• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Sağlık Bakanlığı, bir çok ülkede umutsuz hastaların umudu oldu

Sağlık Bakanlığı, bir çok ülkede umutsuz hastaların umudu oldu
Sağlık Bakanlıkları arasında imzalanan Sağlık İşbirliği Anlaşmaları çerçevesinde ülkelerinde tedavileri mümkün olmayan hastalar belli bir kontenjan dahilinde ülkemizde ücretsiz olarak tedavi ediliyor.

Sağlık Bakanlığımız ile Afganistan, Arnavutluk, Sudan, Azerbaycan ve KKTC Sağlık Bakanlıkları arasında mevcut Sağlık İşbirliği Anlaşmaları çerçevesinde ülkelerinde tedavileri mümkün olmayan hastalar belli bir kontenjan dahilinde ülkemizde ücretsiz olarak tedavi ediyor. Benzer şekilde doğal afet, salgın hastalık vb. durumlarda imkanlar ölçüsünde çeşitli ülkelere insani ve teknik yardım sağlanıyor.

Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Sağlık Turizm Birimi Sorumlu Memuru Şerife Salman, Sağlık İşbirliği Anlaşmaları çerçevesinde hizmet verdiklerini belirterek, “Hastalar Türkiye’ye gelmeden önce kendi ülkesine başvuruyor. Başvurduktan sonra orada hastalığının tedavi edilemediğini belirten hastanelerden rapor alıyor. Oranın Sağlık Bakanlığı, bunun Türkiye’de muayene olması mümkündür diye bize bütün evraklarını online sistemden gönderiyor. Biz bunların çıktısını alıyoruz doktorlara gösteriyoruz ve kabul ediliyor. Kabul edildikten sonra biz tekrar Sağlık Bakanlığı ile irtibata geçiyoruz” şeklinde konuştu.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte başvuru süresinin 1 güne indiğini vurgulayan Salman, “Geçmişte 1 ay süren onay cevapları veriliyordu. Şu an teknoloji hızlı ilerlediği için online sistem üzerinden bir gün içerisinde hepsinin kabulünü biz yapıp gönderiyoruz. Bekleme süresi yok” dedi.
Hastaların havaalanına inmesinden itibaren bütün masrafların Sağlık Bakanlığı tarafından karşılandığını ifade eden Salman, şöyle devam etti:

“Türkiye’deki tedavi masrafları Sağlık Bakanlığımıza ait. Yanında en az bir refakatçi diye biz belirtiyoruz. Hastanın yanında gelen refakatçi mağdur olmasın diye şefkat evlerinde ücretsiz konaklamalarını yaptırıyoruz. İkinci bir kişi maalesef olmuyor. Bütün tedavi giderlerini, konaklaması tedavi sürecince biz karşılıyoruz. Taburcu olduktan sonraki aşama bizi bağlamıyor. Sadece bu süreç hastanede yattığı tarihler arasında geçerlidir. İkili anlaşma çerçevesinde hastaların havaalanına indiği anda ambulans bizzat alıyor. Kendileri gelme gibi bir söz konusu değil. Havaalanına indikten sonrası Sağlık Bakanlığına ait. Ambulans alır buraya kadar getirir ve hastayı teslim alıyoruz. Aldıktan sonra işlemini hemen yatışını yapıyoruz. Tedavisi olur, taburcu ettikten sonra da havaalanına kadar tekrar bırakıyoruz.”

Afganistan’da Türk okulunda eğitim gören 14 yaşındaki Nahide Gulam Haidar Sağlık İşbirliği Anlaşmaları çerçevesinde kalbi delik olduğu anlaşılması üzerine Türkiye’ye getirildi. Başarılı bir ameliyat sonrası sağlığına kavuştuğunu belirten Salman, şunları aktardı:
“Nahide Şubat 2013 yılında, kendisi gelmeden önce Sağlık Bakanlığına başvuruyor. Sağlık Bakanlığı gerekli evrakları bize gönderiyor. Evraklara baktığımızda kalbinde delik tespit ediliyor. Biz bunu kabul ediyoruz. Kabul olduktan sonra kendisi vize başvurarak geliyor. 1.5 ay kadar hastanemizde misafir ediyoruz. Ameliyatını oluyor. Şimdi tekrar gelme sebebi kontrol, ilk 3 ay sonra 6 ay ve 1 yıl süresince kontrollere çağırıyoruz. Herhangi bir sıkıntısı yok. Her şey yolunda. 1 Yıl sonra tekrar kontrole gelecek.”

Afganistan’da açılmış olan Türk Okulu Habibe Kadiri Kız Lisesinde eğitimi sürdüren Nahide Gulam Haidar, sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu, buna imkan veren Sağlık Bakanlığına teşekkür ederek, şunları söyledi:

“Bayılıyordum nefes alamıyordum koştuğumda. Türkiye’den, Afganistan’a bizim okula doktorlar gelmişti. Beni muayene ettiler. Bunun sonucunda hasta olduğumu anladılar. İsmimi alıp sıra bekleyeceksin dediler. Türkiye’ye gelip ameliyat oldum. 1.5 ay kadar kaldım. Sağlık durumuma kavuştum çok iyiyim.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2587 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim