• BIST 9117.17
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Rektör'den 'Hoca Farkı'na çözüm önerileri

Rektör'den 'Hoca Farkı'na çözüm önerileri
Rektör Füzün, 'Üniversite hastanelerinin temel görevleri eğitim ve araştırmadır. Bunları yaparken doğal olarak hizmet de üretirler. Elde edilen döner sermaye geliri bu hizmetin karşılığıdır.

Ancak unutulmaması gereken nokta hizmet üretiminin amaç değil, araç olduğudur. Eğitim ve öğretim için üniversite hastanelerine ayrı fon verilmesi gerekir' dedi.

Çok sayıda tıp fakültesinde hocaları sokağa döken, pankartlı, alkışlı protestolarına hedef olan performans sisteminin nasıl uygulanacağı, henüz yönetmeliği çıkmadığı için bilinmezken, pek çok soruna yol açacağı iddia ediliyor. Öğretim üyesi katkı payı uygulamasının kaldırılmasıyla, üniversite hastaneleri döner sermaye gelirlerinin en az yüzde 15 azalacağı, bunun da üniversite hastanelerini zora sokacağı belirtiliyor. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Füzün, döner sermaye gelirleriyle hastane hizmetleri için gerekli her türlü sarf malzemesi ve ilaç, makine- teçhizat alımlarının, inşaat yatırımlarının karşılandığını, kadrolu çalışanların döner sermaye tazminatlarının, sözleşmeli çalışanların hem ücretlerinin hem tazminatlarının, hizmet alımı ile çalıştırılan personelin ücretlerinin, hastanenin elektrik, su, ısıtma- soğutma ile çeşitli eğitim ve araştırma giderlerinin ödendiğini hatırlattı. Bu ödemelerin yüksek maliyet getirdiğini, bu maliyetlerin karşılığının yalnız hastane hizmetlerinden elde edilen gelir olduğunu belirten Rektör Füzün şunları söyledi:

'Bu gelirin tamamına yakını, hizmet karşılığı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenen paralardır. Üniversite hastaneleri üçüncü basamakta hizmet veren, yani pekçok sorunu bir arada olan hastalara bakan, bu nedenle hizmet maliyeti yüksek hastanelerdir. Buna karşın SGK, hizmetin faturalandırılmasına diğer hastanelerden hiçbir ayırım yapmıyor, aynı ücreti ödüyor. Sorunlu hastalar sıklıkla üniversite hastanelerine gönderiliyor. Bunların teşhis tedavileri için ek işlemler yapılıyor, maliyet yükseliyor ama SGK tarafından aynı ücret ödeniyor, üniversite hastaneleri zarar ediyor.'

'ÜNİVERSİTE HASTANELERİNE EK KAYNAK YARATILMALI'

Üniversite hastanelerinin hizmeti karşılığı gelir elde edemediğini, hocaların yüzde 25'inin poliklinik hizmeti vermeyen, ameliyat yapmayan, doktor yetiştiren temel bilimler hocaları olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Füzün, şu önerilerde bulundu:

'Bu hocalarımız döner sermayeye gelir sağlamıyor, ancak eğitim araştırma çalışmaları yapıyor, bunun karşılığında da döner sermayeden haklı olarak kendilerine pay dağıtılıyor. Üniversite hastane hizmetlerinde alınan ek ücretler, halk arasında 'hoca farkı' diye isimlendirilen ücretler kaldırıldı. Bu durum üniversite hastanelerinin gelirlerinde yaklaşık yüzde 15 azalmaya neden olacak. Daha önceleri nakit olarak elde edilen ve üniversite hastanelerinin acil gereksinimlerini karşılayan bu ücretler önemli bir sorun yaratacaktır. SGK ödemelerinin en az 45 gün sonra yapıldığı da unutulmamalıdır. Bu nedenle, üniversite hastanelerine kaybedilen gelir kadar bir kaynak yaratılmalıdır. Üniversite hastanelerinin asıl görevi araştırma ve eğitimdir, çalışmalarını bu yönde yoğunlaştırması gerekir. Bu faaliyetlerinden sonra, ya da birlikte ürettiği hizmet karşılığı ödenecek ücretler mutlaka arttırılmalıdır. Örneğin sabit ücret ya da paket olarak belirlenen ücretler üniversite hastaneleri için en az yüzde 20 fazla olmalıdır. Eğitim ve araştırma için ayrıca bir fon ayrılmalıdır. Üniversite hastanelerinin döner sermaye yükünü azaltmak için sözleşmeli personelin maaşları merkezi bütçe kapsamına alınmalıdır. Üniversite hastanelerinin yatırımlarına yani makine- techizat alımı, bunların bakımı ve onarımlarına daha fazla kaynak ayrılmalıdır.'

HASTANENİN BORCU 70 MİLYON LİRA

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, geçtiğimiz günlerde basın temsilcileriyle yaptığı görüşmede Tıp Fakütesi Hastanesi'nin mali sıkıntısından sözetti. Devletin SGK'lı hastalar için belirlediği teşhis-tedavi-malzeme ücretlerinin, maliyetin çok altında kaldığından yakınan Rektör Füzün, durumu 'Hastanenin borcu gırtlağı geçti' diye anlatırken, borcun 70 milyon TL'ye ulaştığını açıkladı. Rektör Füzün, gelir-gider arasındaki dengenin sağlanması için, mayıs ayında döner sermaye dağıtımlarında kesintiye gidileceğini de duyurdu.

turknethaber

Bu haber toplam 3965 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim