu sumaklı bir salata, öğünlerden sonra tüketeceğiniz nane -kekik çaylarının buna katkısı olur.

AĞRI VE KRAMPLARA B VİTAMİNLERİ
Periyot dönemlerinizde kas ağrılarınız ve kramplarınız varsa B vitaminleri ve magnezyumdan zengin beslenmek bu dönemin daha rahat geçmesini sağlayacaktır. Magnezyum kas kramplarının oluşmasını azaltırken, B vitaminleri sinirsel iletinin güçlü olmasını sağlayarak, kas denetimini kolaylaştıracaktır. Ara öğünlere koyacağınız kavrulmamış badem, fındık, ceviz veya ana öğünlerde tüketeceğiniz kurubaklagiller magnezyum desteği sağlarken, öğünlerde tüketeceğiniz bulgur, tam tane ekmekleri B vitaminlerini daha rahat almanızı sağlayacaktır. Bu dönemde tatlıya olan eğilimi bastırmak için kuru meyveler tüketilebilir. Meyveli yoğurtlar bir başka alternatif olabilir. Bunlara rağmen hala tatlı isteğiniz azalmadıysa kakao oranı yüksek bir parça çikolata yanında yağsız bir latte veya bir bardak sütle olmak kaydıyla yenebilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 21391 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim