• BIST 9079.97
  • Altın 2318.134
  • Dolar 32.3415
  • Euro 34.9033
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Sağlık Bakanı’nın neler yapacağı kim olacağından daha önemli

Sağlık Bakanı’nın neler yapacağı kim olacağından daha önemli
Halkın karşısına yeni proje ve reformlarla çıkma zorunluluğu, 61. Hükümet Döneminde Sağlık Bakanı’nın kim olacağından çok neler yapacağını önemli hale getirmektedir.

2011 seçimi yapıldı, bitti ancak, kamuoyu AK partinin yaklaşık % 50 oy aldığı seçimin sonuçlarına etki eden nedenleri konuşmaya devam ediyor.

2011 seçimlerinde AK partinin bu kadar büyük oranda halkın teveccühüne mazhar olmasının birçok nedeni bulunduğu uzmanlarca ifade edilmektedir. 2011 seçim sonuçlarını AK Parti lehine uçuran en önemli neden bence sağlık hizmetlerinde yaşananlardır. Hükümetin 2003-2010 yılları arasında büyük bir kararlılıkla uyguladığı sağlıkta dönüşüm programı ve diğer sağlık reformları milletin tercihini önemli düzeyde etkilemiştir. Bu nedenledir ki Hükümet, sandığa her gidişinde de bu hizmetlerin sonucunu aldı.

Evrensel olarak halka en kolay ve hızlı ulaşmanın yollarından biri sağlık hizmetleridir. Sağlık alanında alınacak olumlu bir karar veya uygulama ertesi gün halka yansıdığı gibi olumsuz karar ve uygulamalar da aynı şekilde kısa sürede halka yansımaktadır. Toplumun ihtiyaçları doğrultusunda sağlık hizmetlerine yönelik gerçekleştirilen iyileştirme ve reform çalışmaları halk tarafından doğru okunmuş ve halkın genel memnuniyet düzeyini doğrudan etkilemiştir. Milletimizin duyduğu memnuniyet, sandıklar vesilesiyle Hükümete teşekkür (oy) olarak geri dönmüştür.
Gelinen noktada Hükümetten, halkın sağlık hizmetleri nedeniyle kendisine göstermiş olduğu teveccühü boşa çıkartmayacak şekilde hizmete devam etmesi beklenecektir. Türkiye, 1990’lardan itibaren özellikle 2003-2007 yılları arasında sağlık sistemine ilişkin önemli değişikliler gerçekleştirmiştir. Yapılan değişiklikler ve reformlar eksiklikleri, yanlışlıkları bulunmasına rağmen genel kabul görmüştür. Sorunlar olmasına rağmen büyük bir kararlılıkla uygulanan sağlık sistemi reformu ile tüm nüfusu kapsayan, ulaşılabilir, tek elden sunulan, özel sağlık kuruluşları ile desteklenen, sosyal güvenlik sistemleri üzerindeki yükün azaltılması ve sosyal devlet yapılanmasının dünyadaki eğilimler yönünde dönüştürülmesi amacıyla başlatılan çalışmalarda önemli mesafeler kat edilmiştir. Ancak, bundan sonraki dönemde halkımızın, bu reformların devamı niteliğinde yapılacak hizmetleri, yükselen beklenti nedeniyle yetersiz görebilecektir.

Hükümet, bu riski ortadan kaldırmak ve siyasi bir baskıya dönüşmesine fırsat vermemek için sağlık alanında mutlaka önemli adımlar atmak, hatta 2003-2007 yılları arasında gösterdiği başarı kadar başarılı çalışmalar yapmak, halkın karşısına yeni reform ve projeler ile çıkmak zorundadır. Halkın karşısına yeni proje ve reformlarla çıkma zorunluluğu, 61. Hükümet Döneminde Sağlık Bakanı’nın kim olacağından çok neler yapacağını önemli hale getirmektedir.

Sağlık Bakanı’nın sağlık alanında neler yapacağı sağlık kamuoyunun bu günlerde konuşacağı ve tartışacağı en önemli konu olmalıdır. Ancak sağlık sektöründe bu yönde bir tartışma olduğuna şahit olmuyoruz.

61. Hükümetin Sağlık Bakanlığı’nın odaklanacağı işleri genel olarak üç başlıkta toplamak mümkündür. Yapılacak reformlar da bu başlıklar altında açıklanabilecek faaliyetleri içerecektir. Yeni dönemde Sağlık Bakanı’nın gerçekleştireceği reformların ana başlıklarının şunlar olması beklenmektedir:

1- Sağlık Yatırımlarına odaklanma (sağlık kompleksleri başta olmak üzere aşı, ilaç, teknoloji ve Ar-Ge yatırımları)
2- Sağlık hizmetlerinin sosyal boyutunun geliştirilmesi (kalite, akreditasyon, bakım, rehabilitasyon, memnuniyet, hasta ve çalışan güvenliği vb. )
3- Yönetim ve organizasyon süreçlerinin iyileştirilmesi

Sağlık Bakanı, yeni dönemde bu üç başlık dışında daha önceden başlatılan reformların devamı niteliğinde bazı çalışmalara da eğilmek, değiştirmek veya rehabilite etmek zorunda kalabilecektir. Bu kapsamdaki diğer muhtemel konular şunlardır:

v Sağlık Bakanlığı’nın yeniden yapılandırılması
v Aile Hekimliği Sisteminin revizyonu
v Hastane Birlikleri Kurulması
v Hastanelerin özerkleştirilmesi
v Sağlık kampüslerine yönelik yatırımlar ve yönetimi
v Sağlık çalışanlarının özlük ve ek ödeme sorunları
v Sağlık çalışanları (özellikle hekim ve sağlık meslek mensupları) ile yeniden olumlu ilişki kurulması
v Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi
v Tıbbi kötü uygulamalar ve tıbbi raporlama sistemleri
v Sağlık sektörünün yeniden tasarlanması (kamu-özel) ve kucaklanması
v Sağlık hizmet sunum maliyetleri konusunda mutabakat sağlanması
v Kamu sağlık hizmetlerinin çeşitlendirilmesi

Bu başlıkları azaltmak veya çoğaltmak mümkündür. Ancak sizlerin de öncelikli başlıklar bunlar olmalı dediğinizi duyar gibiyim. Haydi hayırlısı.

Uzm. Süleyman Demirel
http://www.suleymandemirel.com.tr/

Bu haber toplam 2923 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim