• BIST 9079.97
  • Altın 2312.596
  • Dolar 32.3422
  • Euro 35.1028
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Ruh sağlığında 3 önemli kriter!

Ruh sağlığında 3 önemli kriter!
Psikologlara göre, toplumdaki “Ben deli miyim de psikoloğa gideyim“ algısı günden güne kırılıyor.

Günümüzde bireylerin değişime ve gelişime daha açık olması destekleyici psikiyatri hizmetlerine ilgiyi artırdı. Psikiyatri merkezlerine ve ruh sağlığı profesyonellerine gitmek için kişinin hasta olması gerekmiyor. Üsküdar Üniversitesi'nden Uzman Klinik Psikolog Seliyha Alten'e göre bu durum; eğitim ve kültür seviyesinin artmasına paralel olarak, tedavi yöntemlerinin sadece psikiyatrik rahatsızlıkları odak alan yaklaşımından çıkıp insanın işlevselliğini ve tam iyilik halini bozan durumları da ele almaya başlamasının bir sonucu.

Psikiyatrinin çalışma alanının hastalıktan öteye geçtiğini, hedefin koruyucu ruh sağlığı hizmeti olduğunu belirten Alten, "Psikiyatri; panik atak, şizofreni, depresyon, obsesif kompulsif bozukluk gibi psikiyatrik hastalıkların yanı sıra ilişki problemleri, çocuk eğitimi, ebeveyn-çocuk çatışmaları, boşanma, aldatılma, terk edilme, evlilik öncesi danışmanlık, farkındalık geliştirme, yaşam koçluğu gibi günlük hayatta maruz kaldığımız yaşamsal sorunları da kapsayan geniş bir çalışma alanıdır. Amaç; psikiyatrik hastalıkların tedavisinin yanı sıra, koruyucu ruh sağlığı çalışmalarıyla olası psikiyatrik hastalıkların gelişmesini önlerken, fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan tam iyilik haline erişebilmektir" diyor.

"İYİLİK HALİNİ BOZAN TETİKLEYİCİLER ARTTI"

Eskiden yaygın olan "Ben deli miyim de psikoloğa gideceğim" algısının kişiyi tedaviden uzaklaştırdığını belirten Alten, bu algının da artık kırıldığını ifade ediyor. Bu algının, ülkemizin psikiyatrik hastalık yükünü de arttıran en temel etkenlerden biri olduğunu belirten Alten, günümüzde insanların fizyolojik, sosyal ve psikolojik açıdan tam iyilik halini bozan tetikleyicilerde artma olduğunu söylüyor: "Bundan 10 sene önce varlığından bile haberimizin olmadığı birçok şey şu anda ruh sağlığını tehdit eden stresörler olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin teknolojik gelişmelerin bağımlılık riski yaşatması gibi. Sanıyorum bundan 20 yıl önce internet bağımlılığı, seks bağımlılığı, alışveriş bağımlılığı gibi riskler çok daha azdı. Bu nedenle günümüzde psikolojik destek almak koruyucu ruh sağlığı çalışmalarının en önemli kısmını oluşturuyor."

RUH SAĞLIĞININ 3 ÖNEMLİ KRİTERİ

Alten'e göre, ruh sağlığının en önemli üç kriteri; kişinin hem kendisiyle, hem ailesi ve sosyal çevresiyle hem de iş çevresiyle uyumlu olması. Buradaki uyum kelimesi; kişinin görev ve sorumluluklarını yerine getirebilmesini, bir yandan da psikolojik olarak iyi bir duygulanım içerisinde olabilmesini ifade ediyor.

"Kişinin uyumunun bozulması yaşamının gidişatından memnuniyetini düşürürken, görev ve sorumluluklarını yerine getirmede zorlanmayı ve insan ilişkilerinde sorunları da ifade ediyor. Dolayısıyla kişinin işlevselliğini ya da kendinden memnuniyetini bozan böyle dönemlerden geçerken psikolojik desteğe başvurması önemlidir" diyen Uzman Klinik Psikolog Seliyha Alten, aksi takdirde erken müdahale ile hızlıca çözümlenecek problemlerin, katlanarak daha büyük sorunlara yol açmasının kaçınılmaz olduğunu söylüyor

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8248 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim