• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Sağlık Bakanlığı: Risk grubundakiler grip aşısı olsun

Sağlık Bakanlığı: Risk grubundakiler grip aşısı olsun
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, Türkiye'de grip mevsiminin Kasım ayında başladığını belirterek, "Önümüzdeki süreçte mevsimsel grip bekliyoruz. Paniğe gerek yok. Ancak risk grubunda ...

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, Türkiye'de grip mevsiminin Kasım ayında başladığını belirterek, "Önümüzdeki süreçte mevsimsel grip bekliyoruz. Paniğe gerek yok. Ancak risk grubunda olanların aşılanmasını tavsiye ediyoruz." dedi.

İnfluenza Çalıştayı Bilgilendirme Toplantısı, Numune Hastanesi'nde yapıldı. Toplantıya Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, Numune Hastanesi Enfeksiyon Klinik Şefi Hürrem Bodur, Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Haluk Vahapoğlu katıldı.

Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Buzgan, geçen yıl domuz gribi nedeniyle 656 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, "Geçen sene salgın beklenenden hafif geçti. Bu sevindirici. Önümüzdeki süreçte ise mevsimsel grip bekliyoruz. Pandemi riski şu anda söz konusu değil. Ancak risk grubunda olanların aşılanmasını tavsiy ediyoruz." diye konuştu. Buzgan risk grubundakilere aşıların reçetelendirmek şartıyla ücretsiz olarak yapıldığını belirtti. Geçen yıl depolanan domuz gribi aşılarının ne olacağı ile ilgili bir soru üzerine Buzgan, "3 milyon doz aşıyı, virüste herhangi bir değişiklik olursa değiştirme şartı ile stokladık. Yani bu aşıların mevsimsel grip ile bir ilgisi yok. Dolayısıyla bu aşıyı mevsimsel grip ile ilgili kullanmayacağız." dedi.

Pandemilerin alışık olunmadık yeni virüslerle ortaya çıktığını aktaran Buzgan; herhangi bir pandemi riskinde bu aşıların yeni aşılarla değiştirileceğini söyledi. Buzgan, "Bunları uzun süreli bir sigorta olarak düşünmek gerek." ifadesini kullandı. Prof. Dr. Haluk Vahapoğlu ise Türkiye'de grip mevsiminin Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarını kapsadığını söyledi. Güney yarımkürede daha önce grip salgını görüldüğü için, bu sene hangi virüsle salgın olacağının bilindiğini dile getiren Vahapoğlu, "Bu yıl ülkemizde de bulabileceğimiz grip aşısı bu virüsleri içermektedir." dedi.

Bu nedenle ayrıca domuz grip aşısı olunmasına gerek olmadığını söyleyen Vahapoğlu, "Bu yıl sadece risk grubunda olanların aşılanmasını öneriyoruz." ifadesini kullandı.

Vahapoğlu, risk grubunda bulunanların ise akciğer enfeksiyonu geçirme riski taşıyan yaşlı insanlar, ağır kalp-akciğer hastalığı olanlar, 2 yaş alt çocuklar olduğunu aktardı. Vahapoğlu, bunun dışında hamilelerin de aşı ile korunabileceğini söyledi. Vahapoğlu, grip belirtisi gösteren kişilerin kendi kendilerine ilaç, özellikle de antibiyotik kullanmamalarını istedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2210 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim