• BIST 9079.97
  • Altın 2305.159
  • Dolar 32.3148
  • Euro 35.0942
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Saç ekimlerinde yönetmelik krizi!

Saç ekimlerinde yönetmelik krizi!
Türkiye’de sağlık turizminde ilk sırada yer alan saç ekim işleminin hastanelerde yapılması zorunluluğu tartışma yaratıyor. Sağlık Bakanlığı’nın “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliği” uyarınca saç ekiminin hastaneler

Türkiye’de sağlık turizminde ilk sırada yer alan saç ekim işleminin hastanelerde yapılması zorunluluğu tartışma yaratıyor. Sağlık Bakanlığı’nın “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliği” uyarınca saç ekiminin hastanelerin ameliyathanelerinde yapılmasını öngörülüyor. Ancak saç ekimine özellikle Ortadoğu’dan gelen talep üzerine saç ekim merkezlerinin sayısının giderek artması ve hastane bulma zorluğu nedeniyle uzmanlar ameliyathane şartının kaldırılmasını istiyor.

‘Dünyada 1 numarayız’
İstanbul Hair Center’ın Yönetim Müdürü Meral Tala, “Bu işlemi merkezimizde yapmamıza izin verseler günde 20 işlem gerçekleştirebilecekken hastanelerin ameliyathanelerinde yapma zorunluluğumuz nedeniyle bu sayı 1’e düşüyor” dedi. Tala, saç ekimi tekniğinin değiştiğini bu nedenle bu zorunluluğun da değişmesi gerektiğini savunuyor. Söz konusu genelgenin damar uçlarının dışarı çıkartıldığı eski teknik zamanında hazırlandığını ama bugün sadece yağ dokusuna kadar inilerek, damar uçları açılmadan lokal anesteziyle gerçekleştirilen saç ekiminin merkezlerde gerçekleştirilebileceğini söyleyen Tala, “Diş hekimlerinden farklı bir şey yapmıyoruz. Neden onlara muayenehanelerinde her türlü işlem yapma izni verilirken bize merkezlerde saç ekimi yapma izni verilmiyor” diye konuştu. Türkiye’nin saç ekim turizmi konusunda dünyada bir numara olduğunu belirten Tala, “Bu uygulamanın değiştirilmesiyle saç ekimi turizmi konusunda gelirin de artabileceğini” belirterek, ameliyathane zorunluluğunun hasta başına maliyeti 1000-1500 TL civarında artırdığına dikkat çekiyor.
Este Cerrahi Saç Ekim Merkezi’nden Estetik ve Plastik Cerrah Dr. Alp Aslan ise saç ekiminin merkezlerde yapılacak nitelikte bir operasyon olduğunu fakat Türkiye’nin dünyada bu konuda bir numara olmasıyla çok fazla kişiyi çektiğini söyleyerek, “Merdiven altı merkezlerin oluşmasının önüne geçilebilmesi için bu uygulama yerinde” diyor. Ekimin merkezlerde yapılmasına itiraz eden Aslan gerekçesini şöyle açıkladı:
“Diş hekimi her şeyi muayenehanesinde yapabiliyorken ben 6 yıl tıp okumuş üzerine 6.5 yıl uzmanlık yapmışım fakat bir ‘ben’ bile çıkarmam yasal değil. Burada bir sorun var fakat söz konusu saç ekimi olduğunda olay biraz değişiyor. Saç ekimi yapan herkes plastik cerrah olsa evet ama maalesef hiçbir uzmanlığı olmadan herkes saç ekimi yapabiliyor. Türkiye, saç ekimi konusunda dünyada bir numara... Ve İstanbul’da 300 tane saç ekim merkezi var. Bunların sadece 10 tanesi düzgün saç ekim merkezleri. Bu durumda merdiven altı sektörün önüne geçilebilmesi için ameliyathane zorunluluğu bulunması doğru.” Fakat Aslan hastanelerin en kötü ameliyathanelerini saç ekim merkezlerine verdiğini bunun da hastaları rahatsız ettiğini sözlerine ekliyor.

Bıyık da ekiyoruz
Meral Tala, eskiden ağırlıklı olarak Ortadoğu’dan bıyık ekimi konusunda talep geldiğini fakat son zamanlarda Türkiye’den de bu konuda gelen taleplerin arttığını dile getirdi. Haftada en az 2 olmak üzere 5-6’ya kadar bıyık ekimi yaptıklarını söyleyen Tala, daha çok erkeklerin 30 yaşı geçip bıyık kullanmak istediklerinde kendilerine bu taleple geldiklerini dile getirdi. Bıyık ektirme ücreti ise yaklaşık 1500 euro civarı...

BURCU ÜNAL/Milliyet

Bu haber toplam 4592 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim