• BIST 9713.32
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 27 °C

Sağlık Bakanlığı bütçesi Genel Kurul'da kabul edildi

Sağlık Bakanlığı bütçesi Genel Kurul'da kabul edildi
TBMM Genel Kurulu'nda, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kurumların 2014 yılı bütçeleri kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı ve bağlı kurumların 2014 yılı bütçeleri kabul edildi.

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, toplumun kalkınmasında kadının önemini vurgulayarak, "2023'te dünyanın onuncu ekonomisi olacaksak, kadının potansiyelini, bütün gücünü kalkınmanın parçası yapacağız" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bakanlığının bütçesinin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde hükümet adına konuşma yaptı.

Ekonomik kalkınmayla birlikte sosyal adaletin, sosyal refahın, sosyal barışın sağlandığı, insani gelişmişlik kriterlerinin güçlü bir şekilde yerine getirilmeye çalışıldığı bakanlık olduklarını dile getiren Şahin, bütün toplum kuruluşlarıyla beraber çalışarak insana hizmet etmeyi, ihtiyaç sahiplerine yardım etmeyi önemsediklerini söyledi.

Herkesin bu konuda hassas olmasını isteyen Şahin, "Hedefimiz insan mutluluğuysa, toplumsal huzur ve barış parlamentodaki atmosferden topluma yayılıyor" dedi. Cinsiyeti ve mezhebi ne olursa olsun herkese insan olarak yaklaştıklarını ve fırsat eşitliğiyle herkesi kalkınmanın parçası yapmaya çalıştıklarını ifade eden Şahin, sosyal yardımları sosyal hizmetlerle birleştirince yüzde 1.4'e ulaştıklarını, okul sütü ve fatih projesiyle bu oranın yüzde 1.7 olduğunu belirtti.

Yoksulluğu önlemek için koruyucu ve önleyici tedbirleri önemsediklerinin altını çizen Şahin, kadınların fırsat eşitliği almasını hedeflediklerini söyledi.

Şahin, yoksulluğun nedenlerinden birinin eğitimsizlik olduğuna işaret ederek, kız çocukların yurt ihtiyacını gidermek için sosyal yardım kaynaklarından fonlamayı önemsediklerini dile getirdi. Fonlamaya 2009'da başladıklarını, özellikle coğrafi şartlardan okula gidemeyenler için 154 yurdun fonlandığını ve 28 bin öğrenciye barınma imkanı sağlandığını kaydetti.

Şahin, sosyal konutun sosyal yardımın temeli olduğunu belirterek, şu ana kadar 18 bin konutun anahtar tesliminin yapıldığını, 2023'te 100 bin konut teslim etmeyi hedeflediklerini söyledi.

Sosyal yardımlardan kadına verilen desteğin 2 milyar lira olduğunu belirten Şahin, şöyle konuştu:

"Bakanlığımızın en önemli çalışmalarından bir tanesi Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü. Bakanlık projelerine baktığımızda en önemli kısmının kadın olduğunu görüyoruz. Kadın meselesini toplumun kalkınması olarak görüyoruz. 2023'te dünyanın onuncu ekonomisi olacaksak, kadının potansiyelini, bütün gücünü kalkınmanın parçası yapacağız. O yüzden 'eğitim ve sağlık alanı olmazsa olmazımız' dedik. Ülkemizin başardığı çok önemli bir şey var; anne-bebek ölüm oranını en hızlı düşüren ülkelerden biri olduk. Doğar doğmaz çocuk sigortalı doğuyor, 18 yaşına kadar bütün sağlık imkanlarından yararlanıyor."

Belki burada son konuşmam

Fatma Şahin, üniversiteye giden kız öğrenci sayısının yüzde 13'ten yüzde 35'e çıktığını, kadın istihdamını artırmak için özel çalıştıklarını anlatarak, "Kadını yok sayan bir iktidar bunu yapabilir mi?" diye sordu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adaylığına atıfta bulunan Şahin, "Bugün varım, yarın yokum. Belki burada son konuşmamı yapıyorum ama iddia ediyorum en iddialı yasayı çıkardık. Kurumsal altyapıyı oluşturuyoruz. Kadın konuk evindeki yatak sayısını bu kardeşiniz 2 bin 600'e çıkardı. Bu, akşamdan sabaha düzelmeyecek. Bu bir süreç ama sonuçta bunu devlet politikası yapan anlayış var" dedi.

Aile değerlerini önemsediklerini dile getiren Şahin, "24 yıllık evli kadınım, iki çocuk annesiyim. Evde de güçlü bireyim. Bunların birbirinin alternatifi değil, tamamlayıcısı olduğunu biliyoruz. Kadını güçlendirmek aileyi zayıflatmaz" diye konuştu.

Şahin, boşanmak isteyenlerin küçük desteklerle evliliklerine devam edebileceğini gördüklerini belirterek, ayrılanların yüzde 17'sinin tekrar eski eşiyle evlendiğini söyledi. Küçük danışmanlık ve rehberlik hizmetiyle aile kurumu devam edecekse bunu sağlayacak çalışma üzerinde durduklarını ifade etti.

Çocukların Türkiye'nin geleceği olduğunun altını çizen Şahin, 3 bin çocuğu koruyucu ailelerde anne babaya kavuşturduklarını belirtti.

Şahin, ilk kez Yüksek Planlama Kurulu kararında Çocuk Eylem Planı oluşturduklarını dile getirerek, çocuk işçiliğiyle, çocuk gelinlerle ilgili hangi mücadele yapılacaksa bunun altyapısının oluşturulacağını vurguladı.

Gezi Parkı olayları sırasında Eskişehir'de öldürülen İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz'ın Şahin'e hakkını helal etmediğine dair mektubunu Genel Kurul kürsüsünden okuyan CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer'e de yanıt veren Şahin, her zaman "anneler arasında ayrımcılık, mezhep ayrımcılığı yapmadıklarını" söylediğini vurguladı. Şahin, "Kabinede, 'İsmail Korkmaz'ın annesinin acısı benim acım' diyen ilk kişiyim. Birilerinin acılar üzerinden siyaset yapmasına da müsaade etmeyiz" diyerek, Yüceer'i kınadığını söyledi.

Şahin, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer'in sorusu üzerine, depremin ardından konteynırlarda yaşayanların durumunu Van Valiliği ile birlikte yakından takip ettiklerini belirtti. Kira desteği değil, ev verilmesini talep eden 75 ailenin konteynırda kalmaya devam ettiğini ifade eden Şahin, "Bu ailelerin ihtiyaçlarının sosyal yardımlaşma fonu aracılığıyla karşılanacağını, sorun varsa bunun beraberce, inatlaşmadan çözülmesi gerektiğini dile getirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, makamında milletvekillerinin zehirlendiğine yönelik iddiaya itiraz ederek, " Benim makamımda kimse zehirlenmiş falan değil. Bu yanlış bir bilgi" dedi.

Eker, bakanlığının 2014 yılı bütçesinin görüşülmesi sırasında yaptığı konuşmada, tarım sektörünün hükümetlerinin icraatlarıyla 1960 yılından bu yana ilk defa son 10 yılın 9 yılında pozitif büyüme göstererek, en istikrarlı dönemine ulaştığını kaydetti.

Sektörün 62 milyar dolar toplam tarım hasılasına ve 3 bin 591 dolar kişi başı gelire sahip güçlü bir konuma geldiğini ifade eden Eker, 10 yıl önce tarımsal hasıla itibariyle tarım sektörünün dünyada onbirinci, Avrupa'da dördüncü sırada olduğunu, 2008'den bugüne kadarda dünyada yedinci, Avrupa'da ise birinci sıradaki konumunu koruduğunu söyledi.

Eker, Türkiye'nin 2002 yılında 161 ülkeye bin 480 gıda maddesi, tarım ürünü ihraç ederken, bugün bu ra 188 ülke ve bin 663 ürün ihracatına çıktığını belirterek, ülkenin sanayisinin de tekstilinin de büyüdüğünü kaydetti.

Hükümetleri döneminde Türkiye'nin buğday ihracatında dünyada birinci ve ikinci olduğunu ifade eden Eker, Türk tarımının da dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi desteklendiğini, devraldıklarından bugüne kadar destekleri 5 kat artırdıklarını bildirdi.

Eker, konuşması sırasında muhalefetin sıralarından gelen itirazlar üzerine, elindeki Dünya Bankası Başkanı'na gönderilen ve bazı desteklerin kaldırılacağına ilişkin mektubu göstererek, kimyevi gübre desteğinin, doğal afetlerden zarar gören çiftçilere verilen tohumluk yardımı ve kredi borçlarının ertelenmesi uygulamasının, veteriner ilaç desteğinin, tarımda kullanılan elektrik desteğinin 2002 yılında kaldırıldığını anımsattı. Eker, "Bunların kaldırıldığı, kaldırılacağına ilişkin Dünya Bankası Başbakanı'na yazılan mektup. Altında kaç tane bakanın imzası var, burada" dedi.

Desteği kimin kaldırıldığını, kimin yeniden getirdiğinin bu milletin bildiğini ifade eden Eker, "Muhale ciddiyet ister, çalışmak ister, gayret ister. Çalışın, gayret edin. Beni eleştirin, tenkit edin başım üstüne. Doğru şekilde ortaya koyun ben o yanlışları, olabilecek olan bütün yanlışları düzeltmeye hazırım. Ama tamamen muhalefet edeceğiz diye kalkıp 3 milyarlık şeyi 9 milyar anlatınca, 'yok şu destek kalktı, bu destek geldi' dediğinizde doğru değil" şeklinde konuştu.

Bitkisel üretimde uyguladıkları ve Ar-Ge politikalarıyla verdikleri desteklerle 2013 yılında Cumhuriyet tarihinin üretim rekorlarının kırıldığını vurgulayan Eker, buğday üretiminin 22 milyon tona, mısır üretiminin 5.9 milyon tona, çeltik üretiminin 900 bin tona, ayçiçeği üretiminin 1 milyon 500 bin tona çıktığını söyledi.

Meyve üretiminin 13 milyon tondan 18 milyon tona, sebze üretiminin ise 25 milyon tondan 28 milyon tona ulaştığını belirten Eker, şunları söyledi:

"Eğer iddia edildiği gibi tarım sektörü bitmiş olsaydı bu kadar ürün, üretim rekoru kırılabilir miydi? Bizim mücadelemiz şahıslarla değil, bizim mücade zihniyetle, verimsizlikle, yoksullukla, fukaralıkla. Biz bunu sürekli yenmeye, olumsuz tabloyu değiştirmeye, geliştirmeye çalışıyoruz. Hep bunun gayreti içinde olduk ve verimliliği de artırdık. Bugün 8 milyon hektar alandan biz 22 milyon ton buğday alabiliyoruz."

Muhalefetin tutumunu eleştiren Eker, Türkiye'de arazi parçalanmasının tarımda önemli bir sorun olduğuna işaret ederek, "Gelin 'Miras Yasası'nı birlikte değiştirelim' deyin, birlikte sizinle birlikte mücadele edelim" dedi.

Eker, tohum gen bankası kurduklarını, havza bazlı üretim modeliyle uydulardan parsel tanımlama sistemine entegre edilerek, doğru ürünlerin doğru yerlerde doğru miktarda üretilmesi projesini 2014 yılı içinde başlatacaklarını söyledi.

Siz istifa edersiniz

Bakan Eker'in konuşması sırasında sık sık muhalefet sıralarından itiraz ve "istifa etmesi" yönünde çağrılar geldi.

Bunun üzerine Eker, "Siz istifa edersiniz, siz. Millet size istifa ettirir zaten merak etmeyin" karşılığını verdi.

"Bizimle Türk milleti gurur duyuyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, bu memlekette yaşayan herkes Türk'te, Kürt'te, Arap'ta, Çerkez'de, Laz 'da hepsi bizimle gurur duyuyor. Siz merak etmeyin" dedi.

(Yalancı) ifadesini aynen iade ediyorum

Bakan Eker'in konuşmasının ardından MHP Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz sataşmadan dolayı söz alarak, şunları söyledi:

"Sayın bakan ne zaman buraya çıksanız yalan yanlış rakamlarla milleti kandırıyorsunuz. Sizde bize 'desteksiz' dediniz. Aynı şey. Türk çiftçisini, köylüsünü yağmacı olmakla suçlayan işadamıyla bir toplantıya katıldınız mı? Siz köylünün, çifçinin alınteriyle o makamda oturuyorsunuz . Buna cevap vermek zorundasınız. Bakanlığınızın adı 'gıda' ile başlıyor. Sizi ziyarete gelen 2 milletvekili bakanlığınızda yediği yemekten zehirleniyor. Siz halkın gıda güvenliğini sağlayacaksınız, misafirinizin gıda güvenliğini kendi bakanlığınızda sağlayamıyorsunuz.

Geçtiğimiz günlerde eğitim yayın dairesi Antalya'da bir toplantı yapıyor. Antalya'daki toplantıda çiftçinin parasıyla dansöz oynatılıyor. Bakanlık yetkilisi 'toplantı bizimdi ama dansöz otelin' diyor. Bari kendiniz buradan götürseydiniz. Bunlara cevap vereceksiniz. Türk köylüsü, çiftçisi bunun cevaplarını bekliyor. Rakamları çarpıtmayın. Buğdayın fiyatını hesaplamayı bilmeyen, 7 yıldır işin başında olan bir bakansınız. Size ne diyelim? Allah akıl fikir versin."

Bunun üzerine Eker de sataşmadan dolayı söz isteyerek, kendisine yönelik "yalancı" ifadesini aynen iade ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Görevde bulunduğum süre içerisinde sorulmuş olan bütün sorulara cevap verdim. Bundan sonra da cevap veririm. Söylediğiniz sorular yalan yanlış duyduğunuz, aktardığınız, size aktarılmış bir şeyler. Ben bir başkasının avukatı değilim. İlgili kişinin söylediği kendi görüşüdür. Soruyu doğru dürüst sorarsanız, doğru dürüst bunun cevabını veririm. Millete veremeyeceğimiz, yüce parlamentoya veremeyeceğimiz hiçbir hesap yok. Hepsi doğru. Benim makamımda kimse zehirlenmiş falan değil. Bu da yanlış bir bilgi, gerçek bir bilgi değil. Dansöz meselesi dediğiniz şeyde gerçek değil. Bizimle, bakanlıkla hiçbir ilişkisi yok."

"Özür dileme" tartışması

Daha sonra TBMM Başkanvekili birleşime ara verdi. Aranın ardından MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in kendisine yönelik eleştirilerde kullanılan ifadelerden bahsederken kadın milletvekillerinin genel kuruldaki üsluba yönelik tepki eylemleriyle bağlantı kurmasının yanlış olduğunu belirterek, Eker'in özür dilemesini istedi.

Bakan Eker, hayatı boyunca hiçbir zaman kategorik düşünmediğini, bir kitleyi toptan hedef almadığını ifade etti. Sözleriyle kendisine yalancı diyen milletvekillini kast ettiğini, bir grubu hedef almadığını belirten Eker, milletvekilinin yerinden, kendisine yönelik sürekli yalancı diye hitap etmesinden bülük üzüntü duyduğunu belirtti.

Vural'ın, Eker'in özür dilemesi yönündeki ısrarı milletvekilleri arasında tartışmalara neden oldu.

Meclis Başkanvekili Bahçekapılı ise Bakan Eker'in sözlerinin kadın milletvekillerinin eylemiyle ilgisi olmadığını söylediğini belirterek, tartışmayı sona erdirdi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, sahte kanser ilacından ölenlerin sayısının 5 bin olduğunu iddia etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 2014 bütçelerinin görüşmeleri TBMM Genel Kurulu'nda devam ediyor.

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, narenciye üreticilerinin sorunlarına değinerek, üreticinin ürününü satamadığını söyledi. Üretim fazlalığından dolayı narenciyenin fiyatının 30-40 kuruş olduğunu ifade eden Seçer, ihracatın desteklenmesini istedi.

Seçer, "okul sütü" projesini örnek göstererek, "Neden okul narenciyesi projesi olmasın? Slogan da hazır; 'Sağlığımı düşünüyorum, narenciye tüketiyorum'. Böyle bir projeyi hayata geçirebilirsiniz" dedi.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Sağlık Bakanlığı bütçesinin yüzde 9'unun yatırıma ayrıldığını, geri kalan kısmın personel ile mal ve hizmet giderlerine harcandığını belirtti. Vatandaştan katkı payı alınmasını ve telefon ücretiyle hastane randevusu alınmasını da eleştirerek, "Katkı payı verilmezse sağlık hizmeti verilmiyor" dedi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise bütün ülkelerin katkı payı aldığını, ancak 10 çeşit katılım payının hepsinin alındığı tek ülkenin Türkiye olduğunu savundu.

Hükümetin, ilaç fiyatlarını baskılamak için 8 yöntemin 8'ini birden uyguladığını da ifade eden Özel, "Bir de dokuzuncusunu icat etmişsiniz, kur baskısı. Kurda 'Deli Dumrul' paritesi" dedi.

Özel, nişasta ve tuz konularak kanser ilacı üretildiğini daha önce iddia ettiğini ve bu konuda soru önergesi verdiğini anımsatarak, "Geçtiğimiz günlerde yapılan bir operasyonla 70'e yakın kişi gözaltına alındı. Daha ilk gün 96 hasta 'Benim annem, babam bu ilaç yüzünden ölmüş olabilir' diye gitti. Gerçek rakamın 5 bin olduğunu iddia ediyorum. İddialarım iki sene önceki gibi bugün de kanıtlanacaktır" diye konuştu.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nu tren yolcusuna benzeten Özel, "Tren giderken dışarı bakıyorsunuz, 'ne kadar hızlı gidiyorum' diyorsunuz. Hepimiz aynı trenin içindeyiz. 'İyi yere geldik' diyorsunuz. Çağın kendisi treni bir yere götürüyor olabilir" dedi.

Özel, istasyonlarda görev yapan hareket memurlarının giydiği şapka ile kullandığı "dur" ve "geç" işaretini çantasından çıkararak, iktidar sıralarına "Geldiğiniz durak son duraktır" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise Özel'in bu hareketine, "Burası şov yapılacak yer değil" diye karşılık verdi.

AK Parti Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım, "Milletimizden kırmızı kart görenlerin burada bize kırmızı kart göstermesi beyhude. Kırmızı kartı inşallah 30 Mart'ta göreceksiniz" ifadesini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, Türkiye'nin tarımsal hasılada 2008'den beri Avrupa birincisi, dünya yedincisi olduğunu söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 2014 yılı bütçelerinin TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesine devam ediliyor.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Erdoğan, iktidarlarından önce itibarı yıpratılmış, ekonomi içinde "kara delik" diye tabir edilen, üvey evlat muamelesi gören Türk tarımı ve çiftçisi olduğunu ifade etti.

AK Parti iktidarından önce çiftçilerin haciz kıskacında olduğunu savunan Erdoğan, AK Parti iktidarında çiftçiye 52 yeni destek sağlandığını belirtti.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, sataşma gerekçesiyle söz alarak, buğdayın tonunun 2002'de 400-500 lirayken, aradan geçen 10 yıla rağmen günümüzde 500-600 lira civarında olduğunu, ayçiçeğin fiyatının geçen yıl 1.5 lirayken bu yıl 1.1 lira olduğunu, yemin torba fiyatının da 2002'de 6.5 lirayken günümüzde 48 lira olduğunu söyledi. Bal, "Aradaki fark, bu hükümetin çiftçinin cebinden yaptığı soygundur" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise 2002 yılında 23.7 milyar lira olarak devraldıkları tarımsal hasılayı 3 kat artırarak 62 milyar dolara çıkardıklarının altını çizerek, Türkiye'nin 2008'de tarımsal hasılada Avrupa birincisi, dünya yedincisi olduğunu kaydetti.

Tarım ihracatının AK Parti iktidarında 4 kat artarak, 16 milyar dolara çıktığını dile getiren Aydın, tarımda kişi başı milli gelirin de bin 64 dolardan 3 bin 591 dolara yükseldiğini vurguladı.

Kırmızı battaniye örtsek faydası yok

AK Parti Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesi üzerinde konuşarak, kadın istihdamının önemine ve bu yönde atılan adımlara değindi.

AK Parti Kocaeli Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül ise bütçe görüşmelerinde ve 24. dönemin tüm yasama yıllarında TBMM'ye yakışmayacak ifadeler ve şiddet kullanıldığına şahit olduklarını ifade ederek, "Bunlar bizi gerçekten çok üzdü. Hem siyasete hem Meclis'e yakışmayan bu tür ifadelerin, davranışların yeni yılda bırakılmasını temenni ediyorum" dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Halide İncekara da konuşmalara atıfta bulunarak, "Bize bakarsak, bütün konuşmalarımızda 'En iyisini biz yaptık, bizden iyi yapan yok'. Muhalefetin konuşmaları 'Katiyen bir şey yapmadınız. Soydunuz, soğana çevirdiniz. Allah sizi yok etsin' tarzında" dedi.

İncekara, Temel'in bir lokantada dedesinden kalan hesabı ödediğine dair fıkra anlatmasına tepki gösteren MHP'lilere, bugün Meclis'te edilen küfürlere tepki olarak taktıkları kırmızı şalı göstererek, "Kırmızı şal değil, kırmızı battaniye örtünsek bir faydası yok. Sözlü saldırıya muhatabız" diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, hayatı boyunca küfretmediğini belirterek, "Bana kaşkol göstererek küfrettiğim anlamı çıkaran İncekara'yı kınıyorum. Önce kendi partilerinde küfürler sarf eden kişiler için ellerini kaldırmayı becerebilseler bunlar olmayacaktı" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3019 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim