• BIST 8719.9
  • Altın 2238.96
  • Dolar 32.3373
  • Euro 35.0969
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 13 °C

Renkli iç çamaşırlarına dikkat!

Renkli iç çamaşırlarına dikkat!
Çok kötü bir hastalığa zemin hazırlayabilir. Prof. Dr. İsmail Gümrükçüoğlu, kalitesiz renkli iç çamaşırı giymenin, çamaşırların boyanmasında,..

Prof. Dr. İsmail Gümrükçüoğlu, kalitesiz renkli iç çamaşırı giymenin, çamaşırların boyanmasında kullanılan kimyasallar nedeniyle cilt kanserine zemin hazırladığı uyarısında bulundu.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Gümrükçüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tekstil sanayinde ''azo boyar'' denilen maddelerin kumaş boyamasında sıkça kullanıldığına işaret etti.

Bu maddelerin kalitesiz olanlarının insan sağlığı açısından risk taşıdığının altını çizen Gümrükçüoğlu, özellikle tenle temas eden giyecekler seçilirken dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Tenle temas eden giyeceklerdeki söz konusu boya maddesinin terlemeyle birlikte vücut tarafından emileceğini anlatan Gümrükçüoğlu, bunun zaman içinde cilt kanserine zemin hasırlayabileceğine işaret etti.

Yıkama sırasında kumaştan çabuk çıkan boyaların tehlikeli olduğunu vurgulayan Gümrükçüoğlu, şunları kaydetti:

''Boya yapılmadan kumaşın çekiciliği olmuyor. Boyanın kaliteli olması gerekir. Güneş ışığında solmaması, suyla temas ettiğinde boyanın akmaması lazım. Ama kalitesiz ürünlerde bu çok oluyor. Buna bir de deterjan ve sabun eklendiği zaman boyalar daha çok çıkıyor. Bunu her zaman söylüyorum, yıkama sırasında kumaştan çabuk çıkan boyalar tehlikelidir. Özellikle iç çamaşırlarının boyalı olması halinde, terle birlikte çıkan boyalar vücuda zarar veriyor. Vücutta tahrişler oluyor, sonra yaralar ortaya çıkabiliyor.''

Elyaf boyacılığında kullanılan boyaların, kanser etkisinin olduğunu söyleyen Gümrükçüoğlu, ''Bu azo boyar maddeler yapısındaki boya gereği kansere yol açabiliyor. Vücuda emilim yoluyla geçebilen boyalar hemen öldürmüyor ama zamanla cilt yaraları ortaya çıkıyor. Onkoloji hastanelerinde bunların örnekleri vardır'' dedi.

-ÇORAP ALIRKEN DE DİKKAT EDİLMELİ-
Gümrükçüoğlu, aynı sorunun çoraplarda da yaşandığına dikkat çekerek, alınan çorapların giyilmeden önce yıkanması gerektiğini söyledi.

Yıkanmadan giyildiğinde çorabın renginin parmak uçlarında görülebildiğini belirten Gümrükçüoğlu, ''Ayaklar vücutta en çabuk terleyen yerlerden biri. Bu sebepten ötürü çorabın boyaları çıkıyor ve vücudunuza temas ediyor. Siz parmak aralarınızı kaşımaya başlıyorsunuz sonra mantar olduğunuzu görüyorsunuz aslında bu öyle değil o boyalar ayağınızdaki pişikten emilim yoluyla vücudunuza girmiş oluyor ve sizi kansere götüren süreç başlamış oluyor' diye konuştu.

Kaliteli boyalar pahalı olduğu genellikle kumaş boyamada kalitesiz boyaların tercih edildiğini ifade eden Gümrükçüoğlu, şöyle devam etti:

''Kaliteli boyayla boyanmış kumaş, güneş ışığında, yıkamayla solmaz. Ama bunlar pahalı olduğu için tercih edilmiyor. Bu nedenle piyasada olduğundan fazla kalitesiz boyayla boyamış ürün var. Ebeveynler çocuklarına böyle alacalı bulacalı kıyafetleri giydirmeyi sever. Benim onlardan isteğim dikkatli olsunlar. Üzerinde TSE işareti olan ürünleri tercih etmeye çalışsınlar.''

Prof. Dr. Gümrükçüoğlu, bir ürünün kaliteli olup olmadığını test etmek içinse, ıslatılan beyaz bir mendilin giyeceğe sürülmesini isteyerek, mümkünse boyası çıkmayan giyeceklerin tercih edilmesini önerdi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2479 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim