• BIST 9054.82
  • Altın 2299.138
  • Dolar 32.3144
  • Euro 35.0436
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

"Sağlığın finansmanını 3 yıl için güvenceye aldık"

"Sağlığın finansmanını 3 yıl için güvenceye aldık"
"10. Türkiye Eczacılık Kongresi"ne katılan Sağlık Bakanı Akdağ, Sağlıkta dönüşüm Programı hakkında bilgi vererek sağlık alanında yaşanan gelişmeleri de açıkladı.

Türkiye Eczacılar Birliği(TEB), Ankara Bölge Eczacı Odası ve Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği ortaklığında düzenlenen 10. Türkiye Eczacılık Kongresine katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ sağlık alanındaki yeni gelişmeler hakkında hakkında bilgi verdi.

Kongrenin açılış konuşmasında konuşan Bakan Akdağ, Sağlık Dönüşüm Programı'nın 8 senedir ciddi bir şekilde yürütüldüğünü ifade ederek, "Sağlık alanında diyalog çok önemli, TEB ile 8 senede 80 kere görüştük. Eczacılık önemli bir alan; çünkü sağlık haklarına kavuşmada eczacılık önemli bir durak. Eczaneler sadece ilaç satan bir yer olmamalı. Eczacılar halk sağlığı adına ilacın nasıl kullanılacağını, yanlış kullanılan ilaçların nelere yol açacağını anlatıyorlar. Eczacılardan sağlık danışmanı olabilir. Bunun için eczacıların eğitimine bakılarak yeniden düzenlemeler yapılabilir. Sağlık programlarında hekim, hemşire sayısı olarak Avrupa'ya göre gerideyiz. Eczanecilerin sağlık danışmanlığı yapması bu bakımdan doğru olacaktır. Alt yapısını iyi hazırlamak lazım" dedi.

Evde bakım hizmetleri hakkında da bilgi veren Akdağ, şuanda pilot illerde uygulanan sistemin 2011 yılında 100 bin kişiye uygulanacağını kaydederek şöyle devam etti:
"Yatalak hastalar için evde bakım hizmeti başlatıyoruz. Yatalak hastalar rapor almak için hastaneye gitmeyecek, hastaların hasta yatağını, beslenme ve idrar sondalarını vereceğiz. Aile hekimleri ile yürütülecek uygulama ile hasta malzeme ve rapor almak için dışarıya çıkmayacak. 2011'de projeyi tamamen hayata geçireceğiz."

3 yıllık sağlık finansmanı güvence altında

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında beş bakan ile bir araya gelerek eczaneler, hastaneler ve ilaç sektörü hakkında görüşmeler yaptıklarını ifade eden Akdağ, sağlık finansmanın güvence altına alındığını belirtti. Akdağ, "Sağlık finansmanını 3 yıl garantiye aldık. Sağlık finansmanında sorun yok. Eczacıların, devlet, üniversite, özel hastanelerinin paraları ödeniyor. Üniversite hastaneleri bu konuda sıkıntı yaşadığı için kanunla bütçelerini planladık. Sağlık açısından geleceğe doğru yönde ilerliyoruz. Koruyucu hizmetlerde de öndeyiz. 8 yıl öncesi ne haldeydik bir bakmak gerekir.Daha önce kızamıktan dolayı SSP hastalığına yakalanan bölgeler vardı, bunlar aşı ile korunabilirdi. 3 senedir yerli kızamık hastalığı görünmüyor. Acil hizmetler ilerledi, hastane kapılarında zorluk çekme bitti. Önceleri özel hastanelerin önünden geçilmiyordu, şimdi sistem değişti ve değişecek" şeklinde konuştu.

Bitkisel ilaçları eczacılar satacak

Akdağ, bitkisel ilaçların artık eczanelerde satılabileceğini kaydederek, "Geleneksel bitkisel ilaçlar ile ilgili satış haklarını eczacılara vereceğiz. Modern ve geleneksel bitki ürünleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Bunu da bilen eczacılar" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2705 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim