• BIST 9092.43
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9287
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Sağlık Bakanlığı İle Yapılan Görüşme Sonuçları ve Öneri Metni

Sağlık Bakanlığı İle Yapılan Görüşme Sonuçları ve Öneri Metni
OHSAD İcra Kurulu, 15 Temmuz 2008 Salı günü saat 16:00'da Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ile yaptığı görüşmüş, Bakanlık yetkilileriyle yapılan çalışmalar sonrası ortaya çıkan talep ve öneriler Sağlık Bakanı'na iletilmiştir.

OHSAD İcra Kurulu, 15 Temmuz 2008 Salı günü saat 16:00'da Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ile yaptığı görüşmüş, Bakanlık yetkilileriyle yapılan çalışmalar sonrası ortaya çıkan talep ve öneriler Sağlık Bakanı'na iletilmiştir.

OHSAD tarafından Sağlık Bakanı'na iletilen talep ve öneriler;

01 Temmuz 2008'de uygulamaya geçen yeni düzenlemeler sonrasında özel sağlık sektörü farklı oranlarda etkilenmiştir. Bir çok sağlık kurumu uygulamanın başladığı 01 Temmuz 2008 tarihinden itibaren ekonomik anlamda büyük sıkıntılara maruz kalmıştır. Bununla birlikte bir takım düzenlemelerle sistemde kalabilecek merkezler de bulunmaktadır. Ancak, sistemde kalması mümkün olmayan merkezlerin sayısı da sağlık hizmetlerinin aksamasına neden olacak niteliktedir.

Merkezlerin önemli bir kısmının sistemin dışına çıkması, kamuoyunda olumlu karşılanmayacaktır. Bu durumun ilkesel olarak da doğru olmadığı düşünülmektedir.
Getirilen önerilerden sonra bir takım açılımlar yapılırsa, daha üst nitelikli merkezlerin sistemde kalması sağlanacak ve özellikli işlemlerde de hastalarımızın seçenekleri artacaktır.
Yapılacak düzenlemeler aynı zamanda üçüncü basamak eğitim araştırma hastaneleri ve üniversite hastanelerinin sıkıntılı durumları için de çözüm sağlayabilecektir.
Bu çalışmadaki öneriler ödeyici kuruma asgari ilave yük oluşturmasına rağmen, özellikle hastalarımız ve nitelikli işlem yapan sağlık kurumları açısından belirgin bir iyileşme sağlayacaktır.

Bakanlığınız yetkilileri ile yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda tespit edilen öneriler aşağıdadır.
 
  1. Kuruma ilave yük getirmeksizin üst düzey hizmet sunan Kamu ve özel sağlık kuruluşları için gelir imkânı sağlayacağı gibi ödenecek fark sebebiyle gereksiz sayıda işlemlerin yapılmasını engelleyecektir. Bu gerekçelerle listeden çıkarılacak A3 ve B grubundaki istisnai işlemlerin fiyat düzeltmeleri mutlaka yapılmalıdır.
  2. Standardın üstünde özellikleri bulunan lüks oda fiyat tespiti;  Makul bir fiyat belirlenerek kaliteli hizmet sunumunun ve bu hizmeti sunan merkezlerin teşvik edilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.
  3. Özellikli işlemlerde reel fiyat uygulamasına geçilmesi; Bu işlemlere erişilebilirliğin sağlanması hizmet alanlar açısından çok önemlidir. Bu hizmetler; kanser cerrahisi, organ nakilleri, kopan organ gibi mikro cerrahi işlemlerdir. Bunların büyük bir kısmı fark alarak hizmet sunan özel hastaneler ile üçüncü basamak kamu hastanelerinde verilebilmektedir ve bu durum hizmete ulaşılabilirliği zorlaştırmaktadır. Mevcut fiyatlarla üçüncü basamak eğitim araştırma hastaneleri ve üniversite hastaneleri bu işlemleri maliyetinden de az bedelle yürütmekte, performans puanı da yetersiz olduğundan tercih edilmemektedir. Hasta özel merkezlere yönelmekte, bu da yüksek fark nedeniyle gerçekten mağdur hasta grubu oluşturmaktadır. Bu hizmetlerde fark alınması engellenecekse özel hastaneler için ekte önerilen SUT fiyatlarına % 50 oranında ilave yapılmalıdır.
  4. Sağlık kurumlarının niteliklerine göre sınıflandırılması; Kaliteli sağlık hizmeti sunumunu özendirici, rekabet unsurlarını gözeten yeni bir fark uygulaması anlayışı geliştirilmelidir. SGK, bu anlayışla sınıflandırılmış hastanelerin sınıflarına göre farklı fiyatlar tespit etmeli ve bu sınıfların alacakları fark oranları da % 30 ile % 100 arasında değişkenlik göstermelidir.
  5. Sınıflandırmaya göre ayaktan tanı paketlerinin ücretlendirilmesi; Ayaktan tanı paketinde üniversite hastanelerine uygulanan fiyat tarifesinin, ekte bulunan sınıflandırmaya göre A grubuna giren özel hastanelere de uygulanması önerilmektedir. Sınıflandırmaya göre A grubuna yaklaşık 25 - 30 özel hastane girebilmekte olup, bunun da en az 15'i sistemin dışında kalacak ve SGK'ya herhangi bir yük oluşturmayacaktır. Geriye kalan A grubu özel hastaneler ise SGK bütçesine yük getirmeyecektir. B, C ve D grubu özel hastanelerin paket fiyatları ise üniversite ve hizmet hastaneleri arasında uygun bir skalaya oturtulmalıdır.
  6. Sağlık kurum ve kuruluşlarında ileri teknolojilerle yapılan hizmetler; Teknolojik farklılıkların maliyetleri de farklı olduğundan, SGK'nın toplam bütçesini etkilemeyecek şekilde yapılan düzenleme ektedir.
  7. Özellikli branşlarda, branş bazında anlaşma yapılması; Özel sağlık sektöründe SUT fiyatlarıyla hizmet veremeyen ama kamunun ihtiyacı olduğu ve reel durumda farkın da sınırlı olarak alındığı bazı branşlarda kısmi anlaşmaların yapılması sağlanmalıdır.
  8. Özellikli laboratuar tetkikleri; Özellikli laboratuar tetkiklerinin paketten çıkarılarak Ek 10 C'ye alınması sağlanmalıdır.
Bu haber toplam 1903 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim