• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Sağlık Bakanlığı'ndan su satış ve dağıtımına düzenleme

Sağlık Bakanlığı'ndan su satış ve dağıtımına düzenleme
Sağlık Bakanlığı, damacana ve şişe içinde satılan ambalajlı suların satış ve dağıtımıyla ilgili düzenlemeler getirmeye hazırlanıyor.

SELMA BIYIKLI ADABAŞ

Sağlık Bakanlığı, damacana ve şişe içinde satılan ambalajlı suların satış ve dağıtımıyla ilgili düzenlemeler getirmeye hazırlanıyor.

Damacana su satış yerlerinin açılması ve ambalajlı suların taşınması Sağlık Bakanlığının iznine tabi olacak, hem satış yerlerinde hem de nakil araçlarında çalışan personel hijyen eğitimi alacak, taşıma yapan araçların kasaları kapalı ve/veya damacanaların meteorolojik dış etkenlerden korunacağı düzende olacak ve açık kasayla su satışı yapılamayacak.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Ambalajlı Su Satış Yerleri ile Ambalajlı Su Nakil Araçlarının Tabi Olacağı Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ hazırladı.

Tebliğle doğal mineralli suların uygun ortamlarda nakli ve satışının yapılarak sağlıklı, temiz ve güvenli tüketilmesini temin için satış yapılan yerlerle nakil araçlarının tabi olacağı usul ve esaslar belirlendi.

Yakında yürürlüğe girmesi beklenen tebliğle damacana su satış yerlerinin açılması ve ambalajlı suların taşınması Sağlık Bakanlığının iznine tabi olacak. Bu işi yapmak isteyen kişiler halk sağlığı müdürlüklerinden izin alacak. İzinsiz yerlerde damacana su satışı yapılamayacak.

Hem satış yerlerinde hem de nakil araçlarında çalışan personel hijyen eğitimi alacak

Ambalajlı su satış yerlerinde, geri dönüşümlü ve dönüşümsüz kaplardaki ambalajlı suların satışı ve depolaması yapılan bölümlerin kullanım alanı, boş ve dolu damacanaları muhafaza edecek genişlikte ve iki bölümden oluşacak.

Bu yerlerin taban ve tüm duvarları kir tutmayan, kolay yıkanabilir ve temizlenebilir, mikropların bulaşmasına yol açmayacak malzemeyle kaplı olacak. Satış yerinin temizlenmesi ve yıkanmasından sonra oluşacak atık suyun uzaklaştırılmasını sağlayacak kanalizasyona, kanalizasyon bulunmayan yerlerde septik çukurlara bağlı sifonlu düzenek oluşturulacak.

Satış ve depolama yerlerinde boş ve dolu damacanaların bulundurulduğu ve satıldığı bölümler ayrı olacak, doğrudan güneş ışığı, toz, duman, ısı ve diğer etkenlere maruz kalmayacak şekilde düzenlenecek, açık alanda su satışı ve depolaması yapılamayacak.

Su satış ve depolama yerinde alınan izin belgelerinin örneği görülecek bir yere asılacak.

Ambalajlı sular, tüp, petrol ve petrol ürünleri, hırdavat, her türlü kimyevi maddelerin dağıtımını yapan araçlarda veya bu ürünlerle birlikte satılamayacak ve bunlarla bir arada bulundurulamayacak.

Satış ve depolama yerinde ayrı bir tuvalet ve lavabo bulundurulacak.

Satış yerinde sular, ısıdan etkilenmemesi için güneş ışığından etkilenmeyecek şekilde depolanacak ve satılacak.

Satış ve depolama yeri dışında boş ve dolu kaplarla suyun teşhiri ve reklamı yapılamayacak.

-Su taşınacak nakil araçlarına çeki düzen

Ambalajlı sular tüp, petrol ve petrol ürünleri, hırdavat ve her türlü kimyevi madde dağıtımını yapan araçlarla veya bu ürünlerle birlikte nakledilemeyecek.

Su satış yerinden tüketicilere satış yapan araçların kasaları kapalı ve/veya damacanaların meteorolojik dış etkenlerden korunacağı bir düzende olacak, açık kasayla su satışı yapılamayacak.

Su nakil araçları kaplarda çizilmeye ve bozulmaya sebep olmayacak ve suyun vasıflarını değiştirmeyecek şekilde düzenlenecek.

Ambalajlı suların naklinde kullanılan araçların her iki yanında satış yerinin ismiyle izin tarih ve sayısı bulunacak.

Bu haber toplam 4571 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim