• BIST 9747.61
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 21 °C

Robotik sistem ile tek girişten cerrahi operasyon yapıldı

Robotik sistem ile tek girişten cerrahi operasyon yapıldı
Kadıköy Şifa Sağlık Grubundan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'nin ilk ''Da Vinci Robotik Cerrahi'' yöntemi ile tek delikten safra kesesi ameliyatı gerçekleştirildi.

Kadıköy Şifa Sağlık Grubu Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Levent Eminoğlu, robotik sistem ile tek girişten cerrahi operasyon yapıldığını belirterek, bu uygulamanın hem ameliyat sonrası ağrıyı ve hareket kısıtlılığını azalttığını hem de özellikle hastalarda doğal bir iz olan göbek deliğinin kullanılması ile ameliyat izinin tamamen yok olmasının sağladığını bildirdi.Kadıköy Şifa Sağlık Grubundan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'nin ilk ''Da Vinci Robotik Cerrahi'' yöntemi ile tek delikten safra kesesi ameliyatı gerçekleştirildi.

Hastane, dünyada ''Da Vinci Robotik Cerrahi'' yöntemi ile tek girişten safra kesesi ameliyatı gerçekleştiren 5. merkez olurken, Türkiye'de ise bu yöntemle ilk kez safra kesesi operasyonu gerçekleştirildi.

Kadıköy Şifa Sağlık Grubu Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Levent Eminoğlu'na hazımsızlık ve karın ağrısı şikayetleri ile başvuran 23 yaşındaki İrem Anık'a kolesistolitiasis (safra kesesi taşı) ve kolesistitis (safra kesesi iltihabı) teşhisi konuldu. Hastanın robotik cerrahi ile tek girişten safra kesesinin alınmasına karar verildi.

Opr. Dr. Eminoğlu'nun gerçekleştirdiği ameliyatta, göbek deliğinden tek giriş yapılarak safra kesesi çıkarıldı. Ameliyatın ardından kısa bir süre içinde toparlanan Anık, bir gece hastanede kaldıktan sonra birkaç gün içinde normal hayatına geri dönebilecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Opr. Dr. Eminoğlu, genel cerrahi, kadın hastalıkları, doğum ve üroloji gibi alanlar olmak üzere pek çok alanda operasyonların laparoskopik (kapalı yöntem) yöntemle yapıldığını, ancak bu yöntemin bazı teknik özelliklerinden dolayı kısıtlamaları da beraberinde getirdiğini ifade etti.

Opr. Dr. Eminoğlu, çıkış noktasının bu teknik kısıtlamaları ortadan kaldırmak olan robotik cerrahi teknolojisinin, cerraha klasik laparoskopik cerrahide olmayan 3 boyutlu ve yüksek çözünürlükteki görüntü altında ameliyat yapma olanağı sağladığını belirtti.

Opr. Dr. Levent Eminoğlu, Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesinde kullanılan robotik cerrahi sistemin en gelişmiş modeli olan ''Sİ'' modelinin, geliştirilmiş arayüzü sayesinde cerrahın konsolda yaptığı el hareketlerinin minik cerrahi aletlere yansıdığını, bu sayede titreme ve uzun ameliyatlarda oluşan yorgunluk etkisinin tamamen ortadan kaldırıldığını vurguladı.

''EndoWrist'' adı verilen teknoloji sayesinde minik robotik aletlerin insan bileğinden daha fazla açıda ve yönde hareket edebildiğini ve bu sayede özellikle insan bedeninin küçük ve dar bölgelerinde çok daha rahat ve kusursuz işlem yapabildiğini kaydeden Opr. Dr. Eminoğlu, açıklamada, şu değerlendirmede bulundu:

''Robotik cerrahide olası kazanımlar, ameliyat sonrası ağrının daha az olması, ameliyat sırasında özellikle kanser cerrahisinde kan kaybının azalması, yine kanser cerrahisinde sinir koruyucu tekniğin daha kusursuz uygulanması, hastanın ameliyat sonrası normal hayatına daha hızlı bir şekilde dönmesinin sağlanmasıdır. Robotik teknoloji ile göbekten, tek bir giriş noktasından reflü operasyonları, zayıflama ameliyatları, safra kesesi çıkarılması ameliyatları yapılmaktadır. Bununla birlikte kadın doğum alanında da 'Myomektomi', 'Histerektomi' (rahmin alınması operasyonu), yumurtalık ameliyatları gibi pek çok cerrahi müdahalenin göbek deliğinden tek giriş ile yapılabilmesi çok büyük avantajlar getirmektedir. Bu uygulama, hem ameliyat sonrası ağrıyı ve hareket kısıtlılığını çok azaltmakta hem de özellikle hastalarda doğal bir iz olan göbek deliğinin kullanılması ile ameliyat izinin tamamen yok olmasını sağlamaktadır.''

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1995 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim