• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Renkli meyveler her derde deva!

Renkli meyveler her derde deva!
Birçok renkli meyvede bulunan flavonoidlerin eklemlerdeki kirişler, bağlar ve kıkırdak yapıda bulunan kolajen üzerindeki faydalı etkisi, romatoid artrit gibi eklem hastalıklarında önem taşıyor

Açan havalarla birlikte ilkbaharın süsleri renkli meyveler, tezgahları doldurmaya başladı. Birçok meyveye rengini, flavonoid denen maddeler veriyor. Sadece bitkilerde sentezlenen flavonoidler, aslında bitkilerin kendilerini parazitlere, bakterilere ve hücre hasarına karşı korudukları maddeler. Bunlar güçlü anti-oksidan etkileriyle serbest radikal denen vücutta oluşan zararlı maddelerle savaşarak, bunların dokulara zarar vermesini önlüyor. Diyetisyenimiz Müge Başer’le sizler için bugünlerde sık görülecek renkli meyveler yani zengin flavonoid kaynaklarıyla ilgili bazı bilgiler hazırladık.


Yaban mersini, böğürtlen, ahududu, siyah üzüm, kırmızı erik, çilek, elma ve kiraz gibi meyvelerin hem kabuğunda, hem de etinde bulunan flavonoidler, hücrelerdeki C vitamini düzeyini yükseltiyor. Serbest radikal hasarına karşı korunma sağlıyor ve eklem yapılarının sağlamlığını artırıyor. Flavonoidlerin eklemlerdeki kirişler, bağlar ve kıkırdak yapısında bulunan kolajen üzerindeki faydalı etkisi, romatoid artrit gibi eklem hastalıklarında önem taşıyor.

Damar sertliğinde etkili

Aynı zamanda kanser hücreleriyle savaşmada ve tümör hücrelerinin etkilerinin yavaşlatılmasında yardımcı mekanizmaların harekete geçmesinde flavonoidlerin adı ön sıralarda geçiyor. Çilekte bulunan kateşin, brüksel lahanasıyla elmada bulunan kampeferol, fasulye, soğan ve elmada bulunan quercetin, kansere karşı koruyucu etkisi en güçlü olan flavonoidler.
Flavonoidlerin damar sertliği üzerindeki etkisi de biliniyor. Damarlardaki plak oluşumunu etkiliyor. Bu süreci yavaşlatıyor, korun- ma sağlıyor ve hatta durumu tersine çeviriyor. Serbest radikallerle meydana gelen LDL kolesterol (kötü huylu) oluşma mekanizmasını da etkiliyor.


Birçok meyve ve sebzede (özellikle soğanda) bulunan quercetin gibi flavonoidlerse alerjiyi tetikleyen başka maddelerin salınmasını önlemeye yardımcı anti-alerjik bileşikler. Alerji yanıtının bütün evrelerinin şiddetini düşürüyor. Alerjik durumlara karşı kullanılan ilaçların molekül yapısıyla flavonoid moleküllerinin yapısı arasındaki yakın benzerlik de ilginç bir konu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5868 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim