• BIST 9479.47
  • Altın 2503.351
  • Dolar 32.5935
  • Euro 34.7997
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 18 °C

Ruhunuzun da egzersize ihtiyacı var

Ruhunuzun da egzersize ihtiyacı var
Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, egzersizin sadece vücudunuza değil ruhunuza da nasıl yardımcı olduğunu sizler için yazdı:

Egzersizin sizin fit ve zayıf kalmanıza yardımcı olduğunu biliyorsunuz. Ama bu spor salonuna gitmenin tek sebebi değildir. Aynı zamanda ruhunuz içinde çok yararlıdır. 

Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, egzersizin sadece vücudunuza değil ruhunuza da  nasıl yardımcı olduğunu sizler için yazdı:

DEPRESYONU HAFİFLETMEYE YARDIMCI OLUR: Araştırmalar göstermiştir ki egzersiz sıkıntıyı uzaklaştırmakta çok etkilidir hatta major depresif bozuklukların tedavisine de yardımcı olur. Geçen sene Texas South western Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, antidepresan etkisi yaratmak için doktorlar tarafından hastalara tavsiye edilecek egzersiz dozlarını da içeren bir klinik rehber bile oluşturdu.

HAFIZANIZI GELİŞTİRİR: Kalp atışınızın yükselmesi beyne giden kan akışını arttırır ve bu da hafızanız ve genel beyin fonksiyonlarına yardımcı olur. Egzersiz öncesi ve sonrası beyin yapısının araştırıldığı bir çalışmada, araştırmacılar çalışmaya katılan bireyler terledikten sonra beynin bazı bölgelerinde hacim artışı olduğunu buldular. Burada egzersizin etkisi oldukça belirgindir: Hastalar dikkat ilgili yaptıkları testlerde ve hafıza değerlendirmesinde egzersiz sonrasında % 10-15 daha iyi sonuçlar verdiler.

STRESİNİZİ AZALTMAYA YARDIMCI OLUR: Stresli olduğunuzda - ki sıklıkla yapılacaklar listesi çok uzundur- muhtemelen bu kadar şeyin arasına bir de egzersizi sıkıştırmaya çalışmanın sizin için daha da sinir bozucu olacağını düşünüyorsunuz. Oysa Kolorado Üniversitesi’nde geçen yıl yapılan bir çalışmaya göre zorunlu olarak bile egzersiz yapsanız bu sizi stres ve anksiyeteden korur. Yani bahanelerinizden kurtulun ve kendinizi çileden çıkmış hissettiğinizde bile spor salonuna gidin.

DİKKATİNİZİ DAHA FAZLA TOPLAMANIZI SAĞLAR: Egzersiz ile ilgili yapılmış 100’den fazla çalışmayı değerlendirdikten sonra Iowa Üniversitesi’ndeki araştırmacıların çıkardıkları sonuç; kuvvetlenme antrenmanı dikkatinizi daha fazla toplamanıza yardımcı olur çünkü o da dikkat gerektirir. Her şeyden öte yanınızdaki adam sinirle ve şikayet ederek sizi çıldırtırken, egzersizleri düzgün nefes teknikleri ile ve hareketin şeklini bozmadan antrenmanınızı tamamlamak  ciddi bir efor gerektirir.

HEDEFLERİNİZE SADIK KALMANIZA YARDIMCI OLUR: Başka bir grup araştırmacıya göre; kardio antrenmanı uzun ve devamlı efor gerektirir, bu antrenmanı sürekli yapmak sizin bir görevi istikrarlı bir şekilde takip etme yeteneğinizi geliştirir. Bu da uzun vadeli çaba gerektiren (egzersiz ile alakası olmayan) hedefleri gerçekleştirmenize yardımcı olur.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4178 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim