• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Sağlık Bakanlığı: İhtiyaç olmadığı için yeni diyaliz merkezleri açılmayacak

Sağlık Bakanlığı: İhtiyaç olmadığı için yeni diyaliz merkezleri açılmayacak
Sağlık Bakanlığı, yapılan araştırmalarda Diyaliz Hizmet Bölgeleri'nde yeni diyaliz merkezi bulunmadığının tespit edildiğini duyurdu.

Sağlık Bakanlığı, yapılan araştırmalarda Diyaliz Hizmet Bölgeleri'nde yeni diyaliz merkezi bulunmadığının tespit edildiğini duyurdu.


Bakanlıktan yapılan açıklamada, Haziran ayında yürürlüğe giren yönetmelik doğrultusunda yapılan araştırmalarda, hasta yoğunluğu olmadığı gerekçesiyle ülke genelinde bu yıl diyaliz merkezi açılmayacak.

Sağlık Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen duyuruda, geçen Haziran ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Diyaliz Merkezleri Hakkındaki Yönetmelik kapsamında hasta/cihaz oranlarının hesaplandığı ve yeni diyaliz merkezlerinin açılmasına gerek olmadığı belirtildi. Açıklamada, yönetmeliğin; hemodiyaliz tedavisinin kaynak israfı ve atıl kapasiteye yol açılmaksızın kaliteli, hakkaniyete uygun ve verimli bir şekilde sunulması ve denetim kolaylığı sağlanması amacıyla yayımlandığı belirtildi. Duyuruda, Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmelik'in 8'inci maddesinin 2'nci fıkrasındaki 'Bakanlıkça, her yıl Kasım ve Aralık ayında bir sonraki yılın planlaması yapılarak ülke genelinde yeni merkez açılmasına ihtiyaç duyulan hizmet bölgeleri ve ihtiyaç kapasitesi belirlenerek, bakanlık internet sitesinde ilan edilir.' ifadesine vurgu yapıldı.

Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Vekili İrfan Şencan imzalı açıklamada, yönetmelik kapsamında; 2010 yılı 2. Dönem (Temmuz) Diyaliz Merkezleri Başvuru Değerlendirme Komisyonu kararlarının uygulanması sonrası, 2010 yılı Ekim ayına ait il sağlık müdürlüklerinden alınarak bir liste oluşturulduğu belirtiliyor. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Yönetmelikteki 'Bir bölgede yeni bir merkez açabilmek için o bölgenin hedef doluluk oranı, hemodiyaliz cihazı başına düşen hasta sayısının (hasta/cihaz oranının) beş veya üstü olarak kabul edilir. Bölgedeki toplam hasta/cihaz oranı bu sayının altında ise yeni merkez açılmasına izin verilmez' hükmü gereğince hesaplanan hasta/cihaz oranlarının 5'in altında olması nedeniyle 2011 yılı için ülke genelindeki Diyaliz Hizmet Bölgelerinde yeni diyaliz merkezi ihtiyacı bulunmamaktadır. 2011 yılı ülke genelindeki diyaliz hizmet bölgelerine yeni diyaliz merkezi açılamayacaktır."

YÖNETMELİK NE GETİRDİ?

Öte yandan, Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmelik, akut ve kronik böbrek yetmezliği bulunan hastaların tedavilerini diyaliz yoluyla devam ettirmede, böbrek nakline hazırlanmalarında ve gerekli diğer tıbbi durumlarda diyaliz yöntemlerini uygulayacak merkezlerin planlamalarına, açılmalarına, faaliyetlerine, denetlenmelerine ilişkin esas ve usulleri belirliyor.

Yönetmeliğe göre; merkezler, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri tarafından, sadece diyaliz uygulamak amacıyla ayrı bir merkez olarak kurulabileceği gibi, bunlara ait olan; hastane ve tıp merkezleri bünyesinde ayrı bir bölüm olarak da açılabiliyor. Merkez, açılacak ilin demografik yapısı, son dönem böbrek yetmezliği bulunan hastaların bölgesel dağılımı, kurulu tüm cihazlar ve diğer epidemiyolojik özellikleri dikkate alınarak, ülke genelinde planlama ile yapılıyor. Merkezler; programlı olarak diyalize aldıkları her hastayı organ nakil merkezine başvurması için bilgilendirmek, organ nakli merkezleri de nakle uygun hastaları Ulusal Bekleme Listesi'ne kayıt ettirmek zorunda. Merkezde, diyalize giren, takip edilen hastalar için, tetkik kayıtlarının da yer aldığı ayrı şahsi takip dosyaları tutuluyor. Bu kayıtlar, ayrıca bilgisayar ortamında da tutulabilecek. Ayrıca, her cihaz için, o cihazla ilgili periyodik teknik bakım ve onarım bilgilerine ilişkin kayıtlar tutuluyor. 


 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4595 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim