• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Robotik cerrahi annelik yolunu açtı

Robotik cerrahi annelik yolunu açtı
Doğuştan iki rahme sahip Bulgaristan vatandaşı Ginka, İstanbul'da robotik cerrahiyle ameliyat edildi ve iki rahim birleştirildi. Ginka "Artık ben de anne olabileceğim için çok mutluyum" diye konuştu.

Bulgaristan'ın Haskov kentinde babaannesiyle yaşayan Ginka Torodova'nın hayatı, büyükannesi Ginka Bojinova Stamova'nın sayesinde değişti. Yaklaşık bir yıl öncesine kadar doğumsal bir kusuru olduğunu bilmeyen Ginka, şiddetli karın ağrıları ve adet görememe şikâyetiyle kendi ülkesinde çok sayıda doktora gitti. Yapılan muayenede Ginka'nın vajen girişinin kapalı olduğu, ayrıca iki ayrı rahme sahip olduğu tespit edildi. Genç kızın sorunu her bin kişiden birinde görülüyordu. Büyükannesi torununun derdine çare bulabilmek amacıyla Türkiye' deki hastanelerle yazıştı. Ve bir süre sonra İstanbul Acıbadem Maslak Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör tarafından Türkiye'ye davet edildi. Sağlığına kavuşmak için İstanbul'a gelen genç kıza cerrahlar, özel bir operasyon planladılar. Dünyada ilk kez robotik cerrahiyle, iki rahmi tek rahim haline getiren bir ameliyat yapılmasına karar verildi. Vajen girişi operasyonla normal hale getirilen genç kızın, küçük bir delikten ikiz rahmi birleştirildi.

DOKTORU: DÜNYADA BİR İLK
Artık anne olabileceğini belirten Ginka Todorova, "Beni de büyükannem büyüttü. Kendisi o kadar benim iyileşeceğime inanıyordu ki, ben de ona güvendim, Türkiye'ye geldim. Doktorum bana güven verdi. En çok da karnımda büyük yaralar açılmadan ameliyat olmama sevindim. Artık hayallerim var. Sağlığıma kavuştuğum için de çok mutluyum" diye konuştu. Operasyonu yapan Prof. Dr. Mete Güngör de bunun dünyada bir ilk olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Biri sağda biri solda duran bu anormal rahimlerin hiçbirinde bir embriyonun gelişip tutunması ve dolayısıyla Ginka'nın anne olması mümkün değildi. Üstelik vajen girişi de kapalıydı. Kendi ülkesinde karın bölgesinde yaklaşık 20-25 cm civarında bir kesi açılarak ameliyat edilmiş. Ancak ameliyat sırasında ikiz rahimlerin tek rahim yapılması yönünde bir işlem olmadığı görülüyor. Dünyada ilk kez bizim tarafımızdan, iki ayrı rahim arasındaki duvarın kaldırılıp iki rahmin birleştirilerek dikilmesiyle tek bir rahim oluşturulması ameliyatı, robotik cerrahiyle yapıldı. Artık yaşıtları gibi adet görebilir en mühimi de anne olmasının önündeki engeller kalktı."

BÜYÜKANNESİ AYARLADI
Ginka'nın büyükannesi, Acıbadem Hastanesi'yle temas kurup tedavisini sağladı. Genç kız, Prof. Mete Güngör'e de teşekkür borçlu olduğunu söyledi.

Esra tüzün / Sabah

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2332 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim