• BIST 9079.97
  • Altın 2324.04
  • Dolar 32.3482
  • Euro 34.9598
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Sağlığı da bozuyor, ekonomiyi de

Sağlığı da bozuyor, ekonomiyi de
Hastalıkların ekonomik maliyeti de yüksek oluyor. Örneğin Türkiye'de çocuk astımı için yılda ortalama hasta başına 1600 dolar harcanıyor, tüm tedavi maliyeti ise yılda 2 milyar 688 milyon dolar.

Herhangi bir hastalığa yakalanmadan önce onunla savaşılması hem zaman, hem de maddi kaybı önleyebiliyorken, bazı hastalıkların maliyetinin çok yüksek olması büyük maddi kayıplara neden olabiliyor.

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, Türkiye'de 70 milyonluk nüfusun yüzde 40'ının 18 yaşın altında olup, bu yaş grubunda doktor tanılı astım oranının yüzde 6 olarak belirlendiğini, bu hesaplara göre Türkiye'de 1 milyon 680 bin astımlı çocuk bulunduğunu bildirdi.

Dağlı, astımlı çocukların yüzde 30'unda okul kaybı ve hastane yatışları gerektiğinin saptandığını belirterek, ''Çocuk astımı için yılda ortalama hasta başına 1600 dolar harcandığı, ancak bu miktarın hasta ağırlığı ve tedaviye uyumsuzluk ile arttığı bilimsel çalışmalar ile ortaya konulmuştur. Çocuk astımının tedavisinin yılda ülkemiz için 2 milyar 688 milyon dolar maliyeti olduğu söylenebilir'' dedi.

Türkiye'de erişkinler arasında yapılan bir çalışmada astım atağı tedavi maliyetinin 215 avro olarak saptandığını bildiren Dağlı, ''Çocuklarda da benzer maliyetler hesap edildiği takdirde yılda 3-4 atak geçiren bir çocuğun maliyetinin yılda 800 avro daha fazla olacağı hesaplanabilir. Kontrol edici ilaçların doğru kullanımı astım ataklarını engelleyip maliyeti düşürebilecekken, birçok hasta düzenli tedavi görmeyip sadece ataklarda tedavi olarak hem hastalığın baskılanmasına olanak tanımamakta, hem de sağlık harcamalarını artırmaktadır'' diye konuştu.

ABD'de yapılan yeni bir çalışmanın ise kontrolde tutulamayan ve tekrarlayan astım atakları geçiren çocukların okuldan yılda ortalama 18 gün geri kaldıklarını ortaya koyduğunu ifade eden Dağlı, 6-12 yaş arası ağır ve tedavisi zor astımlı 628 çocuğun 2 yıl takipleri neticesinde tedavi harcamaları, acil başvuruları veya hastane yatışları ile okul kayıpları maliyetinin araştırıldığını anlattı.

İYİ KONTROL EDİLMEYEN ASTIMIN MALİYETİ

Elif Dağlı, iyi kontrol edilen astımlı bir çocuğun yıllık tedavi maliyetinin 1860 dolar iken, kontrolü sağlanmayan, tekrarlayan acil başvuruları olan çocuğun tedavi maliyetinin 8 bin 800 dolar olarak saptandığını belirterek, şunları kaydetti: ''İyi tedavi edilen astımın direkt maliyeti yüzde 50 daha düşüktür. Ayrıca çocuğun evde hasta yatması en az bir ebeveynin evde kalmasını ve işe gidememesini gerektirdiği düşünülerek yapılan hesaplarda iyi kontrol edilmeyen astımın endirekt maliyetinin 3 bin 78 dolar ile kontroldeki hastanın 8 katı olduğu bulunmuştur. Hastaların doğru dozda, doğru cihazla solunum tedavileri ile kontrollerinin sağlanmasının ciddi maliyet kayıplarına engel olacağı sonucuna varılmıştır.''

KOAH VE AKCİĞER KANSERİ

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Dağlı, erişkinlerde en sık görülen hastalıklardan birinin kronik obstriktif akciğer hastalığı (KOAH) olduğuna işaret ederek, Türkiye'de yaklaşık 3 milyon KOAH hastası bulunduğunu ve hasta başına yıllık tedavi maliyetin 1500 dolar olduğunu bildirdi.

Akciğer kanserinin ise yılda 50 bin kişide teşhis edildiğini ve kişi başına minimum maliyetinin 15 bin lira olduğunu belirten Dağlı, her iki hastalığın da sigara ile oluşup engellenebileceğini söyledi.

Dağlı, hastalıkların maliyetinin çok yüksek bir bedel oluşturduğunu, erken tanı, kontrolde tutma ve hastalıkların önlenmesinin daha ucuz ve etkin bir yol olduğunu vurguladı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3539 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim