• BIST 9051.7
  • Altın 2297.823
  • Dolar 32.3149
  • Euro 35.0929
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Sağlık Bakanı: İnternetten satılan ilaçları almayın

Sağlık Bakanı: İnternetten satılan ilaçları almayın
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu: "İnternet ortamında satılan, ne olduğu bilinmeyen ilaç veya ilaç mahiyeti verilen ürünün tüketilmesi, insanın kendine yapabileceği en büyük kötülüktür" dedi.

Müezzinoğlu, Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezinin (TÜRKÖK) açılışının birinci yılı dolayısıyla bir otelde düzenlenen programın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, 22 yaşındaki ana sınıfı öğretmeni Dilek Ünal'ın, zayıflamak amacıyla internetten satın aldığı bir ürünü kullandıktan sonra komaya girdiğini ifade ederek, internet ortamında bu tür türünlerin satışının önlenmesine yönelik düzenleme olup olmayacağını sorması üzerine Müezzinoğlu, Ünal'a acil şifa diledi.

Müezzinoğlu, sağlığı ilgilendiren her ürünün hekim bilgisi dahilinde alınması gerektiğinin altını çizerek "Keşke, kullandığı ürünle ilgili hekimler ve uzmanlarla görüşseydi. Ama şu anda bize düşen ona şifa dilemek ve onu hayata tutundurabilmektir. İnşallah, en kısa zamanda sağlıklı bir yaşama döner. Öğrencileriyle birlikte yaşamını sürdürür. Temennimiz budur." dedi.

Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"İnternet ortamında ne olduğu bilinmeyen herhangi bir ilaç ya da ilaç mahiyeti verilen ürünün tüketilmesi, insanın kendi kendisine yapabileceği en büyük kötülüktür. Hatta intiharıdır diyebilecek durumdayız çünkü ilaç mutlaka o konuda uzman olan birinin tavsiyesiyle reçete edilmelidir veya onun değerlendirmesiyle kullanılabilir. Bu anlamda, her seferinde söylediğim gibi toplumsal duyarlılığımız, hele hele sağlıkla ilgili alacağımız her zerre mutlaka hekim kontrolünde ve uzman kontrolünde olmalıdır.

Bu sağlık ürünü süsü verilmiş veya zayıflama ilacı gibi anlam yüklenmiş ürünlerin internet ortamından satışıyla ilgili önemli yasal düzenlemelerimiz var. Caydırıcı olabilmesi adına 20 bin liradan 300 bin liraya kadar para cezası, kapatma cezası var. Ama buna rağmen bu sanal dünyayı kontrol edebilmek o kadar da mümkün olamıyor."

- "131 internet sitesi kapatıldı"

Bu yılın başından itibaren 131 internet sitesinin kapatıldığını bildiren Müezzinoğlu, "Siz bugün kapatıyorsunuz, yarın bir başka isim altında yenileri açılabiliyor. 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezaları var. Bu anlamda yalnız Türkiye içinden organizasyon yapmadıkları için arzu ettiğimiz başarıyı yakalayamıyoruz. Bunlara itibar etmemek, prim vermemek toplumumuzun en büyük duyarlılığı olmalıdır." şeklinde konuştu.

Müezzinoğlu, her noktada aile hekimleri ve hastanelerin mevcut olduğuna işaret ederek şunları söyledi:

"Oralara gidilebilir. Sağlıklı bir yöntem yerine sağlımız için sağlıksız bir yöntemle çözüm üretebilmemiz mümkün değil. Hatta kendi hayatımızla oynayan noktaya gideriz. Hayatı ya kaybederiz ya da bir organın tahrip olduğu, sağlıklı yaşamın bozulduğu süreçlere giderek kendi elimizle kendimize kötülük yapmış oluruz. O nedenle ısrarla söyleyeceğimiz, sağlıkla ilgili her zerreyi mutlaka sağlıkçıların tavsiyesi ve reçetesiyle kullanalım. Yoksa bunun çıkışını bulmak, çok kolay değil."

Bakan Müezzinoğlu, bu konuda yeni düzenlemelerin bulunduğunu dile getirerek, "Yeni düzenlemelerimiz var ama hadiseyi yeni düzenlemelere dayandırarak çözme umudunu kamuoyuna vermekten ziyade, kendi sorumluluklarımızı güçlü bir şekilde yerine getirebilirsek dünyanın bile kontrolünü yapmakta zorlandığı bir yapıyla mücadelenin muhatabı olmayız." diye konuştu.

-"Sahillerde sigara içilen ve içilmeyen bölümler olacak"

Bakan Müezzinoğlu, sigara yasağının genişletilmesine yönelik sorusu üzerine de "Yeni düzenleme için bugün Bakanlar Kurulu'nda son değerlendirmeyi yapıp, inancım odur ki bir hafta, 10 gün içinde Meclis'e tasarıyı göndeririz. Bu, sadece sigarayla ilgili düzenleme içermiyor. Emekli hekimlerle, sağlık çalışanlarının yıpranma payı, sağlıkta şiddet, aile hekimliği, aşılama ile ilgili birçok düzenlemeyi içeriyor." dedi.

"Sigaranın, sahillerde de içilmemesi söz konusu olacak mı" sorusuna Müezzinoğlu, "Sahillerde bir kafeteryada, bir otelde hizmet alınıyor. Bu sahillerde hizmet alım mekanlarının sigara içilen ve içilmeyen bölümleri olacak. Halk plajlarından da bir plaj organizasyonu var ve burada bir hizmet alıyorsa, hizmet alan vatandaş buraya ailece geldiyse o plajda sigara içilen bölümler ile sigara içilmeyen bölümler ayrılacak." yanıtını verdi.

Yeşim Sert Karaaslan

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1986 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim