• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Sağlık Bakanlığı'ndan pozitif ayrımcılık genelgesi

Sağlık Bakanlığı'ndan pozitif ayrımcılık genelgesi
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 12 Eylül’de yapılan referandumda kabul edilen Anayasa değişikliklerindeki "pozitif ayrımcılık" maddesi uyarınca engelliler, hamileler, yaşlılar, çocuklar, şehit yakınları,...

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 12 Eylül’de yapılan referandumda kabul edilen Anayasa değişikliklerindeki "pozitif ayrımcılık" maddesi uyarınca engelliler, hamileler, yaşlılar, çocuklar, şehit yakınları, malül ve gazilerin poliklinik muayenelerinde öncelikli olarak hizmet almasını kolaylaştırıcı tedbir alınması için bir genelge yayımladı.

Akdağ, "Poliklinik Hizmetlerinde Öncelik Sırası" konusunda bir genelge yayımladı. Genelgede sağlık kurumlarında özellikle poliklinik hizmetlerinde muhtemel hasta mağduriyetlerinin önlenmesi ve toplumda öncelikli olarak korunması öngörülen vatandaşların sağlık hizmetlerinden de öncelikli olarak yararlandırılmaları konusunda çeşitli zamanlarda genelgelerle düzenleme yapıldığını anımsatan Akdağ, 12 Eylül’de referandumda kabul edilen Anayasa değişikliği paketinde "Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz" hükmü ile "Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malül ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz" hükümleri dikkate alınarak genel hizmetin aksamasına meydan vermeyecek şekilde poliklinik muayenelerinde öncelik sırası alacak grupların yeniden düzenlendiğini bildirdi.

Buna göre, öncelik sırası; acil vakalar, ağır özürlü raporu bulunan engelliler, hamileler, 65 yaş üstü yaşlılar, 7 yaşından küçük çocuklar, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malül ve gaziler olarak belirlendi. Genelgede ayrıca kolluk kuvvetlerince sevk edilecek adli vakalarda; savcılık veya kolluk kuvvetince önceden sağlık kuruluşuna bildirim yapılarak randevu alınması, böylece diğer hastaların mağdur edilmeden gerekli işlemlerin yapılmasının sağlanması gerektiği kaydedildi. Genelgeyle poliklinik hizmetlerinde öncelik sırasına ilişkin farklı düzenlemeler içeren 2004/6 sayılı genelge ile 2006/113 sayılı genelgenin 6.maddesi yürürlükten kaldırıldı.

Bakan Akdağ, sağlık kurum ve kuruluşlarının ilgili duyuruları yapmasını ve söz konusu vatandaşların hizmet almasını kolaylaştırıcı tedbirlerin alınmasını istedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2529 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim