• BIST 9693.46
  • Altın 2499.907
  • Dolar 32.5633
  • Euro 34.7694
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

Sağlık Bakanlığı, denetimlerde karmaşa yaşanmaması için valilerden yardım istedi

Sağlık Bakanlığı, denetimlerde karmaşa yaşanmaması için valilerden yardım istedi
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 'Toplum Sağlığının Korunması ve Gerekli Denetimlerin Yapılması' hakkında bir genelge yayımladı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ imzasını taşıyan genelge 81 il valiliğine gönderildi.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 'Toplum Sağlığının Korunması ve Gerekli Denetimlerin Yapılması' hakkında bir genelge yayımladı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ imzasını taşıyan genelge 81 il valiliğine gönderildi.

Genelgede, sağlık hizmeti sunan kurum ve kuruluşların, sağlık çalışanları, tıbbi ürün ve cihazlarla ilgili belgelendirme, izleme ve denetlemelerinde, diğer kamu kurum ve kuruluşları arasında görev ve yetki karışıklığına sebebiyet verilmeden hangi tedbirlerin alınabileceği yeralıyor.

Bakanlıkça yapılan tespitler ve kimi zaman da kamuoyuna yansıyan haberlerde, yetkisiz kişi veya kuruluşlarca sağlık hizmeti sunulabildiğinin görüldüğünün belirtildiği genelgede, herkesin hayatını beden ve ruh sağlığı içerisinde sürdürmesini sağlama görevinin Anayasa ve ilgili diğer mevzuat çerçevesinde Sağlık Bakanlığı'nca yürütüldüğü vurgulandı. Genelgede şu ifadelere yer verildi: "Bu kapsamda; sağlık hizmeti sunan kurum ve kuruluşlar, sağlık çalışanları ve tıbbi ürün ve cihazlarla ilgili izin, yetki gibi belgelendirme, izleme ve denetleme iş ve işlemleri Bakanlığımızın görevlerindendir. Sağlık alanındaki hatalı uygulamalar telafisi güç veya imkânsız neticeler doğurabilmektedir. Bu sebeple sağlık faaliyetleri önceden detaylı olarak düzenlenmekte ve titizlikle denetlenmesi beklenmektedir. Her nerede yapılıyor olursa olsun, izinsiz veya gerekli şartlara uymayan bir sağlık faaliyetinin tespit edilmesi hâlinde duruma derhal müdahale edilmesi önem taşımaktadır. İzinsiz faaliyet gösteren kişi veya işyerleri ile Bakanlığımız veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca ruhsatlandırılan ve faaliyetine izin verilen işyerlerinde, Bakanlığımızın görev alanına giren faaliyetlerde bulunulması halinde, mevzuat gereği yetkili kamu yöneticileri ve personelinin görevlerini gecikmeye mahal vermeden ve kararlılıkla uygulamaları gerekmektedir."

Sağlık Bakanlığı ile diğer kamu kurum ve kuruluşları arasında görev ve yetki karışıklığına sebebiyet verilmeden bir dizi tedbir alındığının açıklandığı genelgede, Sağlık Bakanlığı'nca faaliyetine izin verilen sağlık kurum ve kuruluşları, il sağlık müdürlüğü personelince ilgili mevzuatı çerçevesinde denetleneceği kaydedildi. Milli Savunma Bakanlığı hariç olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca sunulan veya faaliyetine izin verilen sağlık hizmetlerinin de Sağlık Bakanlığı'nca denetleneceğinin belirtildiği genelgede; ilgili kamu kurum ve kuruluşu ile il sağlık müdürlüğü arasında işbirliğinin sağlanması, gerektiğinde denetimlerin yapılması ve denetim sonuçlarının yerine getirilmesi için mülki idare amirlerinin müdahil olması istenildi.

Genelgede alınan tedbirler şöyle sıralandı: "Bakanlığımız görev alanına giren veya Bakanlığımızca düzenlenen alanlarda Bakanlığımız veya ilgili kamu kurum ve kuruluşundan izinsiz veya Bakanlığımızca belirlenen şartları taşımadan sağlık faaliyeti yürütülmesine fırsat verilmemelidir. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca faaliyetine izin verilen sağlık alanı dışındaki işyerlerinde sağlık faaliyeti yürütülmesine fırsat verilmemelidir. Bu işyerlerinde sağlık faaliyeti yürütülmemesi hususu, faaliyet izni veren veya denetim yetkisini haiz kamu kurum ve kuruluşlarınca takip edilmelidir. İzinsiz sağlık faaliyetinin tespiti halinde ilgili mevzuatındaki müeyyideler yine ilgili mevzuatta belirlenen idari makamlarca uygulanmalıdır. Koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerde kullanılan ilaç, aşı, kozmetik gibi her türlü tıbbi ürün ile tıbbi malzeme ve cihazların ithal, ihraç, üretim, dağıtım ve kullanımı ile ilgili iş ve işlemler Bakanlığımızca yürütülmektedir. Bu konularda il sağlık müdürlüklerince yapılan denetimlerin yanı sıra, ildeki diğer kamu kurum ve kuruluşları da bu mevzuatın ihlali olabilecek tespit ve duyumlarından il sağlık müdürlüklerini haberdar etmelidir. Sağlık mesleğinin icrası, ilgili mevzuatı ile yetkili kılınan sağlık meslek mensuplarınca ve yetkileri dâhilinde yerine getirilmelidir. Yetkisiz kişilerce veya sağlık meslek mensuplarının kendi yetkileri dışında sağlık mesleği icrasına mâni olunmalı ve bu hususta gerekli takip ve denetimler yapılmalıdır. Söz konusu inceleme ve denetimler neticesinde ortaya çıkan hukuka aykırılık hallerinde gerekli idari müeyyideler uygulanmalı, Türk Ceza Kanunu veya ilgili mevzuatı gereği suç teşkil eden fiiller Cumhuriyet Savcılıklarına bildirilmelidir. Her bakanlığın ildeki mümessili sıfatıyla Valilerimiz yetki genişliği ilkesi çerçevesinde inisiyatif kullanmalı, kamu kurum ve kuruluşları arasında gerekli işbirliğini sağlamalı ve tereddüt halinde Bakanlığımızdan görüş talep etmelidir."

Bu haber toplam 2100 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim