• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9437
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Reklam Kurulu'ndan iki hekime ceza

Reklam Kurulu'ndan iki hekime ceza
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, yapılan şikayetler üzerine jinekolog Dr. Bülent Uran ile cinsel terapi uzmanı olarak bilinen pratisyen hekim Cem Keçe'ye ceza verdi.

Uran'ın sahip olduğu şirkete 67 bin 200 TL idari para cezası verilirken, Keçe'ye de kendi internet sitesindeki şikayete konu reklamların durdurulmasına karar verildi.

Alınan bilgiye göre, Türkiye Psikiyatri Derneği adına, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan Bülent Uran isimli hekimin, psikiyatri uzmanlık alanına giren hastalıklara yönelik tıbbi girişimde bulunarak, uzmanlık dışı faaliyet yürütmesi ve hekimler için belirlenmiş reklam ve tanıtım kurallarına aykırı davranması nedeniyle 21 Ocak 2010'da Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kuruluna şikayette bulunuldu.

Bunun yanı sıra pratisyen hekim Cem Keçe'nin ''psikiyatri uzman hekimi olmadığı halde cinsel terapist ve uzman unvanlarını kullanıp, kendisini cinsel terapist eğitmeni olarak tanıttığı; vajinusmus konusunda hastalara kesin tedavi garantisi verdiği ve kendisine ait internet sitelerinde bunun reklamını yaptığı gerekçesiyle'' 17 Şubat 2010 tarihinde aynı kuruma şikayet edildi.

Başvurular üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, 09 Şubat 2010 tarihli 173. toplantısında Dr. Bülent Uran'ın şikayetlere konu faaliyetleri ile ilgili karar verdi.
Kararda özetle, ''hekimin Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin reklam ve tanıtım kurallarına ilişkin 29. maddesi ile 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 16. maddesi hükmüne aykırı hareket ettiği tespit edilmiş, söz konusu reklamların durdurulmasına karar verilmiş ve Dr. Bülent Uran'ın sahibi olduğu şirkete 67 bin 200 TL idari para cezası verilmiştir'' ifadesine yer verildi.

Cem Keçe hakkındaki şikayet de Kurulun 14 Aralık 2010 tarihli 183. sayılı toplantısında görüşüldü. Kararda özetle, ''bu hekimin internet sitelerinde yer alan reklam ve ilanların hekimler için mevzuatta belirlenmiş reklam ve tanıtım kurallarına ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 16. maddesine uygun olmadığına karar verilmiş olup, şikayete konu reklamların durdurulmasına karar verildi'' hükmüne varıldı.

-REKLAM KURULU KARAR ÖZETLERİ-

Bülent Uran Terapi ve Eğitim Hizm. Sağ. Reklam-Basın Yayın Org. Dan. Ltd. Şti. bünyesindeki ''Dr. Bülent Uran Hipnoz Merkezi'' adlı müesseseye ait www.hipnozmerkezi.com ve www.hipnozluyoruz.com adresli internet sitelerinde yer alan tanıtımlarda, Dr. Bülent Uran adına düzenlenmiş ''Muayenehane Kayıt Belgesi'' bulunmamasına rağmen, muayenehanelerde ve diğer sağlık kuruluşlarında hekimlerin yetkileri dahilinde uygulanması gereken hipnoz uygulamalarına ilişkin tanıtım yapıldığı belirlendi.

Söz konusu sitede, ''(?) randevusu kesinleşmiş her seansın ücretini peşin ödemeniz ya da bunu garanti altına almanız gerekiyor. Bu nedenle ilk seans ücretinin banka hesabına peşin olarak yatırılması gerekiyor. İlerleyen seanslar için mail order, peşin ödeme, 3 günden önce banka havalesi gibi seçeneklerimiz mevcuttur. (?) Banka hesap numaraları aşağıdaki gibidir. Birden fazla seans randevusu alanların da eğer 3 günden daha sık aralarla randevu almışlarsa tüm seans ücretlerini peşin yatırmaları gerekiyor. (?)'' şeklinde sağlık alanında faaliyet gösteren kuruluşun faaliyetlerine ticari bir görünüm kazandıran ve talep yaratmaya yönelik ifadeler kullanıldığı gerekçeleriyle, söz konusu tanıtımların Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin 29. maddesine uygun olmadığına karar verildi.

Bunun dışında söz konusu reklamları durdurma cezaları da verildi.

Op. Dr. Cem Keçe için de gerekçede şu ifadelere verildi:

''Keçe'ye ait www.drcemkece.com, www.drcemkece-vajinismus.com ve www.drcemkece-evlilikterapisi.com adresli internet sitelerinde pratisyen hekim olan ve ruhsal hastalıkların tedavisi konusunda 'uzman' ve/veya 'terapist'' olduğunu gösterir resmi onaylı bir belgesi olmayan bahsi geçen doktorun söz konusu internet sitelerinde 'Uzman Psikolojik Danışman, Evlilik Terapisti' olarak tanıtıldığı ve bu konularda faaliyet gösterdiği; 'Sunduğum Hizmetler' başlığı altında 'Holistik Psikoterapi, psikoterapi, cinsel terapi, holistik cinsel terapi, evlilik terapisi, cinsel danışmanlık?' gibi klinik psikoloji ve psikiyatri alanına giren terapi ağırlıklı girişimlerin uygulandığı izlenimi oluşturulduğu ve bu konularda hasta kabul edildiği,

Cinsel terapi konusunda eğitim veren kurumlar, bu konuda poliklinikleri olan eğitim ve üniversite hastaneleri olup bunun dışında hiçbir dernek, kurum veya kuruluşun böyle bir yetkisi olmamasına rağmen inceleme konusu www.drcemkece.com adresli internet sitesinde 'Verdiğim Eğitimler' bölümünde psikoterapist, cinsel terapist, cinsel danışman ve evlilik terapisti yetiştirildiği, ruh sağlığı profesyonellerine başta holistik cinsel terapi eğitimi olmak üzere, evlilik terapisi, holistik psikoterapi, hipnoz, hipnoterapi, anne baba ve eş eğitimleri verildiğinden bahsederek anılan doktorun eğiticiymiş gibi tanıtıldığı,

Sitede yer verilen 'Dr. Cem Keçe Modeli'nin herhangi bir bilimsel yayın olarak sunulmamış, tartışılmamış, ve kabul görmemiş olduğundan bilimsel bir değeri olmamasına rağmen bir model olarak sunulmasının ve en uygun tedavinin de uygulanan bu yöntemle mümkün olduğu şeklinde ifade edilmesinin bilimsellikten yoksun olup, etik olarak da uygun olmadığı gibi gerçeği yansıtmayan tek seanslık kesin çözümler, kısa tedaviler şeklinde vaatler sunulduğu,

Söz konusu internet sitelerinde yer alan reklam ve ilanların 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'a, Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi'ne, Özel Hastaneler Yönetmeliğine ve Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik'e uygun olmadığına,

Bu durumun, 4077 sayılı Kanunun 16. maddesi hükmüne aykırı olduğuna, reklam veren Op. Dr. Cem KEÇE hakkında anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verilmiştir.''

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2380 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim