• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 23 °C

Sağlık Bakanlığı, Sağlık turizmine artan talepler üzerine harekete geçti

Sağlık Bakanlığı, Sağlık turizmine artan talepler üzerine  harekete geçti
Sağlık turizmine yönelik son yıllarda artan talepler Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Buna yönelik yeni bir birim kuran Sağlık Bakanlığı, Türkiye'yi sağlık turizminde Avrupa ve Orta Doğu'da söz sahibi yapmak için harekete geçti.

Sağlık turizmine yönelik son yıllarda artan talepler Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Buna yönelik yeni bir birim kuran Sağlık Bakanlığı, Türkiye'yi sağlık turizminde Avrupa ve Orta Doğu'da söz sahibi yapmak için harekete geçti.

Alınan bilgiye göre, sağlık turizmi sektöründeki ihtiyaçların belirlenmesi ve sorunların çözümü için önemli bir adım atan Sağlık Bakanlığı, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde ''Sağlık Turizmi Birimi'' kurdu. 

Birimin başına ise bugüne kadar sektörde yaptığı önemli çalışmalarla tanınan Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Dr. Dursun Aydın koordinatör olarak atandı.

Birim içerisinde, medikal, termal-spa wellness, ileri yaş ve engelli turizmi ile yurt dışı koordinasyon şube müdürlükleri oluşturan bakanlık, bu sayede sektörün tüm hizmet alanlarını yakından takip etmeyi, aynı zamanda da sektör ile kamu kurumları arasındaki çalışmaların daha aktif olmasını hedefliyor.

Kısa sürede çalışmalara başlayan Sağlık Turizmi Birimi, dünyada hayata geçirilen uygulamalar ve projeleri mercek altına alarak, ilk olarak bu alandaki mevzuat ve yasal boşlukları doldurmak için kolları sıvadı. 

Öncelikle sağlık kurumları, seyahat acentaları ve turizm sektöründeki çeşitli kurum ve kuruluşları biraraya getirmeye çalışan birim, sivil toplum örgütlerini de bu organizasyon içinde aktif hale getirme amacında.

-NELER TERCİH EDİLİYOR-

Türkiye'nin tercih edilme nedenlerini yönelik çalışma yapan birimde, yabancı hastaların ağırlıklı olarak organ nakli, kalp ve göz ameliyatı, saç ekimi, estetik cerrahi ve kaplıca tedavisi için Türkiye'yi tercih ettiğini, ayrıca kardiyovasküler cerrahi (kalp ve damar) olarak adlandırılan by-pass ameliyatı, kök hücre ve check-up tedavileri için de yoğun bir talep olduğu tespit edildi.

Yurt dışından en çok talebin yaşlı bakımı ve termal turizm konusunda Danimarka, Norveç ve İsveç'ten geldiği, medikal tedaviler için de İngiltere ve Hollanda vatandaşlarının Türkiye'nin kapısını çaldığı ortaya çıktı. 

Orta Doğu ülkelerinden gelen turistlerin de termal tesisler ve SPA tedavisi için kaplıca merkezlerinin yolunu tuttuğunu belirten yetkililer, özellikle göz tedavisi ve estetik cerrahi ile saç ekimi konusunda Türkiye'nin önemli mesafe aldığını kaydetti.

-SON TEKNOLOJİ VE FİYATLAR CAZİP HALE GETİRİYOR-

Türkiye'de kullanılan son teknoloji ve uygun fiyatların, Türkiye'nin tercih edilmesinde büyük rol oynadığını aktaran yetkililer, tedavi için gelenlerin aynı zamanda tatil yapıp ülkelerine döneceklerine dikkati çekti. 

Hastanelerin sahip olduğu kapasiteyi turizm sektörünün gücüyle birleştirme amacıyla hareket eden Sağlık Bakanlığı, bu amaçla Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ''4 mevsim tatil'' sloganıyla hazırladığı projeye de destek verecek.

Bu proje kapsamında ulaşım, transferler, konaklama, şehir turları, rehberlik, tedavi ve ilaç gibi hizmetleri kapsayan paket programlarla birlikte, 5 yıl içinde bu alanda elde edilecek gelirin 10 milyar doları bulacağı bildirildi. 

Bu arada sağlık turizmi alanında eksiklikleri de tespit eden yetkililer, öncelikle doktor sayısının yetersizliğine dikkati çekerek yabancı doktor çalıştırılması konusunda gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini vurguladı.

Yabancı doktorların özellikle sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren özel hastaneler için önemli bir ihtiyaç olduğunun altı çizilirken, böylelikle yabancı dil bilen personel sıkıntısının da belli ölçüde karşılanacağı görüşünü savundu.

-ÖZEL HASTANELER VE SAĞLIK KURULUŞLARI MEMNUN-

Devletin sağlık turizmine el atmasının son derece önemli bir gelişme olduğunu kaydeden özel hastaneler ve sağlık kuruluşları temsilcileri, bir an önce yapılacak yasal düzenlemeler ve mevzuatlarla Türkiye'nin bu konuda söz sahibi olacağını dile getirdi.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Koordinatörü Dr. Filiz Çevirme, Sağlık Bakanlığı'nın yapacağı çalışmalarla, sunulacak hizmetlerin kalite ve fiyatlarında bir standart oluşturması gerektiğini kaydederek, hem özel hem de devlet kuruluşlarının işbirliğinde sağlık turizmi politikasının belirlenmesini istedi.

Dr. Çevirme, Türkiye'nin sağlık alanında teknolojik alt yapısı ve doktorları ile Avrupa standartlarının üzerinde olduğuna vurgu yaparak, ''Yasal düzenlemelerle bu alanda yapılan yatırımlar desteklenir ve ihtiyaç duyulan tanıtımlar yurt dışında iyi bir şekilde yapılırsa Türkiye önemli bir güç elde eder'' dedi.

Türkiye Kaplıca Talasso ve Kür Merkezleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle ise kuralan yeni birimin özel sektör ile ilgili devlet birimleri arasında çok iyi bir koordinasyon sağlayacağı inancını dile getirerek, böyle bir yapının oluşmasından dolayı memnun olduğunu kaydetti. 

Sadece termal sağlık turizmi için geçen yıl orta ve kuzey Avrupa ile komşu ülkelerden 300 binden fazla yabancı turistin Türkiye'ye geldiğini ve her birinin en az 2 bin dolar para bıraktığını aktaran Prof. Dr. Karagülle, Sağlık Bakanlığı koordinesinde yapılacak çalışmalar ile bu rakamın kısa sürede 1 milyonun üzerine çıkacağını kaydetti.

Prof. Dr. Karagülle, sağlık turizmi konusunda faaliyet gösteren tesisler için de çeşitli standartlar ve kalite ölçütlerinin belirlenmesini isteyerek, ayrıca bu alanda hizmet verecek personelin de özel eğitim görmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4951 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim