• BIST 9079.97
  • Altın 2325.121
  • Dolar 32.4616
  • Euro 34.8575
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Sağlığın yıldızı parladı petrolcü de inşaatçı da hastaneciliğe soyundu

Sağlığın yıldızı parladı petrolcü de inşaatçı da hastaneciliğe soyundu
25 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşan özel sağlık sektörü, Anadolu'da yeni girişimciler ortaya çıkardı. Kebapçıdan inşaatçıya, petrolcüden medya patronuna kadar birçok farklı sektörden yatırımcı, hastane açmak için kolları sıvadı.

25 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşan özel sağlık sektörü, Anadolu'da yeni girişimciler ortaya çıkardı. Kebapçıdan inşaatçıya, petrolcüden medya patronuna kadar birçok farklı sektörden yatırımcı, hastane açmak için kolları sıvadı.

İnşaatçısından petrolcüsüne, medya patronundan kebapçısına kadar birçok farklı alandan Anadolulu sermayedar gönlünü sağlığa kaptırdı. 25 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşan özel sağlık sektöründen pay alma peşindeki yeni girişimcilerin, Van'dan Samsun'a kadar tüm Anadolu'yu saran yatırımlarının önümüzdeki dönemde 480 milyon YTL'ye ulaşması bekleniyor. 
Büyük sağlık gruplarının Anadolu yatırımlarıyla sağlık sektörünün cazibesine kapılan yeni girişimciler, ya ortaklıklarla ya da tek başlarına hastaneciliğe adım attı. 2008 yılı içinde Doğu ve Güneydoğu illerinde 20'ye yakın irili ufaklı hastane açılması bekleniyor. 
Hepsinin bu alanda yatırım yapmalarının ortak nedeni sağlık sektöründeki yükseliş. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın bir araya getirilmesiyle beraber kamu ve özel hastanelerin sosyal sigortalı hastaları kabul etmeye başlaması ile özel sağlık sektöründe sıçrama yaşandı. Özel hastanelerdeki hasta trafiğini bir anda iki katına çıkaran uygulama yatırımcıların da dikkatini çekti. 2004 yılında 167 olan özel hastane sayısı iki yılda 295'e ulaştı, 2007'de ise 300'ü aştı. Sayının 2010 yılına kadar 400'e yaklaşması bekleniyor. Bugüne kadar yüzde 80'lik pay ile başta İstanbul olmak üzere, Ankara ve İzmir'de odaklanan sağlık yatırımlarının ağırlık merkezi Adana, Van, Gaziantep, Batman gibi Doğu ve Güneydoğu illerine kaymaya başladı. Bu eğilimin ardında özellikle bölgedeki doktor eksikliği nedeniyle kamu hastanelerinin yeterli hizmet sunamaması yatıyor. Sosyal sigortalı hastaların yarattığı pazarın büyüklüğünü gören tüm yatırımcıların ortak hedefi de Doğu bölgelerindeki açığı hastaneler aracılığıyla kârâ çevirmek. 

Adana'daki yatırımlar ağırlıkta
Samsunlu Birleşik Grup Yönetim Kurulu Başkanvekili Ahmet Şenocak, bölgesindeki özel sağlık hizmeti açığını görüp kolları sıvayanlardan. Doktor ortaklarıyla beraber bu yıl açacakları 200 yataklı hastanenin Karadeniz'in sağlık merkezi olmasını hedefliyor. 
Medical Park Sağlık Grubu'yla ortaklık kuran Adana'nın meşhur kebapçısı Hasan Usta Kebap'ın sahibi Şakir Oral da proje şimdilik askıya alınmış olsa da Adana'da 100 yataklı bir hastane kurmanın peşinde. 
Adanalı bir başka sağlık yatırımcısı olan İska İnşaat'ın sahibi İbrahim Seğmen ise sektörün yörüngesine girip inşaatını yürüttüğü hastanenin işletmesini alanlardan. Adana'da inşaatla yakaladığı ünü sağlığa yansıtan Baysaş İnşaat ve rotasını petrolden hastaneciliğe çeviren Duman Petrol'ün sahibi Mehmet Duman gibi yatırımcılar ise yeni sektörlerinde büyümenin yollarını arıyor. 

Yeni yönetmelik düşündürüyor
Sosyal sigortalı hastaların yarattığı pazarın büyüklüğünü gören tüm yatırımcıların ortak hedefi, Doğu bölgelerinde yaşanan hekim sıkıntısını özel hastaneler aracılığıyla kârâ çevirmek. 
Ancak bugünlerde çiçeği burnunda sağlık yatırımcılarının 15 Şubat'ta yayımlanan yeni "Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Sağlık Kuruluşları Yönetmeliği" ve "Özel Hastaneler Yönetmeliği" nedeniyle kafası biraz karışık. Yabancı oldukları sektörde yeni düzenlemenin ne anlama geldiğini anlamaya çalışıyorlar. Özellikle yönetmeliğin getirdiği kadro ve birim kısıtlamaları yatırımcıları düşündüren noktalardan biri. 
Yönetmelikteki geçici 6. maddeye göre Sağlık Bakanlığı artık sağlık yatırımı planlaması yapılmamış herhangi bir kuruluşu kabul etmeyecek. Henüz kesinleşmemiş madde ile bakanlıkça yapılacak planlama kapsamı dışında özel hastane ön izin başvurusu yapılmış ve mevcut ruhsatlandırılmış özel hastanelere tıbbi hizmet birimi, sağlık çalışanı veya teknoloji yoğunluklu tıbbi cihaz ilavesi kabul edilmiyor. Genel olarak ön izinlerinde belli bir kadro belirleyen doğudaki özel hastaneler, daha sonra devlet hastanelerinden çekebildikleri kadar hekimi alıp kadrolarını ve hizmet birimlerini genişletiyorlardı. 


Girişimci Anadolu'da hastane açma yarışında

BATMAN
Pazar büyüdü, petrolcü hastane sahibi oldu
6 ay önce Batman'da açılan Özel Batman Dünya Hastanesi'nin sahibi, bölgenin önemli petrol şirketlerinden Duman Petrol. Hastane inşaatına 2 yıl önce başladıklarını anlatan Duman Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Duman, "Sağlık, geleceği parlak görünen bir sektör. Hükümet de bu alanın önünü açıyor. Pazarın büyümesiyle beraber bizim de ilgimiz arttı" diye konuşuyor. Toplam 15 milyon dolara mal olan hastane, Siirt, Midyat, Muş, Şırnak'tan hasta çekiyor. Duman ise tüm bölgeye hitap eden ikinci bir hastane açmak istediklerini ancak yönetmelik gereği yatırımdan vazgeçtiklerini dile getiriyor. "Geçen hafta çıkan yasaya göre bu bölgeye hastane açamayacağız. Oysa 320'ye yakın sağlık personeline istihdam sağlıyoruz" diye anlatan Duman, bölgede de hastane ihtiyacının devam ettiğini ifade ediyor. 

YOZGAT
İlk özel hastaneyi doktor sermayesi getirdi
Bugüne kadar özel sektör adına sadece bir tıp merkezi olan Yozgat, 48 yataklı bir hastaneye kavuştu. Daha önce Yozgat'ta kamu hekimi olarak çalışan doktorların kurduğu Yozgat Özel Şifa Hastanesi, bölgedeki özel sağlık hizmeti açığını da kapatacak. Hastanenin Yönetim Kurulu Başkanı Arif Yücel, hükümetin özel sağlık politikaları doğrultusunda 16 milyon YTL'lik bu yatırıma yöneldiklerini belirtiyor. Özel Bozok Sağlık Hizmetleri olarak bu ilk yatırımdan sonra henüz yeni projeler geliştirmediklerini anlatan Yücel, "Sosyal Güvenlik Kanunu'nun belli olmasına göre yeni yatırımlar düşünebiliriz" diye devam ediyor.

SAMSUN
İnşaat, elektrik ve medyanın yanına sağlığı ekledi
Samsun'da elektrik, inşaat sektörlerinin ve yerel basının önde gelen isimlerinden Birleşik Grup, geçen yıl özel sağlık sektörüne adım attı. 7 kardiyolog ve cerrahın yanında 2 yatırımcının ortak olduğu girişimin hedefi, Samsun'a 200 yataklı bir hastane kazandırmak. Yaklaşık 70 milyon YTL'ye mal olacak olan hastane tamamlanma aşamasında. Birleşik Grup Özel Sağlık Hizmetleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanvekili Ahmet Şenocak, Sağlık Bakanlığı'nın özelleştirme politikalarının kendilerini yatırıma yönelttiğini söylüyor. Karadeniz'de özel sağlık hizmetinde boşluk olduğunu da ifade eden Şenocak, sağlık yatırımının diğer sektörlerden farkını, "Her yatırımda risk vardır ama sağlıkta daha fazla. Politikalar her hafta değişiyor. Uzun vadede bu belirsizlikler netleştikçe, özel yatırımcının değeri de anlaşılacaktır" diye anlatıyor.

ADANA
Önce inşaatını yaptı sonra işletmesini aldı
Gelecek ay Adana'da yeni bir hastane daha hizmet vermeye başlayacak. 48 yataklı hastanenin toplam maliyeti 10 milyon dolar. Hastanenin 19 ortağından yalnızca biri doktor değil. Hastanenin inşaatını yürüten İska İnşaat'ın sahibi İbrahim Seğmen, doktorların getirdiği teklif karşısında düşünmeden sağlık sektörüne girdiğini söylüyor. Sağlığı önü açık bir sektör olarak değerlendiren Seğmen, yalnızca politikaların değişkenliğinden yakınıyor. Ancak hizmet sektöründe yer almak istediğini ifade eden Seğmen, sektörde kalıcı olduğunu da şu sözlerle dile getiriyor: "Burada önümüzü gördükten sonra yeni yatırımları düşünüyoruz." 

İnşaatla ünlendi, sağlıkla şehir dışına çıkacak
Adana'da hizmete başlamayı bekleyen bir diğer sağlık yatırımı, Baysaş İnşaat'a ait 200 yataklı özel hastane. Yatırımı yaklaşık 30 milyon YTL'yi bulacak olan hastane, 2 ay içinde açılacak. Bu yatırımla sağlığa ilk kez adım atan şirketin hedefi, sektörde kalıcı olmak. Baysaş İnşaat'ın Sorumlu Mimarı Şemsettin Aydın, "İnşaat sektöründe faaliyet gösteren bir firma olarak Adana'daki 4 bin yatak açığına karşılık bu yatırıma girdik" diyor. Daha önce de sağlık merkezleri inşa ettiklerini dile getiren Aydın, "Adana'da başarılı olursak şehir dışına da çıkacağız. Sağlık sektörü, kârlı olmasa bile istikrarlı bir sektör. Kârdan çok devamlılık ve markalaşma için önemli" diyor. 

100 yataklı hastane yönetmeliğe takıldı 
Adana'nın meşhur kebapçısı Hasan Usta Kebap'ın sahibi Şakir Oral da yeni sağlıkçılardan. Oral Kardeşler Gıda Deri Tekstil İnşaat ve Dayanıklı Tüketim Mamulleri Ticaret ve Sanayi şirketinin sahiplerinden olan Oral, geçen yıl Adana'da 100 yataklı bir hastane projesi için çalışmalara başladı. Ancak, Medical Park ortaklığıyla Adana ve Mersin'de 2 hastane açmayı planlayan grubu, yeni yönetmelik düşündürüyor. Medical Park, sektördeki belirsizlikler yüzünden Adana Hastanesi yatırımında bekleme dönemine girdi. Oral, zaten bilmedikleri bu sektörde yatırıma tek başına devam etmeyeceklerini vurguluyor. İnşaat sektöründeki yatırımlarını sürdüreceklerini ifade eden Oral, "Toplam 50 milyon YTL'yi bulacak projeyi ancak 2 yıl sonra sular durulunca düşünebiliriz" diyor.

Bu haber toplam 1638 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim