• BIST 9715.96
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 26 °C

Sağlık Bakanlığı ile üniversiteler güçlerini birleştiriyor

Sağlık Bakanlığı ile üniversiteler güçlerini birleştiriyor
Sağlık Bakanlığı, Türkiye'nin köklü üniversitelerinden biri olan Marmara Üniversitesi hastanesi ile ortak kullanım modeline geçti. Bakanlık Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Vekili Orhan Koç, ...

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'nin köklü üniversitelerinden biri olan Marmara Üniversitesi hastanesi ile ortak kullanım modeline geçti. Bakanlık Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Vekili Orhan Koç, hastaların son teknoloji ile donatılmış modern bir sağlık tesisinde, üniversitenin kendini kanıtlamış uzmanlarından hizmet alma imkanı yakaladığını belirtti. Koç, üniversiteler ile işbirliğini geliştirmek istediklerini söyledi.

Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Vekili Orhan Koç, açıklamasında, Sağlık Bakanlığı ile tıp fakültesi olan üniversiteler arasında ortak kullanım modeli geliştirmeye çalıştıklarını söyledi. Koç, Tam Gün Kanunu'nda bu konuyla ilgili düzenleme yapıldığını hatırlattı. Konuyla ilgili tarafların görüşüne sunulan bir yönetmelik hazırlandığını kaydeden Koç, "Türkiye'de ciddi anlamda uzman, yan dal uzman ve yetişmiş yardımcı sağlık personeli açığı bulunuyor. Üniversitelerimizde ise bu konuda potansiyel insan kaynağı var." dedi.

Yaklaşık 400-500 bin nüfusu olan bir ilde, iki hastaneyi işletebilmenin mümkün olmadığını söyleyen Koç, "Bu nedenle belli bir nüfus kriteri koyarak, belli ölçekteki illerde mutlaka tek hastane ve ortak kullanımı öngörmek zorundayız. Bu, hem hasta çeşitliliği hem vaka sayısı hem burada eğitim görecek asistanların yetişmesi hem de hizmetin sürdürülebilirliği açısından önemli." diye konuştu.

Bu kapsamda, Türkiye'nin köklü üniversitelerinden biri olan Marmara Üniversitesi ile bir protokol imzalandığını aktaran Koç, şöyle devam etti: "Üniversitenin yaklaşık 20 yıldır süren bir hastane inşaat yapımı vardı. Ancak istedikleri modern bir tesise kavuşamamışlardı. Mevcut fiziki mekanları da çok yetersizdi. Pendik'te yaptığımız 550 yataklı, 110 bin metrekare kapalı alanı olan, içine trilyonlarca liralık tıbbi cihaz masrafı yaptığımız bir hastaneyi ortak kullanım modeli ile işletmek istedik. Bizde üstün teknoloji ile donatılmış bir bina; diğer tarafta Marmara Üniversitesi'nde ciddi deneyimi olan uzman kadrosu, hoca kadrosu ve asistan-yardımcı sağlık personeli kadrosu vardı. Bu ikisini bir araya getirecek ortak protokol yaptık."

Şu anda poliklinik hizmetlerinin kısmen başlatıldığı bilgisini veren Koç, "Diğer eksiklikleri de tamamlıyoruz. Kısa süre içinde tam donanımlı bir hastane haline getireceğiz." dedi. Koç, Sağlık Bakanlığı Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ismi ile faaliyet gösteren hastaneye başvurular için TC kimlik numarasının yeterli olduğunu kaydetti.

"VATANDAŞ ÜNİVERSİTENİN BİRİKİMİ İLE HİZMET ALACAK"

Ortak kullanım modelinin vatandaşın yüzünü güldüreceğini anlatan Koç, "Vatandaşımız, Marmara'daki üniversitedeki hocamıza nasıl ulaşacaktı. Gittiği zaman hocamızın poliklinik yapacağı bir yer yoktu. Ameliyat yapacağı imkanları mekansal olarak dardı. Üstün teknolojik cihazlar anlamında imkanları dardı. Ama biliniyordu ki oradaki hocamız kendisini o dalda ispat etmiş, güven sağlamış, Türkiye'nin nadir yetiştirdiği insandı. Ama buna erişebilmek zordu, çünkü sistem sıkıntılıydı. Ama şimdi, o hocamız ortak kullanımdaki hastanemizde, kendisine ayrılan ofiste, kendisine ayrılan poliklinikte, kendisine ayrılan serviste, ameliyathanede vatandaşlara sağlık hizmeti sunumuna katkı sağlıyor." diye konuştu.

Koç, hastaların; 'içinde tuvaleti, duşu olan, refakatçinin rahatlıkla kalabildiği, tek kişilik odalardan oluşan, sosyal donatı alanları bulunan, gün ışığından azami derecede faydalanan modern bir sağlık tesisinde; üniversitenin birikmiş, mükemmel tecrübesi ile birlikte sağlık hizmeti alma fırsatı bulacağını' dile getirdi.

Ortak kullanım modelinin yaygınlaşması ile 'Prof. kime ameliyat olacaksan özel para yatır' devrinin de bitmiş olacağını vurgulayan Koç, "Üniversitelerimizden gelen hocalarımızın tümü hastalarımıza bizim kurallarımıza göre (yani hiçbir şekilde hastadan özel muayene parası alamaz) devlette çalışan doktor gibi muamele edecektir. Buraya gelen doktorların özel muayenesi de varsa saat 17.00'den sonra gider muayenehanesinde hastasına bakar. Ama burada tam gün esasına göre çalışır." dedi.

Üniversite sağlık personelinin özlük haklarında hiçbir kaybın da olmayacağını vurgulayan Koç, "Bizim ek ödeme kurallarımız, onlar için de geçerli olacak." şeklinde konuştu.

Yardımcı sağlık personeli ve öğretim üyelerinin ek ödemelerinde yüzde 100'e yakın artış olduğuna işaret eden Koç, şunları ifade etti: "Sözleşmeli olsun, 657'li olsun fark etmiyor. Özlük hakları geri gitmemiş, ileri gitmiştir. Çalışanların mağduriyeti de söz konusu olamaz."

Koç, ortak kullanım modelinin Rize, Ordu, Sakarya gibi bazı illerde de hayata geçirildiği bilgisini verdi.

beyazgazete.com

Bu haber toplam 2039 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim