• BIST 9121.68
  • Altın 2324.222
  • Dolar 32.3597
  • Euro 34.9217
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Sağlık Bakanlığı'ndan kas hastalarına iyi haber

Sağlık Bakanlığı'ndan kas hastalarına iyi haber
Sağlık Bakanlığı, kas hastalarına her türlü desteğin verileceğini bildirdi. Bakanlık, bu tür hastalara yeterli bilimsel veri birikimi ve bilim adamlarının ortak görüşü olması durumunda kök hücre denemelerinin ...

Bakanlık, bu tür hastalara yeterli bilimsel veri birikimi ve bilim adamlarının ortak görüşü olması durumunda kök hücre denemelerinin yapılabileceğini ancak, bu konunun bakanlığın iradesinden çok, bilimsel bir karar konusu olduğunu da kaydetti.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, 2 Ağustos tarihinde, kalıtsal olarak geçen ve şu anda kesin tedavisi mümkün olmayan kas hastalığına (Duchenne Muskuler Distrofi) yakalanan hasta yakınlarının temsilcilileriyle bakanlık yetkilileri arasında bir görüşme gerçekleştiği ifade edildi. Görüşmede, hastalığın kronik olması sebebiyle uzun süreli bakım sırasında karşılaşılan problemlerin ele alındığı ve bakanlık tarafından kendilerine her türlü desteğin verileceğinin vurgulandığı belirtilen açıklamada, kök hücre tedavisinin zaten bakanlığın gündeminde olan bir konu olduğu belirtildi. Bakanlık tarafından 22 Nisan 2010 tarihinde konunun uzmanlarının bir araya getirilerek bir değerlendirme toplantısı yapıldığı ifade edilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"Toplantıda, kas hastaları için kök hücre tedavisi konusunda bilim adamları tarafından yapılan değerlendirmede, bu yöntemin insanlarda denenebilmesi için yeterli bilimsel veri olmadığı görüşü ortaya konmuştur. Ülkemizde kök hücre denemeleri ve tedavisi dünya ile paralel bir gelişme göstermekte, bu konuda birçok çalışma sürmektedir. Bu tür hastalarımızın yeterli bilimsel veri birikimi ve bilim adamlarının ortak görüşü olması durumunda kök hücre denemeleri elbette yapılabilir. Ancak, bu konu bakanlığımızın iradesi olmaktan çok, bilimsel bir karar konusudur. Kas hastaları ve kök hücre konusunda yapılacak her türlü bilimsel çalışma bakanlığımız tarafından destek görecektir."

-AİLE HEKİMLİĞİ İLE BU HASTALARIN SORUNLARI HAFİFLEYECEK-

Açıklamada ayrıca, "Aile Hekimliği" uygulamasının yılsonunda tüm Türkiye’de hayata geçmesi ve aile hekimliğiyle evde bakım hizmetlerinin yaygınlaşması sonucunda bu hastaların uzun süreli bakım sırasında karşılaştıkları sorunların daha da hafifleyeceği kaydedilerek, ayrıca kas hastalarına yönelik bakım konusunda eğitim programlarının planlama çalışmalarının da sürdürüldüğü bildirildi
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2155 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim