• BIST 9094.06
  • Altın 2324.48
  • Dolar 32.3555
  • Euro 34.9625
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Sabancı Vakfı'ndan bu yıl 9 projeye 1,3 milyon lira hibe

Sabancı Vakfı'ndan bu yıl 9 projeye 1,3 milyon lira hibe
Sabancı Vakfı'nın bugüne kadar Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında verdiği toplam hibe tutarı, bu yıl dağıtılacak 1 milyon 350 bin lirayla birlikte 8 milyon lirayı aştı.

Sabancı Vakfı, Toplumsal Gelişme Hibe Programı (TGHP) kapsamında bu yıl 9 projeye toplam 1 milyon 350 bin lira hibe verecek. Vakfın, bugüne kadar TGHP kapsamında verdiği toplam hibe tutarı ise 8 milyon lirayı aştı.

Sabancı Vakfı, 2014 yılında Toplumsal Gelişme Hibe Programı (TGHP) kapsamında hibe vereceği yeni projeleri açıkladı. Son 7 yıldır kadın, genç ve engellilere yönelik sivil toplum kuruluşlarının projelerine hibe veren Vakıf, 2014 yılında 9 yeni projeyi daha hibe programına dahil ederek destek verdiği proje sayısını 46'ya çıkardı. Vakfın, bugüne kadar TGHP kapsamında verdiği toplam hibe tutarı, bu yıl dağıtılacak 1 milyon 350 bin lirayla birlikte 8 milyon lirayı aştı.

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında, 2006 yılında Sabancı Vakfı'nı yeniden yapılandırarak insanların hayatında olumlu değişimler yaratacak toplumsal programları hayata geçirdiklerini ifade etti.

Bu noktada en önemli paydaşlarının sivil toplum kuruluşları olduğunu belirten Sabancı, toplumsal gelişmenin en önemli göstergesi olan, her kesimin temel haklarını koruyan, eşitlikler sunan, katılımcı ve demokratik bir toplum yapısının toplumun tüm katmanlarına yayılmasında sivil toplum kuruluşlarının önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Günümüzde sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarının toplumun her kesimini kucaklayan nitelikte çok geniş bir yelpazesi olduğuna işaret eden Sabancı, "Kimi gençlerin toplumsal hayata katılımı için, kimi engellilerle ilgili bir konunun politikalara dahil edilmesi için, kimi ise kadınların ekonomik ve sosyal olarak güçlenmesi için çalışıyor. Hibe programlarımızla destek verdiğimiz sivil toplum kuruluşları, toplumsal gelişme, katılımcılığın yaygınlaşması, eşitliğin sağlanması ve demokrasinin derinleşmesi için çalışıyor" diye konuştu.

Güler Sabancı, hibe programlarının toplumsal gelişme adına önemli bir ihtiyaca cevap verdiğini ve sivil toplum kuruluşlarının yeni ve yaratıcı projeler geliştirmesine de vesile olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bu yıl seçtiğimiz projelerle birlikte bugüne kadar kadın, engelli ve genç alanlarında geliştirilen 46 projeye hibe vermiş olacağız. Hibe programlarının Vakfımızla birlikte ülkemizde bilinmeye ve yayılmaya başlaması daha fazla sorumluluk hissetmemize neden oluyor. Çalışmalarımızın küresel çapta izleniyor ve takdir görüyor olması, bizi de daha iyisini yapmaya teşvik ediyor. Hibe programlarımızla sadece sivil toplum kuruluşlarını desteklemiyoruz aynı zamanda onlardan öğreniyoruz. İnsanların hayatında yarattığımız pozitif gelişmelerden güç alarak topluma ve diğer kuruluşlara örnek olmaya, başarı öykülerini çoğaltmaya devam edeceğiz."

Bu yıl TGHP kapsamına alınan 9 proje arasında daha önce destek verdikleri ve geliştirilmesinde yarar gördükleri projeler olduğunu da aktaran Sabancı, Birleşmiş Milletler ortaklığıyla yürüttükleri kadınlara odaklı program kapsamında hibe verdikleri proje sayısının 54'e ulaştığını, ayrıca CNN Türk'te yayınlanan Fark Yaratanlar programına seçilen 7 projeye de bu yıl ilk defa hibe verdiklerini söyledi.

Güler Sabancı, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine ilişkin bir soruya ise "Türkiye için hayırlı olsun. Cumhurbaşkanlığı seçimi için ciddi adaylar var. Türk demokrasisi için, Türkiye için memnuniyet verici. Ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemizin biz duygusunu yitirmeden, bu ülkenin hepimize ait olduğu ve hep beraber yaşama bilincinde, birlik ve beraberlik içinde bu seçimi başarıyla gerçekleştireceğimize inanıyorum" yanıtını verdi.

- "Sürdürülebilir ve model olabilecek projeler seçmeye özen gösterdik"

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan ise hibe programlarının küresel çapta faaliyet gösteren vakıfların uyguladığı ve kendi kendini büyüten bir model olduğunu belirterek, "Hibeyi tek bir sivil toplum kuruluşuna aktarıyorsunuz, o kuruluş projesiyle binlerce kişiye ulaşıyor. Böylece sivil toplum kuruluşu aracılığıyla binlerce kişiye dokunmuş oluyorsunuz. Biz de Türkiye'de hibe kültürünü yaratan ilk özel aile vakfı olarak hibe programlarımızla 72 ilde 70 binden fazla insanın hayatına dokunduk. Ulusal ve uluslararası düzeyde önemli etkiler yarattık" dedi.

Hibe programlarını özellikle, kadın, genç ve engellileri odak noktasına alarak geliştirdiklerini aktaran Koyunsağan, "Kadınlar, gençler ve engelliler toplumda eşit fırsatlardan yararlanamıyor ve toplumsal hayata aktif olarak katılamıyorlar. Oysa katılımcı bir toplum, algılarımızdaki engellerin kalktığı, ön yargılarımızı yıktığımız ve farklılıklara saygı gösterdiğimiz bir toplum demektir. Bu yıl yine bu konulara odaklanan, sürdürülebilir ve model olabilecek nitelikte projeler seçmeye özen gösterdik" ifadelerini kullandı.

- Kadın, genç ve engellileri hedefleyen 9 yeni projeye hibe

Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında bu yıl Türkiye'nin 63 ilinden, 325 proje başvurusu alındı. En çok başvuru alınan bölgeler sırasıyla Güneydoğu ve Doğu Anadolu, Marmara ve İç Anadolu bölgeleri oldu.

Önce Sabancı Vakfı ekibi ve bağımsız uzmanlar tarafından, daha sonra sivil toplum, akademi ve medya alanında deneyimli kişilerden oluşan Değerlendirme Kurulu tarafından değerlendirilen başvurular, en son Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından incelenerek kadın, genç ve engelli alanlarında 9 yeni projeye hibe desteği verilmesi kararlaştırıldı. TGHP'ye dahil olan yeni projeler arasında, erken yaşta evliliklerden namus cinayetlerine, engellilere yönelik ayrımcılıktan, devlet korumasında yetişen gençlerin yaşadıkları sorunlara kadar farklı toplumsal konulara eğilen projeler yer alıyor.

Seçilen projelerin bir kısmı Sabancı Vakfı'ndan ilk defa hibe alacakken, bir kısmı da geçen yıllarda Sabancı Vakfı'ndan hibe alarak başarılı olan ve yaygınlaştırılmasında yarar görülen devam projeleri oldu.

- Bu yıl desteklenecek projeler

TGHP kapsamında 2014 yılında hibe alan sivil toplum kuruluşları ve projeleri şöyle:

KAMER Vakfı Siirt Şubesi'nin "O Köy Bizim Köyümüzdür" projesi, Siirt ve Batman'ın köylerinde kadınların yaşadıkları sorunları ortaya koyacak ve eğitim hakkı, erken evlilikler ve namus cinayetleriyle ilgili yerel paydaşları bilgilendirecek.

Muş Kadın Çatısı Derneği, "Çocuk İstismarına Dur De" projesiyle Muş'ta, erken yaşta evlilikler konusunda farkındalık çalışmaları yapacak, rehber öğretmenler aracılığıyla sorunun çözüm yollarını okullarda arayacak.

Anne Çocuk Eğitim Vakfı, "Kırsalda Genç Kadınların Güçlendirilmesi" projesiyle Kayseri, Adana ve İçel'in köylerindeki kadınlara Dere Tepe Eğitim Programı ile çocuk gelişimi, sağlık, iletişim ve kadın hakları konusunda eğitim verecek.

Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, "Eğitim Ortamında Engelli Ayrımcılığı ile Mücadele" projesiyle engellilerin eğitim alanında yaşadıkları ayrımcılığın önüne geçilmesi için öğretmenler ve engelli ayrımcılığı konusundaki uzmanların alternatif ders etkinlikleri üretmesini ve bu etkinliklerin sınıflarda uygulanmasını sağlayacak.

Eğitimde Görme Engelliler Derneği, "Engelli Üniversite Öğrencileri Konseyi" ile Türkiye genelinde, engelli üniversite öğrencilerinin sorunlarını tespit ederek, çözüm önerileri geliştirecek.

Ulusal Down Sendromu Derneği, "Hoş Geldin Bebek" projesiyle İzmir'de, down sendromuyla ilgili sağlık personeline ve ailelere yönelik bilgilendirme çalışmaları yapacak ve down sendromlu aileleri destekleyecek.

Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği, "Engelli Hakları İzleme Grubu" projesine yeni uygulamalarla devam edecek. Projeyle Türkiye'de eğitim, sağlık, istihdam ve erişim konusunda engellilere ilişkin mevzuat ile uygulama arasındaki farklar ortaya konacak.

Hayat Sende Gençlik Akademisi Derneği, "Etiketsiz Eğitim" projesiyle, geçen seneki çalışmanın bir devamı olarak, devlet korumasında yetişen gençlerin eğitim sisteminde karşılaştığı etiketlemeyle mücadele için öğretmenlere yönelik bir farkındalık çalışması yapacak.

Engelli Kadın Derneği, "Engelli Kadınların Hak Temelli Mücadele Adımları" projesinde, engelli kadınlara yönelik ayrımcılıkla mücadele etmek hedefiyle bilinçlendirme çalışmaları düzenlemeye devam edecek. Bu seneki çalışmalar Çanakkale ve İçel'de gerçekleştirilecek.

Bu haber toplam 3477 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim