• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 24 °C

Sağlık Bakanlığı: "Ülkede ilk kez serbest doku nakli yapıldı"

Sağlık Bakanlığı: "Ülkede ilk kez serbest doku nakli yapıldı"
Sağlık Bakanlığı, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde, “ülkede bir ilk olan”, serbest doku nakli (free flep) gerçekleştirildiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Polikliniğine müracaat eden bir yurttaşın, serbest doku nakli yöntemi ile sağ taraf yüz; üst dudak ve yanak bölgesinin yeniden onarımı (rekonstrüksiyonu) gerçekleştirildi.

Hastane polikliniğine başvuran söz konusu hastanın, muayenesinde, yüzünün sağ tarafında, üst dudak, yanak ve burun bölgesini içine alan yaklaşık 5,5 cm’lik deri kanserinin (bazal hücreli karsinomu) olduğu tespit edildi denilen açıklamada, hastanın deri kanserleri içerisinde “kötünün en iyisi” denilebilecek bir kanser tipinde ve bu kanser tipinin uzak dokulara sıçrama özelliğinin çok düşük olasılıkta olmasının bir şans olduğu vurgulandı.

Açıklamada, söz konusu tümörün mutlaka çıkartılması gerektiği vurgulanarak, “ söz konusu tümörün, her kanser gibi nüksetme özelliği bulunmaktadır. Risk almama adına, kanser etrafında bulunan (kanser içermediği düşünülen) yaklaşık 1 cm’lik sağlam doku çıkartılarak, yüz bölgesinde bir dokunun çıkartılmasından sonra oluşabilecek estetik komplikasyonun da giderilmesi kaydıyla ve estetik açıdan kabul edilebilir bir sonuç alabilmek için, rekonstrüktif (onarım) mikro cerrahi operasyonu ile hastanın vücudunun başka bir yerinden doku getirme kanaati oluştu” denildi.
 
Serbest doku naklini gerçekleştirecek ekibin öncelikle, hastaya yapılacak operasyon hakkında bilgi verilmek kaydıyla, yüz bölgesinde oluşacak doku bozukluğunun, sol taraf ön koldan alınan serbest doku nakli ile giderilebileceği anlattığı belirtilen açıklamada, bu izahtan sonra hastanın da onayıyla en kısa sürede operasyonun başarıyla yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, operasyonun yaklaşık 6 saat sürdüğü belirtildi ve bu süre zarfında, hastane ve ameliyathane olanaklarının uygun koşullar yaratılarak, rahat bir çalışma ortamı içerisinde başarılı bir müdahale gerçekleştirildiği kaydedildi.

Akabinde hastanın servise alındığının ifade edildiği açıklamada, söz konusu hastanın hastanede yaklaşık 1 hafta tedavisinin sürdükten sonra taburcu edildiği ve şu an itibarıyla hastanın sağlıklı yaşamına geri döndüğü belirtildi.

ÜLKEDE İLK KEZ GERÇEKLEŞTİRİLEN SERBEST DOKU NAKLİ AMELİYATI EKİBİ

Açıklamada, ülkede ilk kez yapılan serbest doku nakli ameliyatının Op. Dr. İbrahim Meyzin ve Op. Dr. Buğra Sadıkoğlu tarafından gerçekleştirildiği ifade edilirken, operasyon ve operasyon sonrası hasta bakımında Uz. Dr. Süleyman Köroğlu, Havva Sözcü, İbrahim Bilgen, Ferhat Gargı, Havva Örsdemir, Nazım Ünal olmak üzere tüm Cerrahi Servisi çalışanlarının aktif görev aldığı kaydedildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2653 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim