• BIST 9524.59
  • Altın 2527.099
  • Dolar 32.5791
  • Euro 34.6588
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Sağlığımıza KAVUŞTUK -5-

Sağlığımıza KAVUŞTUK -5-
BAŞBAKAN: Herkese eşit hizmet inancıyla yola çıktık Sağlıktaki reformun mimarları olan Başbakan Erdoğan ve Sağlık Bakanı Akdağ, göreve geldikleri günden itibaren vatandaşa hızlı ve kaliteli sağlık hizmeti sunmanın çarelerini aradıklarını ve bunun yolunun

BAŞBAKAN: Herkese eşit hizmet inancıyla yola çıktık Sağlıktaki reformun mimarları olan Başbakan Erdoğan ve Sağlık Bakanı Akdağ, göreve geldikleri günden itibaren vatandaşa hızlı ve kaliteli sağlık hizmeti sunmanın çarelerini aradıklarını ve bunun yolunun da herkese eşit imkândan geçtiğini belirtiyor.




VATANDAŞ MEMNUN
Son yıllarda sağlık atağına geçen hükümet, insanımızın yüzünü güldürmeyi başardı. Açılıştan açılışa koşan Başbakan Erdoğan ile Sağlık Bakanı Akdağ, her defasında hastalarla yakından ilgilenirken, vatandaşlar da yeni uygulamalardan duydukları memnuniyeti dile getiriyorlar.

Yıllarca ihmale uğramış, vatandaşı canından bezdirmiş olan sağlık sistemimiz son yıllarda yapılan devrim niteliğindeki reformlarla yıldız gibi parlıyor. Her şey AK Parti’nin 3 Kasım 2002’de iktidara gelmesiyle birlikte başladı. Biz de yapılan bu iyileştirmeler hakkında zaman zaman beyanatlar veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın konuşmalarından kısa bir derlemeyle yazı dizimizi noktalıyoruz...
Başbakan Erdoğan, iktidara ilk geldikleri günden itibaren vatandaşın hastane kapılarında mağdur edilmeyeceği sözünü verir. Her vatandaşın hızlı, etkin ve kaliteli bir sağlık hizmetine kolayca ulaşabilmesini sağlamanın hükümetin temel önceliği olduğunu sık sık vurgulayan Erdoğan, insanın hayat standardını artırmanın, sağlık hizmetlerinin kalitesi ve yaygınlığı ile doğrudan ilgili olduğunu ifade etti. Bunun için de öncelikle sağlık hizmetlerinden herkesin eşit şekilde yararlanabilmesi gerektiğine inandıklarını belirten Erdoğan, ‘’Biz bu inançla yola çıktık ve bu doğrultuda önemli reformlar gerçekleştirdik’’ dedi.

YENİLİKLER DEVAM EDECEK
Koruyucu sağlık hizmetlerini artırmaya, bölgeler arası eşitsizlikleri ortadan kaldırmaya ve sağlıklı yaşama bilincinin yaygınlaştırılmasına büyük önem verdiklerini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti: ‘’Hükümet olarak bu anlayışla başlattığımız, sağlık alanında yeniden yapılanma çalışmalarımız hızla devam ediyor. Her vatandaşımızın hızlı, etkin ve kaliteli bir sağlık hizmetine kolayca ulaşabilmesini sağlamak, temel önceliklerimizden biridir.”
Reformlar hakkında bilgiler veren Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ise, “Türkiye’ye özgü bir hizmet modeli olarak uygulanan ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’ sağlık hizmeti alanında bir zihniyet değişimini başlattı. Sağlık alanında yıllardır birikmiş ve çözüme ulaştırılamamış birçok problem, bu dönemde insan odaklı sağlık hizmeti anlayışı ile çözümlenmeye başladı” şeklinde konuştu. Kamu hastanelerinin tek çatı altında birleştirilerek bütün vatandaşlara açıldığını kaydeden Bakan Akdağ, sağlıktaki yenilikleri şu şekilde sıraladı: “Vatandaşlar kamunun yanı sıra özel sağlık birimlerinden de hizmet almaya başladı. İlaca erişim kolaylaştırıldı ve vatandaşın ilacını serbest eczanelerden alması sağlandı. Yeşil kartlı vatandaşlarımız bu dönemde eşit ve adil bir sağlık hizmeti almaya başladı. Sağlık ocaklarında ve hastanelerde ‘her doktora bir muayene odası’ sistemine geçilerek ‘hekim seçme’ ve ‘aile hekimliği’ uygulamaları başlatıldı.”

MAHRUMİYET BÖLGESİNE ÖNCELİK
Şeffaf, adil ve hizmet puanı esaslı personel atama ve nakil sistemine geçildiğini de aktaran Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mahrumiyet sebebiyle yıllardır sağlık personeli gönderilemeyen sağlık tesislerimize sözleşmeli personel ataması yapılarak vatandaşın sağlık hizmetine kolayca ulaşması sağlandı. Aşılama oranlarında Cumhuriyet tarihimizin en yüksek oranlarına ulaşıldı. 112 Acil Hizmetleri kalite, hız ve imkân açısından ikiye katlandı.”

HASTALAR ANLATIYOR

Çocuğum ateşten yanıyordu
SSK’lı olarak çalışan 33 yaşındaki Buket Aktaş’ın maziyle ilgili pek de iç açıcı olmayan anıları var... Şimdi ise anlaşmalı özel hastaneleri tercih ettiğini ifade eden Buket Hanım, bakın neler söylüyor: “Bu sistemi başlatanlardan Allah razı olsun. Bir defasında bebeğimi Paşabahçe SSK Hastanesine götürmek zorunda kalmıştım, çekmediğim çile kalmamıştı. Acile gittiğim halde bir yığın prosedürle karşılaştım. O zamanlar SSK acillerinde bile sıra vardı. Çocuğum ateş içinde kıvranırken ben kuyruklarla mücadele ediyordum. İlaçları almak içinde hastanenin eczanesinde yarım saat bekledim. Şimdi kuyruklar azaldı. Özel hastane imkânı da
mükemmel bir şey.”



Bıçak parasındankurtulduk

36 yaşındaki Erdal Kotan ise en çok “bıçak parası”nın kaldırılmasına sevinmiş. SSK ile anlaşmalı hastaneleri tercih eden Erdal Bey’e geçmişi soruyoruz. O da dertli mi dertli: “Annemin ayağı kırıldı ve Gebze Devlet Hastanesine götürdüm. Doktorlar annemi hemen ameliyata aldılar. Ayağına platin takılması gerekiyormuş. Hastanenin platini ucuz olduğu için ‘sonuç alamazsınız’ diyen doktorlar bize 800 milyon TL fark verdirip, başka bir platin taktılar. Ameliyatı yapan doktorlar da o zamanın parasıyla 1 milyar bıçak parası talep ettiler. Çaresiz verdik... Artık bıçak parası bile kalktı. İstediğim hastanede muayene olup ilaçlarımı rahatlıkla temin edebiliyorum. Bu sistemi başlatanlara minnettarım.”



Eczacılar da rahat nefes aldı
Yeni sağlık sistemiyle ilgili görüşlerini aldığımız eczacılar uygulamadan çok memnun olduklarını fakat bazı eksikliklerin olduğunu bunlarında zamanla yerine oturacağına inandıklarını dile getirdiler. Erenköy İstasyon Eczanesi sahibi Ayşe Seda Kanmaz, “Eskiden SSK hastaneleri ilaçları kendileri veriyordu. Serbestlik sağlandıktan sonra bizim de işlerimiz açıldı” diyor. İthal ilaçlardan dolayı biraz sıkıntı çektiklerini ifade eden Kanmaz, “Bu ilaçların parasını peşin verdiğimiz için kur farkından dolayı bazen zararımız oluyor. Ayrıca emeklilere verdiğimiz ilaçların yüzde 10 kesinti parasını da peşin alırsak rahatlarız.”



Kadıköy ilçesinde bulunan Erenköy İstasyon Eczanesi sahibi Ayşe Seda Kanmaz, birkaç sıkıntı dışında memnun olduğunu söyledi.



Merih Eczanesi’nin güler yüzlü ekibi, getirilen yeni sistemde vatandaşa en iyi hizmeti sunma imkânı bulduklarını belirtiyor.

Kimleri kapsıyor?

Türkiye’de bir süredir üzerinde çalışılan Genel Sağlık Sigortası, yeni atılımları da beraberinde getiriyor. Bütün vatandaşların yanı sıra Türkiye’de bir yıldan daha uzun süre yaşayanlar, vatansızlar ve sığınmacıları da kapsayacak şekilde hazırlanan sigorta kapsamında; yoksul vatandaşların sağlık sigortası primleri devlet tarafından karşılanırken, 18 yaş ve altındaki çocuklar şartsız olarak sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkına sahip olacaklar.

ÖĞRENCİLERİN DURUMU
18 yaşından sonra ise evli olmamak, çalışmamak, gelir ve aylık almamak şartıyla lise ve dengi öğrenim gören, çıraklık ya da meslek eğitimi gören kişiler 20 yaşına kadar; yüksek öğrenim gören kişiler 25 yaşına kadar anne ye de babalarının üzerinden sağlık haklarından yararlanacaklar. Bu yaşlardan sonra kişiler sağlık hizmetinin vatandaşlık temeline dayandırılması nedeniyle Genel Sağlık Sigortası kapsamında olmaya devam edecekler. Anne ve babası üzerinden gelir ya da aylık alanlar ise bu gelir ve aylıkları almaya devam ettikleri sürece sağlık hizmetlerinden yararlanacaklar.

BİTTİ

 

Sağlığımıza KAVUŞTUK -1-
Sağlığımıza KAVUŞTUK -2-
Sağlığımıza KAVUŞTUK -3- 
Sağlığımıza KAVUŞTUK -4-

 

Bu haber toplam 2325 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim