• BIST 9805.64
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 24 °C

Sağlık Bakanlığı’ndan aile hekimlerine 'acil nöbeti' açıklaması

Sağlık Bakanlığı’ndan aile hekimlerine 'acil nöbeti' açıklaması
Aile hekimlerinin hastanelerin acil servislerinde ayda en az iki kez 17.00-24.00 saatleri arasında nöbet yapmasıyla ilgili torba yasa geçen haftadan beri Meclis gündeminde...

Sağlık Bakanlığı’ndan aile hekimlerine yeni açıklama

ACİL İÇİN ÖZEL EĞİTİM GEREKLİ ŞART DEĞİL

Aile hekimlerinin hastanelerin acil servislerinde ayda en az iki kez 17.00-24.00 saatleri arasında nöbet yapmasıyla ilgili torba yasa geçen haftadan beri Meclis gündeminde. Dün birtakım değişiklik önerileri verilmiş olacak ve Cumhurbaşkanı’nın imzasına sunulmak üzere Meclis’ten geçecekti. Bugün hep birlikte bilgi sahibi olacağız.

Ancak Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı 1. Derece Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Halil Ekinci yeni bir açıklama gönderdi yayınlarımız üzerine. Özellikle tarafsız duruşumuz için teşekkür ediyor. Ben yine özetleyerek paylaşıyorum dikkat çektiği noktaları.

1- Pratisyen hekimler; farklı özellikler gösteren tüm sağlık hizmet birimlerinde çalışmaktadırlar. Esasen tıp fakültelerinde aldıkları eğitim ile pratisyen hekimler bu görevleri yerine getirecek asgari bilgi birikimine sahiptirler. Bu çerçevede hastane acillerinde hizmet vermek için özel bir eğitim almak gerekli (şart) değildir. Acil uzmanları elbette tercih sebebidir. Ne yazık ki henüz bunların mevcut sayıları ülkemizin ihtiyacını karşılamaktan çok uzaktır.

2- Aile hekimleri 2010 yılından beri E2 ve E3 olarak adlandırdığımız entegre hastane hizmet birimlerinde acil sağlık hizmeti vermektedirler. Bugüne kadar ciddi bir problem yaşanmamıştır. Halen diğer hastane acillerinde de çalışan hekimlerin yüzde 80’inden fazlası pratisyen hekimlerdir.

3- Hollanda, Almanya ve Danimarka gibi bazı Avrupa ülkelerinde de aile hekimleri hastane acillerinde yeşil ve sarı alan hastalarına bakmaktadır.

4- Kanun çıktıktan sonra çıkacak yönetmelikle ilgili tüm taraflarla istişarede bulunacağımızı belirtmek isterim.

5- Aile hekimlerini sağlık hizmetinin bütünü içerisinde değerlendirmek, hizmet kurgusunu bir bütün olarak yapmak sorumluluğundayız.

6- Bizim önceliğimiz her zaman vatandaşlarımızın mümkün olan en iyi sağlık hizmetine ulaşması olmuştur. Akl-ı selim ile düşünen aile hekimi arkadaşlarımın da beni anladığına inanıyorum. Yapılacak düzenlemeyle endişelerinin yersiz olduğunu anlayacaklardır.

 

Fuat UĞUR

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6714 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim