• BIST 9120.62
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Robotik cerrahi ile iki haftada iş hayatına geri döndü

Robotik cerrahi ile iki haftada iş hayatına geri döndü
Esra Tanyaş, genç ve başarılı bir iş kadını… Geçirdiği enfeksiyon nedeniyle yükselen ateşi kalp kapakçığına zarar verdi. Tedavisi için ameliyat olması gerekiyordu. Ancak açık ameliyat onun için imkansızdı.

Acıbadem Maslak Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Cem Alhan tarafından Robotik cerrahi ile gerçekleştirilen ameliyatı sonrasında iki hafta içerisinde iş hayatına geri döndü.

Genç ve başarılı iş kadını Esra Tanyaş’ın hiçbir sağlık sorunu yoktu. Beslenmesine dikkat eden ve düzenli olarak spor yapan 38 yaşındaki Tanyaş, bir gün ateşlendi. İlk başlarda basit bir soğuk algınlığı yaşadığını düşündü. Ancak ateşi bir türlü düşmüyor,  nefes darlığı ve kalp çarpıntısı gibi sorunlar yaşıyordu.  Sağlığında ters giden bazı şeyler olduğunu fark eden Esra Tanyaş, doktora göründüğünde ise gerçekle karşı karşıya kaldı. Yaşadığı enfeksiyon kalp kapakçığına zarar vermişti. Tek çare ise ameliyattı. Ancak göründüğü hekimlerin hemen hemen hepsi, açık ameliyatı önerdi. Esra Tanyaş’ın ise en büyük kabuslarından biri ameliyatın açık olarak yapılmasıydı.  Çünkü ameliyat sonrasında uzun bir süre iş hayatından uzak kalacak ve göğsünde büyük bir ameliyat iziyle yaşayacaktı.  Tedavisi için Acıbadem Maslak Hastanesi’ne gelen Esra Tanyaş,  Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cem Alhan’a muayene oldu ve ameliyatın kapalı olarak yapılabileceğini öğrendi. Laparoskopik cerrahi yöntemiyle gerçekleşen ameliyat sonrasında genç kadın sağlığına kavuştu ve çok kısa süre içerisinde iş hayatına geri döndü.

Geçirdiği enfeksiyon kalp kapakçığına zarar verdi

Esra Tanyaş, sağlıklı ve başarılı bir şekilde yaşadığı hayatının en önemli sınavlarından birini geçtiğimiz aylarda verdi. İlk başlarda soğuk algınlığı olduğunu düşündüğü ateşi bir türlü düşmüyor. Ayrıca yüksek ateşine bir de nefes darlığı ve kalp çarpıntısı gibi sorunlar da ekleniyordu. Hastalığının teşhisi için bir çok branştan pek çok hekime göründü. En sonunda teşhis konulmuştu. Geçirdiği enfeksiyon, kalp kapakçığına zarar vermişti. Kalp kapakçığı işlevini yerine getiremiyordu. Bu nedenle de birçok sağlık sorunu yaşıyordu.

Ameliyat açık olarak yapılsaydı en az 3 ay sosyal hayatına dönemeyecekti

38 yaşındaki genç kadının tedavisi için tek çare ameliyattı. Göründüğü hekimlerin hepsi bu sorunun açık ameliyatla giderilebileceğini söyledi. Ancak Esra Tanyaş, henüz hastalığını dahi kabullenememişken, açık ameliyat fikrine sıcak bakmıyordu.  Çünkü ameliyat sonrasında sosyal hayatına en az 3 ay sonra dönebilecek, büyük ağrılar yaşayacak ve göğsünde çok büyük bir yara izi olacaktı.

Beş günde hastaneden taburcu oldu

Tedavisi için araştırmalarına devam eden Tanyaş, Acıbadem Maslak Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cem Alhan’a muayene oldu.

Prof. Dr. Alhan, operasyonun kapalı yöntemle de yapılabileceğini söyledi. Tanyaş, vakit kaybetmeden ameliyat olmaya karar verdi. Göğsünün alt kısmından açılan birkaç küçük delikten girilerek genç kadının kalp kapakçığı tamir edildi.

Dünyada çok az merkezde ve çok az hekim tarafından uygulanan bu yöntem sayesinde Esra Tanyaş, 5 gün içinde hastaneden taburcu oldu. Koyu bir Fenerbahçe taraftarı olan Esra Tanyaş, hastaneden çıktıktan 1 hafta sonra maça gitti. Ameliyattan 2 hafta sonra araba kullanmaya başladı.  Eğer ameliyat açık olarak gerçekleşseydi bu süreç 3 aya kadar çıkacaktı.

Esra Tanyaş; “Hastalığımı ilk öğrendiğimde ciddi anlamda psikolojim bozuldu. Çünkü çok sağlıklı bir insandım. “Neden benim başıma geldi” diye ister istemez düşündüm. Hele ki açık ameliyat olma ihtimali beni daha da tedirgin etti. Neyse ki Prof. Dr. Cem Alhan ve ekibi beni bu konuda çok rahatlattı. Robotik cerrahi ile yapılan ameliyatım sonrasında çok kısa bir süre içerisinde sosyal hayatıma geri dönebildim. Şu an kendimi çok sağlıklı ve mutlu hissediyorum.”

Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Cem Alhan, “Esra Tanyaş’ın kalp kapakçığında sorun vardı ve mutlaka tamir edilmesi gerekiyordu. Biz robotik cerrahi ile gerçekleştirdiğimiz ameliyatla bu sorunu giderdik. Kendisi 2 hafta içerisinde işine ve sosyal hayatına geri döndü. Ameliyatın açık olması bu sürecin üç aya kadar uzaması demekti. Bu, bir iş kadını açısından çok büyük bir zaman kaybı. Ayrıca çok daha fazla ağrı yaşayacak ve göğsünde büyük bir ameliyat izi olacaktı. Kendisi şu anda gayet sağlıklı ve vücudunda ameliyattan kalan izler görünmeyecek kadar küçük.” diye konuştu.

da Vinci Robotik cerrahi nedir?

Robotik cerrahi, cerrahin mümkün olana en az kesiyle operasyonu gerçekleştirmesine olanak tanıyor. 3 boyutlu özel kamera sayesinde görüntüler normalden 10-12 kat daha fazla büyüyor. Böylece cerraha olağanüstü bir derinlik hissi ve görüş konforu sağlıyor.

da Vinci ileri teknoloji ürünü, hareket yetenekleri çok fazla olan, çok ince ve hassas enstrümanlara sahip. Robotun kollarının ucundaki aletler ise insan bileğine benzer şekilde her yöne 180 derece bükülebiliyor ve 540 derece döndürülebiliyor.

da Vinci robotik cerrahi sistem sayesinde, karmaşık ameliyatlar kolaylaşıyor. Hastada daha az kesi izi, da az kan kaybı, daha az ağrı ve daha kısa sürede iyileşme gibi olumlu etkiler bırakıyor.

Bu haber toplam 2913 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim