• BIST 9693.46
  • Altın 2506.054
  • Dolar 32.5782
  • Euro 34.7401
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Sağlık Bakanlığı'ndan Ramazan ayı için beslenme kitapçığı

Sağlık Bakanlığı'ndan Ramazan ayı için beslenme kitapçığı
Sağlık Bakanlığı, sağlıklı bir Ramazan ayı geçirilmesi için tavsiyelerin yer aldığı "Ramazan Ayında Beslenme" konulu kitapçık hazırladı.

Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğünce oluşturulan kitapçıkta, Türk mizahında geçmişten günümüze önemli bir yere sahip Hacivat ve Karagöz'ün ramazana ilişkin diyalogları da yer aldı.

Ramazan ayının sıhhat anlamına geldiği vurgulanan kitapçıkta, bu dönemde yeterli sıvı tüketilmemesi, az besin alınması ya da aşırı kalorili gıdaların tüketilmesinin sağlığı bozabileceği uyarısında bulunuldu.

Kitapçığın, "Bir kişilik oruç tutup, iki kişilik iftar yapmayın" başlıklı bölümünde, ramazan süresince gıda alımının azalmasıyla metabolizmanın daha az çalışacağı belirtildi. Bu durumun istemsiz kilo artışına yol açabileceğine vurgu yapılarak, oruç tutacak kişilerin, yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermesi istendi.

Ramazan ayının bu yıl da yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle sıvı alımına özen gösterilmesinin gerektiği, iftarda ve sahurda yeterli sıvı tüketilmediğinde vücutta oluşacak sıvı ve mineral kaybı sonucu bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemlerinin görülebileceği ifade edildi. Sıvı ihtiyacının karşılanabilmesi için başta su olmak üzere ayran ve taze sıkılmış meyve sularının sık sık tüketilmesi tavsiye edildi.

PORSİYONLAR KÜÇÜLTÜLMELİ

Kitapçığın, "İftarda nasıl beslenilmeli?" kısmında da iftara peynir, zeytin, domates gibi kahvaltılıklar ya da çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, yemeğe, 10-15 dakika sonra sebze yemeği ve salata ile devam edilmesi istendi. İftarda bol kalorili besinler yerine daha rahat sindirilebilen besinlerin yenilmesi gerektiği belirtildi. Kitapçıkta rahat oruç tutabilmek için verilen örnek menü şöyle:

"Kahvaltılık iftar tabağı, bir kase çorba, salata. Bir tabak et, tavuk ya da sebze yemeği, 2-3 dilim tam buğday ekmeği ve en az yarım litre su."

İftarda aşırı şerbetli, unlu ve yağlı tatlılar yerine sütlaç, güllaç, muhallebi gibi tatlıların ya da meyvenin tercih edilmesi, porsiyonların küçültülmesi gerektiği kaydedildi.

İFTAR SONRASI YÜRÜYÜŞ

İftar sonrasında yemeklerin sindirilebilmesi için fiziksel aktiviteye önem verilmesi ve yürüyüş yapılması, kahve gibi kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ayran, ıhlamur ve kuşburnu gibi meyve çaylarının tüketilmesinin yararlı olacağı anlatıldı.

SAHURDA BULGUR PİLAVI TOK TUTAR

"Sahurda nasıl beslenilmeli?" başlıklı bölümde de oruç süresince vücut dengesinin bozulmaması için sahur öğünün kesinlikle atlanılmamasının altı çizilerek, sahura kalkılmaması durumunda açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşebileceği vurgulandı.

Sahurda, daha tok tutacağı düşünülen hamur işleri, tatlı, kırmızı et, makarna gibi karbonhidrat yönünden zengin besinler yerine bulgur pilavı ve tam buğday ekmeği gibi posalı besinlerinden yenilmesi önerildi. Örnek sahur menüsünde de şunlar yer aldı:

"Peynir, zeytin, pekmez ve baldan oluşan kahvaltı tabağı, bir adet haşlanmış yumurta, bol domates, salatalık ve maydanoz ile bir avuç kadar fındık-ceviz ve üç dilem tam buğday ekmeği."

Sağlıklı bir ramazan için yemeklerde kızartmalardan kaçınılması, etli yemeklerde yağın sınırlandırılması, sütlü tatlılar tüketilmesi, farklı yiyeceklerden küçük porsiyonlar yenilmesi, iftar ve sahur arasında ara öğün alınması ve mutlaka sahura kalkılmasının önemine işaret edildi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4923 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim