• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 24 °C

Sağlık Bakanlığı'na göre yanlış ameliyattan rektör de sorumlu

Sağlık Bakanlığı'na göre yanlış ameliyattan rektör de sorumlu
İZMİR'de Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde geçen temmuz ayında katarakt ameliyatı için yatan 55 yaşındaki S.K.'nin rahminin alınmasıyla patlak veren skandalda, Sağlık Bakanlığı, eski Rektör Prof.Dr. Emin Alıcı'yı da sorumlu tuttu.

İZMİR'de Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde geçen temmuz ayında katarakt ameliyatı için yatan 55 yaşındaki S.K.'nin rahminin alınmasıyla patlak veren skandalda, Sağlık Bakanlığı, eski Rektör Prof.Dr. Emin Alıcı'yı da sorumlu tuttu.

Sağlık Bakanlığı müfettişlerinin Prof.Dr. Alıcı da dahil çok sayıda görevlinin soruşturulmasını istediğini belirten Rektör Prof.Dr. Mehmet Füzün, “Sağlık Bakanlığı'ndan eski rektör Emin Alıcı'yı da suçlayan bir rapor geldi. Rektörü de kapsadığı için biz bir şey yapamıyoruz, raporu YÖK Başkanlığı'na gönderdik” dedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde akıllara durgunluk veren olay 28 Temmuz Pazartesi günü meydana geldi. Oğlu doktor olan S.K. katarakt ameliyatı olmak için hastaneye yattı. Ancak talihsiz hasta yaşı, yapısı benzeyen başka bir hasta ile karıştırıldı ve göz yerine kadın doğum uzmanları tarafından ameliyata alındı. Rahim ameliyatı olacak hastayla karıştırılan S.K. ameliyathaneden katarakt değil, rahmi alınmış olarak çıktı.
Skandal hastaneye bomba gibi düştü. Yanlışlığın ortaya çıkmasının ardından 4 hekim açığa alındı, soruşturma başlatıldı. Rahmi alınan hasta, birkaç gün sonra katarak ameliyatı yapılıp taburcu edilirken, hastaneden ve doktorlardan şikayetçi olmadı. Buna karşın hem hastane yönetimi tarafından hem de Sağlık Bakanlığı tarafından soruşturma başlatıldı. Ayrıca TBMM İnsan Hakları Komisyonu'ndan Başkan Prof.Dr. Zafer Üskül imzasıyla gelen yazı üzerine de ayrı bir soruşturma açıldı. Bu soruşturmayı yapmakla görevlendirilen iki öğretim üyesi soruşturmadan çekildi, olayın soruşturulması için bu kez Ortopedi Profesörü İzge Günal görevlendirildi. Olayla ilgili 4'üncü soruşturma ise İzmir Tabip Odası tarafından açıldı.
Olayın üzerinden yaklaşık 3.5 ay geçerken, soruşturmalardan ikisi tamamlandı. Günal'ın İnsan Hakları Komisyonu'nun istemi üzerine yürüttüğü soruşturmayı tamamlayıp raporunu Rektörlüğe sunduğu öğrenildi. Tamamlanan ikinci soruşturma ise Sağlık Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı oldu. Bakanlık müfettişlerinin yürüttüğü soruşturma sonucunda eski rektör başta olmak üzere pek çok ‘sorumlu’ tespit ettiği ve haklarında soruşturma açılmasını önerdiği ortaya çıktı. Ameliyat hastalarının karıştırılıp hata yapılmasının sadece kişilerden değil ‘sistem’den de kaynaklandığı, bu nedenle üst yöneticilerin de sorumlu olduğu görüşüyle çok sayıda kişi hakkında soruşturma istendi. Soruşturmanın eski Rektör Prof. Dr. Emin Alıcı, eski Başhekim Prof.Dr. Sedef Gidener başta olmak üzere kadın hastalıkları ve doğum anabilim dalı başkanı, öğretim üyeleri, asistanları, ameliyathane sorumluları, anestezi uzmanları ve hemşireleri de kapsaması önerildi. Sağlık Bakanlığı müfettişlerinin soruşturma açılmasını istedikleri arasında eski rektör Prof. Dr. Alıcı'nın da yer alması yüzünden raporu YÖK'e bildirdiklerini belirten Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün şunları söyledi:
“Sağlık Bakanlığı'ndan Emin Alıcı'yı da suçlayan bir rapor geldi. Rektörün de sorumlu olabileceği belirtiliyor. Kendi içimizdeki soruşturmayı yapıyoruz ama henüz bitmedi. Sağlık Bakanlığı'ndan gelen yazı eski rektör de dahil olmak üzere birçok görevliyi kapsıyor. Olayda idari sorun olabileceğini, Emin Bey'in de soruşturulması uygun görülmüş. Başhekim zaten bizim soruşturmamızda da sözkonusuydu. Rektörü de kapsadığı için biz birşey yapamıyoruz, YÖK'e gönderdik. Sayı olarak bilmiyorum, bütün ameliyat ekibi, ameliyathanede sorumlu kişiler, üst yönetim, başhekim, rektör soruşturma kapsamında.”

Öte yandan İzmir Tabip Odası Başkanı Opr. Dr. Suat Kaptaner, Oda tarafından açılan soruşturmanın henüz tamamlanmadığını söyledi.

Bu haber toplam 2008 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim