• BIST 9101.45
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Sağlık Bakanlığından "İlik Nakli" Açıklaması

Sağlık Bakanlığından "İlik Nakli" Açıklaması
Sağlık Bakanlığı: '(Kardeşi olmayan 55 yaş üstü hastaya ilik nakli yok' haberi) Bakanlığımız, bu hastaların nakilleri için kesinlikle bir yasaklama getirmemiştir!

Sağlık Bakanlığı, 55 yaş üstü hastalara ilik nakli yapılamayacağına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, böyle bir yasaklamanın söz konusu olmadığını; sadece ilik nakline tek doktorun değil konusunda uzman bir ekipten oluşan bilim kurulunun karar vermesi şartının getirildiğini bildirdi. 

Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında  "Kardeşi olmayan 55 yaş üstü hastaya ilik nakli yok" başlıklı haberlerin doğru olmadığı belirtildi. 

Türkiye'nin, kemik iliği nakilleri uygulamalarında gerek nakil sayıları, gerekse nakillerdeki başarı oranları ile bu alanda önemli başarılara imza attığı belirtilen açıklamada, nakil sayısının 2002 yılında 443 iken, 2013 yılında bu sayının 2 bin 856'ya ulaştığı ifade edildi.

Bakanlığın geçtiğimiz aylarda yayımladığı yönetmelikte, "ileri yaştaki hastalarda komplikasyon, nüks ve ölüm oranları dikkate alınarak akraba dışı nakillerde 55, kardeşten nakillerde 65 yaş üstü için Bilim Kurulu kararı aranacaktır" ifadesinin kullanıldığının altı çizilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Söz konusu ifadeden de anlaşılacağı üzere, Bakanlığımız bu hastaların nakilleri için kesinlikle bir yasaklama getirmemiş, sadece ilik nakline tek doktorun değil konusunda uzman bir ekipten oluşan bir Bilim Kurulu'nun karar vermesi şartını getirmiştir.

Bilim Kurulu, bu hastaların değerlendirilmesinde tıbbi literatürde ne tür kriterler aranıyorsa bunun değerlendirilmesini yapacaktır. Dünyada da buna benzer uygulamalar mevcuttur. Bütün gelişmiş ülkelerinde kemik iliği nakil endikasyonları  ve endikasyon dışı uygulamaların kılavuzları bulunmaktadır. Bu alandaki gelişmelere bağlı olarak bu endikasyon listeleri de güncellenmektedir. 

Yukarıdaki açıklamamızdan da anlaşılacağı üzere endikasyon dışı uygulamalara nakil yapılmaması gibi bir durum hiçbir şekilde söz konusu değildir.  Bu tür uygulamaların nadir olması, komplikasyon ve ölüm oranının çok yüksek olması ve tıbbi başarının da tartışmalı olması sebebi ile Bilimsel Danışma Kurulu'nun onayı aranmaktadır. Hal böyle iken, bazı kemik iliği nakli uygulayıcılarının tamamen bilimsel bir uygulama için suçlama niteliğinde yorumda bulunmaları ve nakil bekleyen hastalarımız ile yakınlarının motivasyonlarını bozmaları kabul edilemez." - Ankara

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3237 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim