• BIST 9139.12
  • Altın 2324.276
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9529
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Sağlık Bakanlığı, KETEM’lerin sayısını artıracak

Sağlık Bakanlığı, KETEM’lerin sayısını artıracak
Sağlık Bakanlığı, 2015 yılına kadar toplam 280 Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) kurulmasının planlandığını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı, 2015 yılına kadar toplam 280 Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) kurulmasının planlandığını açıkladı.

KETEM'lerde yılda 100 binin üzerinde mamografi çekiliyor.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, kanserin günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu belirtildi. Meme kanserinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kadınlarda en sık görülenkanserolduğu kaydedilen açıklamada, "Yılda en az 25 bin yeni meme kanseri vakası gelişmektedir. 2000'li yıllardan beri tüm kanser istatistiklerimizde meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser olup, tüm kadın kanserleri içerisinde yüzde 20-25'i meme kanseridir." denildi.

Erken evrede tanı koyulduğunda meme kanseri tedavisinin çok başarılı şekilde yapılabildiği vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "İleri evrelerde tanı koyulduğunda ise hem yaşam süreleri kısıtlanmakta, hem de yaşam kalitesi düşmektedir.

Cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi ile sadece yaşam kalitesi düşmeyecek, ayrıca kamu maliyetleri de artacaktır. Ülkemizde teşhis edilen meme kanserlerinin ortalama olarak yüzde 60'ı ne yazık ki ileri evrelerdedir. KETEM'lerde olduğu gibi, toplum tabanlı meme kanseri taramaların yapıldığı merkezlerde ise yüzde 85 oranında erken evrede teşhis edilmektedir."

Sağlık Bakanlığı'nın toplum tabanlı meme kanseri taraması çalışmalarına 2004'te KETEM'leri kurarak başladığı hatırlatıldı. Bugün her ilde en az 1 tane olmak üzere 123 adet KETEM merkezinin kurulumunun tamamlandığı, 2015 yıllına kadar toplam 280 KETEM kurulmasının planlandığı aktarıldı.

KETEM'lerde yılda 100 binin üzerinde mamografi çekildiği, tarama sonucunda yılda yaklaşık 700 adet meme kanseri teşhis edildiği ve bu kanserlerin yüzde 85'inin erken evrelerde olduğu belirtildi.

AİLE HEKİMLİĞİ SİSTEMİ İLE KETEM'LERİN ENTEGRASYONU GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Obezitenin meme kanseri için önemli bir risk faktörü olduğu kaydedilen açıklamada şu görüşlere yer verildi: "KETEM'lerde 2010 yılında yapılan taramalarda 30 yaş üzerindeki bayanlardaobeziteoranı yüzde 70 olarak bulunmuştur. Obezite konusunda da Ulusal bir program başlatılmıştır. 2012 yılı içerisindeaile hekimliğisistemi ile KETEM'lerin entegrasyonu gerçekleştirilecektir. Bu şekilde, her aile hekimi, takip ettiği hastalarını yaşı hedef gruba vardığında tarama testleri için KETEM'lere davet edecektir."


26 AYRI SAĞLIK BÖLGESİNDE KAPSAMLI ONKOLOJİ MERKEZİ KURULACAK

Onkolojik Hizmetlerin Planlaması programına da değinilen açıklamada, "2023 sonuna kadar 26 ayrısağlıkbölgemizde hizmet verecek kapsamlı onkoloji merkezi kurulacaktır. Yeni kurulacak onkoloji tanı tedavi merkezleri ve onkoloji hizmet birimleri ile tüm hastalarımız kendi yaşadıkları şehirlerde kemoterapi alma şansına ulaşacaktır. Bu planlama çerçevesinde önemli bir konu da onkoplastik cerrahi olup, kapsamlı merkezlerimizde ve eğitim araştırma hastanelerine meme koruyucu cerrahi eğitiminin yaygınlaşmasını da arzu etmekteyiz.

Erken evrelerde kullanılacak sterotaktik meme biopsisi ve memeden sadece kitle eksizyonu ile yapılan meme kanseri tedavilerinin ülke genelinde yaygınlaşmasını amaçlamaktayız." denildi.

MEME KANSERİ İÇİN YÜRÜYÜŞ VE HALK KOŞUSU YAPILACAK

Açıklamada ayrıca 15 Ekim'de İstanbul'da uluslar arası katılımlı bir çalıştay düzenleneceği, bu toplantıda toplum bazlı tarama programlarının tartışılacağı, Türkiye için mevcut ulusal standartlar ve kanser kontrol programlarının tekrar değerlendirileceği aktarıldı.

Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Ofisi, Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu ve meme kanseri konusunda çalışan tüm sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile meme kanseri konusunda farkındalığın artırılmasına yönelik 16 Ekim'de Boğaziçi Köprüsü üzerinden Ortaköy-Beylerbeyi'ne 'Meme Kanseri İçin Yürüyoruz' adı altında bir halk koşusu etkinliği gerçekleştirileceği duyuruldu.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4006 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim