• BIST 9079.97
  • Altın 2323.68
  • Dolar 32.3605
  • Euro 34.9265
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Saç ekip para biçiyorlar!

Saç ekip para biçiyorlar!
Saç ekimi Türkiye'yi sağlık turizminin gözdesi yaptı. Arap ve Avrupalı turistlere paket turlar düzenleniyor. Sektör o kadar büyüdü ki bazı tıp merkezleri bankalarla anlaşarak hastalara kredi imkanı sunuyor...

Türkiye saç ekiminde dünya çapında en önde gelen ülke konumunda. Gerek fiyat politikası gerekse turistler için düzenlenen paket turlar, bunun en büyük nedeni. Saç ekimi operasyonun maliyeti Türkiye'de 2-4 bin TL arasında değişiyor. Bu rakam Avrupa' da 5 katına çıkarken ADB' de ise 15-20 bin doları bulabiliyor. Türkiye en çok saç ekiminin yapıldığı ülke ve bu konuda çok sayıda uzmanı var.

Kaş ektiren de var

Avrupalı ve Arap turistler de bu yüzden Türkiye'yi seçiyor. Saç ekimi için ülkemizi en çok Almanya, Suudi Arabistan, Dubai, Katar, Kuveyt, Libya ve Irak gibi ülkelerden gelen hastalar ziyaret ediyor. Türkiye'de açılan saç ekim merkezleri giderek artarken son dönemde sayıları 300'ü buldu. Sektörün son yıllardaki pazar payı ise 1 milyar doları aştı. Özellikle Arap ülkelerinden ayda ortalama 3 bin kişi Türkiye'ye geliyor. Bu rakam yaz aylarında ise 5 bini buluyor. Saç dışında bıyık sakal kaş ve kirpik ekimleri yaptıranlar da var.

Tatil paketi de var

Tıp merkezleri bu nedenle ülkeye gelen turistlere paket turlar düzenliyor. Arap ülkelerinde bulunan temsilciler hastaları 15-20 kişilik kafileler halinde Türkiye'ye gönderiyor. Gelen hastalar uçaktan iner inmez VIP araçlarla 5 yıldızlı otellere götürülüyor. Hastalar operasyon geçirdikten sonra üç gün kontrole gelmek zorunda. Bu süreyi İstanbul'da iyi geçirmesi için uygun programlar hazırlanıyor. Rehber eşliğinde şehir gezdiriliyor. Böylece Araplar hem saç ektirip hem güzel bir tatil yapmış oluyor. Bu paket turların onlara maliyeti ise 6-12 bin lira arasında. Turistler başka ülkelerde sadece saç ekimine bunun iki katını ödemek zorunda.

Bir seferde 8 bin kök

İstanbul Hair Center'dan Saç Ekim Koordinatörü Meral Tala Türkiye'ye olan yoğun ilgiyi şöyle açıklıyor: "Ülkemiz bu konuda çok tecrübeli ve bilinen bir merkez. Hastalar daha önceki örneklere bakıp bize güveniyor. Yurt dışında henüz bizim kadar gelişme yaşanmadı. Bizde 'greft' dediğimiz saç kökleri bir seferde 8 bin tane ekilirken yurt dışında bu bin civarında. Türkiye'de saç ekimi operasyonları yüzde 90 başarıya ulaşıyor. Yoğun talebi karşılayamıyoruz. Tek sorunumuz ameliyathane bulmak. Yasa bu operasyon için ameliyathaneyi şart koşuyor. Ancak gelen hastalara ameliyathane bulmakta zorluk çekiyoruz."

Saçım çıkmadı krediyi siz ödeyin

Saç ektirenlerin sayısı artmaya başlayınca tıp merkezleri önce fiyat düşürme yarışına girdi. Rekabetin iyice kızışması sonrası firmalar hastalara 36 aya kadar taksit imkanı getirdi. Bankalar ise özel tıp merkezleri ile anlaşarak saç ektirmek isteyen hastalara özel tüketici kredileri sunuyor. Ancak İstanbul Hair Center Saç Ekim Koordinatörü Meral Tala, kredilerden şikayetçi: "İşler yolunda gitmeyince hasta krediyi ödeyemiyor. 3 ay sonra saçı çıkmasına rağmen kafasını kazıtıp 'Saçım çıkmadı, krediyi siz verin' diyor."

'Merdiven altı'na dikkat

Saç uzmanı Doğan Ulum, kazanç yüksek olunca merdiven altı saç ekimi yapanlarında mantar gibi türediğine dikkat çekiyor: "Saç ekimi Türkiye'de sadece sağlık sektörüne değil diğer sektörlerede kazanç kapısı olmuş durumda. Ancak sektör büyüyünce olumsuz tarafı daha çok ortaya çıkmaya başladı. Sürekli yeni merkezler açılıyor. Gösterişli ofislerde turistler kandırılıp merdiven altı tarzı binalarda saç ekimi yapılıyor. Böyle yerlerden uzak durulmalı.

TUNUSLU MAARRUF: Arkadaşım tavsiye etti

Saç ekimi için iki yıldır kararsız olduğu söyleyen 26 yaşındaki Tunus vatandaşı Maarruf Türkiye'nin bu konuda çok iyi olduğunu ifade etti. Maarruf, burayı daha önce saç ektiren başka bir arkadaşından öğrendiğini ve ülkelerinde saç ektirmenin çok popüler olduğunu söyledi.

ARABİSTANLI SELMAN: Fiyatlar ucuz tatil de cabası

Saç ekimi için tıp merkezini ziyaret eden başka bir isim ise Selman. 29 yaşındaki Suudi Arabistanlı Selman kafasının üstündeki saçlar dökülünce Türkiye'ye geldi. Selman, buraya uygun fiyatlar ve tatil yapma fırsatı bulunduğu için tercih ettiğini söylüyor: "Kafamdaki bölge büyük olduğu için çok fiyat çıkmasını bekliyordum ancak fiyatlar uygun geldi."

Yurt dışında ofisleri var

Tıp merkezleri pazardaki paylarını arttırmak için yurt dışına yatırım yapıyor. Katar, Kuveyt ve Dubai gibi zengin Arapların bulunduğu ülkelerde ofisler açılıyor. Buradaki ofislerde tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilerek hastalara Türkiye anlatılıyor. Yüz binlerce liralık reklam bütçesi bu ülkelere ayrılıyor. Ülkelerin popüler kanallarında reklam filmleri oynatılıyor.

 

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7556 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim