• BIST 9534.3
  • Altın 2488.366
  • Dolar 32.5182
  • Euro 34.8323
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Sağlık Bakanı Recep Akdağ rüya projeleri açıkladı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ rüya projeleri açıkladı
Sağlıktaki reformlar hız kesmiyor. Bakan Recep Akdağ, ‘rüya’ gibi yeni projeleri açıkladı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tam Gün Yasası'nın sonuçlarını değerlendirirken, Sağlık Bakanlığı hastanelerinden beklenenden az sayıda doktorun ayrıldığını, ...

 


İLAÇTA YENİ KURALLAR YOLDA

* Türkiye'ne önemli tartışma konularından birisi de ilaç tüketimi.

İlaçta biz Türkiye'de vatandaşlarımızın hakkını koruyan çok önemli kararlar aldık. Türkiye'de ilaç çok pahalıya satılmıyor. Ancak, gereksiz ilaç kullanımını yeterince önleyebildiğimizi söyleyemem. Yeni dönemdeki önemli çalışma alanlarımızdan birisi de bu olacak. Akılcı ilaç kullanımı. Vatandaşlar hekimlerini "bana illa ilaç yaz" diye zorlamamalı, ilacın ancak çok mecbur kalındığında, ihtiyaç olduğunda kullanılması gerektiğini vatandaşımız bilmeli. Bir doktor kendisine ilaç yazmıyorsa bundan mutlu olmalı. Doktorlar da bir ilacı gerçekten ihtiyaç olduğu zaman yazmalı. Kurallar koyuyoruz, bu kuralları da geliştereceğiz.

* Yeni konulacak kurallar neler?

Örneğin üst solunumu yolu enfeksiyonu dediğimiz, bu boğazımızla ilgili enfeksiyonların büyük çoğunluğu virüslere bağlıdır. Ne yazık ki Türkiye'de de dünyanın bir çok başka ülkesinde de bu boğaz enfeksiyonlarına sıklıkla antibiyotik verilmektedir. Bunun verilmeyeceği bir sistemi oluşturacağız, üstünde çalışıyoruz.

EMEKLİ DOKTORA MAAŞ MÜJDESİ

* Sağlık çalışanlarının özlük hakları ile ilgili bir düzenleme beklentisi var.

Sağlık çalışanları ek ödemelerden gelen gelirlerin de emekliliğe yansımasını bekliyor, ancak durumları diğer memurlarınkiyle aynı. Doktorlar ise kendi eğitimleri seviyesindeki diğer bazı meslektaşlarından daha düşük emekli maaşı alıyorlar. Başbakanımız bu hususta bana talimat verdi, "Maliye Bakanı ile ekonomi tarafıyla görüşün, bu işe nasıl bir çözüm yolu bulunur arayın" dedi. Biz de bazı çalışmaları yaptık, şimdi ekonomi yönetimi ve Maliye ile bunları oturup tartışacağız.

ORGAN NAKİLLERİNİN BİR ANDA ARTMASININ SIRRI TEŞVİKTE

* Organ nakli ile ilgili gelişmeler son zamanda öne çıktı, üniversiteler arasında bir organ nakli yarışı mı söz konusu?

Ben bu hususta yorum yaparak kimseyi suçlamam, ama kuralları işletirim, çünkü kurallar insanı korumak için konuluyor. Bu kurallara herkes uymak zorunda, uymayanlar için biz gereğini yaparız. Bakanlığımızın oluşturduğu komisyon bir üniversitemizden bu ruhsatı geri aldı.

* Bu eleştiriliyor.

Efendim "üniversite mi cezalandırılıyor" deniyor, hayır, üniversite neden cezalandırılsın? O üniversitemiz Türkiye'nin hâlâ en önemli tıp fakültelerinden birisine sahiptir, göz bebeğimiz bir tıp fakültesi. Bir yerde kurallara uyulmaması ya da yanlış yapılması o tıp fakültesinin adını bütünüyle lekelemez. Kim lekelemek istiyorsa da yanlış bir şey yapmış olur.

* Türkiye'de tıpta, özellikle organ nakillerinde bir çok ilk yaşanıyor, ne değişti?

Şimdi doktorlar imkân elde ediyor, imkânları yoktu. Ortam, ekipman, ekip arkadaşları, sosyal güvenliğin ödeme kolaylıkları... Biz gelinceye kadar organ naklinin parasını devlet tamamen ödemiyordu, nasıl organ nakli gelişecek? Sadece parası olanların, evini barkını satanların, imkân bulabildiği bir alandı. Bir yerde organ çıktığı zaman organ ve yerine göre takılacak kişi uçak ambulansla alınıp buluşturuluyor. Türkiye'nin bugün bu imkânları var. Ayrıca vatandaşların daha fazla organ bağışlanmasını sağlayan, geliştiren, güvenilir sistemler kurduk.

ORGANLARIMI BAĞIŞLADIM

* Siz organlarınızı bağışladınız mı?

Ben de organlarını bağışlayan kişilerden birisiyim.

* Dinen uygun olmadığı yönünde görüşler de dile getiriliyor.

Dinen sakıncası olmadığını benim söylememin bir anlamı yok, ben din adamı değilim ama dinen sakıncası olmadığını Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Din İşleri Yüksek Kurulu bir fetvası ile ortaya koydu. Ona itibar etmek gerekir.


SEDA ŞİMŞEK
([email protected])
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 13127 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 4  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim