• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Sağlık Bakanlığı intihara sürüklediği iddia edilen ilacı tiryakiye ücretsiz verecek

Sağlık Bakanlığı intihara sürüklediği iddia edilen ilacı tiryakiye ücretsiz verecek
Dünyanın en tehlikeli ve tartışmalı sigara bıraktırma ilacı olan Champix, Türkiye'deki tiryakilere ücretsiz dağıtılacak. Dağıtımına gelecek ay başlanacak ilacın prospektüsüne göre hastalarda intihar eğilimine neden oluyor.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkan Yardımcısı Opr. Dr. Nejat Özgül, "Dumansız hava sahası" uygulamasıyla sigarayı bırakmak isteyenlerin sayısında büyük artış olduğunu, Sağlık Bakanlığı'nın sigara bıraktırma poliklinikleri önünde uzun kuyruklar oluştuğunu bildirdi.

Özgül, belirli merkezlerin yanı sıra Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerindeki (KETEM) sigara bıraktırma polikliniklerinin vatandaşlara yardımcı olmak üzere faaliyet gösterdiğini bildirdi. Her ilde en az bir KETEM'in aktif bir şekilde faaliyet göstermesi için çalışma yürüttüklerini bildiren Özgül, burada görev yapacak sağlık personelinin eğitimlerinin tamamlandığını belirtti. Özgül, halen 52'si KETEM'lerde olmak üzere toplam 250 civarında sigarayı bıraktırma polikliniği bulunduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı'nın sigara bıraktırma polikliniklerinde bir süredir "Champix" isimli sigara bıraktırma ilacının ücretsiz verildiğini anlatan Özgül, şu bilgileri aktardı: "Daha önce sigarayı bırakmak isteyenlere ücretsiz ilaç temin edilmediği için bazı hastalar buna ulaşamıyordu.

Sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaç, gelecek aydan itibaren daha aktif bir şekilde uygulanmaya başlanacak.

İlaç, tedavi sırasında hekimlerin uygun gördüğü hastalara ücretsiz verilecek. Ama her hastaya bu ilacın uygulanmasına gerek olmayabilir. Bazı hastalar için psikolojik destek yeterlidir. Hangi hasta için bu ilacın gerekli olduğuna hekim karar verecek. Çünkü bu ilacın mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerekiyor."

KORKUTAN PROSPEKTÜS

İşte Pfizer'ın Champix prospektüsündeki uyarısı

"CHAMPIX kullanan hastalarda depresyon, intihar düşüncesi, intihar girişimi ve intihar eylemi dahil, fakat bunlarla sınırlı olmayan, ciddi nöropsikiyatrik olaylar bildirilmiştir. Bazı vakalarda semptomlar sigarayı bırakan hastalardaki nikotin yoksunluğu semptomları nedeniyle karmaşık hale gelebilmektedir. Depresif duygu durumu nikotin yoksunluğunun belirtisi olabilir. Sigarayı ilaçsız bırakma girişiminde bulunan hastalarda seyrek olarak intihar düşüncesi de dahil olmak üzere depresyon raporlanmıştır. Bununla beraber bu semptomların bazıları sigara içmeye devam eden CHAMPIX alan hastalarda da görülmüştür. CHAMPIX kullanan tüm hastalar, davranış değişikliği, saldırganlık, ajitasyon, depresif duygu durumu, intihar düşüncesi, intihar girişimi ve intihar eylemi dahil nöropsikiyatrik semptomlar için gözlemlenmelidir. Önceden varolan psikiyatrik hastalıkların kuvvetlenmesi ve intihar eylemi gibi durumlar!n yanısıra yukarıdaki semptomlar da CHAMPIX kullanarak sigarayı bırakmayı deneyen hastalarda pazarlama sonrası deneyimlerde bildirilmiştir. Bu olaylar, önceden bilinen psikiyatrik hastalığı olan ve olmayan hastalarda görülmüştür...."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3986 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim