• BIST 8718.11
  • Altın 2241.459
  • Dolar 32.3269
  • Euro 35.1612
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 8 °C

Sağlık Bakanlığı mikroplu suya temiz raporu verdi mi?

Sağlık Bakanlığı mikroplu suya temiz raporu verdi mi?
Sağlık Bakanlığı ''Ambalajlı Su Raporundaki'' iddialar üzerine açıklama yaptı.

Sağlık Bakanlığı, bir sivil toplum kuruluşunun hazırladığı, ''Ambalajlı Su Raporu''ndaki, ''30 çeşit kirleticiye rastlanan bir suya sağlıklıdır raporu verildiği'' iddiasının ''akıl dışı'' olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığı, Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi adıyla faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşunun hazırladığı ''Ambalajlı Su Raporu''ndaki iddialarla ilgili yazılı açıklama yaptı.
Verilerin kaynağı, analiz metodu, analizi yapanların yetkinliği, laboratuvar koşulları değerlendirildiğinde raporun bilimsel bir dayanaktan yoksun olduğu ifade edilen açıklamada, ''Bilimselliği tartışmalı bir rapora dayanılarak haksız yere kamuoyunda infial uyandırmaya çalışmak etik bir davranış değildir'' denildi.

-''Mevzuatımız AB ile aynı''-

İçme-kullanma sularının takibini düzenleyen mevzuatın Avrupa Birliği standartlarında usul ve esaslar içerdiği, Türkiye'de de Avrupa Birliği ülkelerindeki mevzuatın uygulandığı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:
''Su dolum tesisleri, Halk Sağlığı Müdürlüklerimizce ve Bakanlığımız merkez teşkilatınca düzenli olarak denetlenmekte, alınan numunelerde hem mikrobiyolojik hem de kimyasal olmak üzere toplam 56 parametrenin analizi yapılmaktadır. Analizler Ulusal Referans Laboratuvarı olan THSK Tüketici Güvenliği Laboratuvarları'nda ve yetkilendirilmiş halk sağlığı laboratuvarlarında yapılmaktadır.

Yapılan denetimlerde geçici aksaklık tespit edilen firmalara uygunsuzlukların neler olduğu anlatılmakta ve aksaklıklarını gidermeleri için 1 hafta süre verilmektedir. Firmalar bu eksikliklerini giderdiği zaman Halk Sağlığı Müdürlüklerimize müracaat etmekte, yapılan denetimlerde ve analizlerde eksikliklerini giderdiği anlaşılan firmalar yeniden su üretimine başlamaktadır. Tespit edilen uygunsuzluk düzeltilemeyecek boyutta ise firmanın faaliyetine izin verilmemektedir.''

-''İddialar akıl dışı''-

Bin 200 saha çalışanı ve bin 500 laboratuvar görevlisi ile tüm işletmelerin hem tesis hem de piyasa bazında incelendiği, bu çalışma sonucuna göre cezai işlemler uygulandığı, ileriki dönemde bu uygunsuzlukların tekrarlanmaması için alınacak önlemlerin planlandığı belirtilen açıklamada, ''Bu sebeple söz konusu raporda iddia edildiği gibi '30 çeşit kirleticiye rastlanan bir suya sağlıklıdır raporu verildiğini' beyan etmek akıl dışıdır. Bakanlığımızın su güvenliği konusundaki hassasiyeti ve aldığı tedbirler kamuoyunun malumudur'' ifadesine yer verildi.

Açıklamada, halkın bu ve benzeri asılsız haberlere itibar etmemesi istendi.

Bu haber toplam 1860 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim