• BIST 9058.02
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

'Sağlık Bilimleri Üniversitesi' Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçti

'Sağlık Bilimleri Üniversitesi' Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçti
Gençlik ve Spor Bakanlığı, internet suçları, İGDAŞ'ın özelleştirilmesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi kurulması, Kızılay ve Yeşilay ile ilgili düzenlemeleri de içeren teklifin ilk 4 maddesi kabul edildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Gençlik ve Spor Bakanlığı, internet suçları, İGDAŞ'ın özelleştirilmesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi kurulması, Kızılay ve Yeşilay ile ilgili düzenlemeleri de içeren "Torba Kanun" teklifinin ilk 4 maddesi kabul edildi.

Teklifin görüşmeleri sırasında 4. madde üzerinde söz alan CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, üniversitelerin bütçesini mütevelli heyetinin onaylayamayacağını, bunun anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

Türeli, şunları kaydetti:

"Anayasa Mahkemesi bu hükmü iptal edecek, çok net bir durum var ortada. Bu konuya ilişkin sistem zaten ilgili yasalarda tanımlanmış. Bu tip bir değişlik hiçbir devletin hiçbir planlamasında yer almıyor. Belli ki bu konu hiç tartışılmamış. Bu teklif ile üniversitelere ilişkin yeni bir sistem yaratılmak isteniyor ama bu sistem Anayasa'ya uyumlu değildir."

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da AK Parti Konya Milletvekili Kerim Özkul'un iki farklı kanun teklifinde imzasının farklı olduğunu iddia ederek, "Meclis Başkanlığı'na yazı yazıp yarın sabah ıslak imzalarını isteyeceğim. Gerekirse adli tıbba 'bu imzalar aynı adamların mı' diye soracağım. Bu iki imza aynı mı? Birinin kuyruğu nerede, biri nerede? Birinde 'ö' var, birinde yok. Bu Meclis'e, bize hakarettir" dedi.

-Kabul edilen maddeler

Teklifin kabul edilen bazı maddeleri şöyle:

Lisans mezunu ebeler meslekleriyle ilgili lisansüstü eğitim alarak uzmanlaştıktan ve diplomaları Sağlık Bakanlığı'nca tescil edildikten sonra uzman ebe olarak çalışacaklar. Ebeler meslekleriyle ilgili olan özellik arz eden birim ve alanlarda belirlenecek esaslar çerçevesinde yetki belgesi alacaklar.

Ek ders ücretleri, özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere yüzde 25, Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında görev alan yönetici ve öğretmenlere yüzde 100 fazlasıyla ödenecek.

Teklifle İstanbul'da Sağlık Bilimleri Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kurulacak. Üniversite; Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Sağlık Bilimleri Enstitüsünden oluşacak.

Üniversitenin mütevelli heyeti, Sağlık Bakanı, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı, Rektör, Bakanın seçeceği bir üye ile Yükseköğretim Kurulu tarafından seçilen profesör unvanına sahip bir üye olmak üzere, toplam 5 üyeden oluşacak.

Üniversite, yabancı dilde eğitim veren program açma, yabancı yükseköğretim kurumları ile ortak program yürütme de dahil olmak üzere yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarıyla her türlü iş birliğine dair protokol yapabilecek.

Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane adıyla hizmet vermek üzere inşa edilen ve halen Marmara Üniversitesi adına tahsisli olan Haydarpaşa Kampüsü, Sağlık Bilimleri Üniversitesine tahsis edilecek.

Komisyon, teklifin görüşmelerine 3 Şubat Salı günü devam edecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2721 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim