• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

“Sağlık hizmeti yabancılara 4, yerlilere 1 lira”

“Sağlık hizmeti yabancılara 4, yerlilere 1 lira”
Sağlık Bakanlığı’nın Sağlık Turizmi kapsamında kamu kurumlarında yurtdışından hasta kabul edilebilmesinin önünü açan genelgesi ile devlet hastaneleri de sağlık turizmine giriyor.
Sağlık Bakanlığı’nın sağlık turizmine sahip çıkması özel sağlık yatırımcılarını sevindirmişti. Fakat özel sağlık sektörü temsilcileri, sağlık turizmi kapsamında kamu kurumlarında hasta kabul edilebilmesinin önünü açan genelgede ciddi çelişkiler olduğunu söylüyorlar.
 
Sağlık Bakanlığı’nın çıkardığı, kamu kurumlarında yurtdışından hasta kabul edilebilmesinin önünü açan genelge detaylarını Bursa Sağlık Kuruluşları Derneği (BURSAD) Genel Sekreteri Dr. Feza Şen yorumladı.
 
Sağlık Bakanlığı, sağlık turizmi kapsamında sunacağı hizmetlerde kamu hastanelerinde uygulayacağı fiyatları belirlerken, maliyet unsurlarını da göz önüne alarak farklı bir işlem fiyat listesi yayınladı.
 
Çıkarılan genelge ile tarif edilen uygulama ve yayınlanan fiyat listesi, halen özel sunucularının da uyguladığı Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) işlem puanlarının, farklı katsayı ile çarpımı sonrasında belirleniyor. Bakanlık yapılan tüm tıbbi uygulamaları paket işlem mantığı ile değerlendirerek fiyatlandırdı. Bazı tıbbi uygulamaları da seçerek fiyatlarını belirledi. Belirlenen tüm fiyatlar ‘Seçilmiş İşlemler Fiyat Listesi’ adı altında yayınlandı. Bakanlık, seçilmiş işlemler fiyat listesinde olmayan hizmetler içinde Sağlık Uygulama Tebliği fiyat listelerini adres gösterdi.
 
AYNI SAĞLIK HİZMETİ İÇİN YABANCI HASTA İLE YERLİ HASTALARA FARKLI FİYAT UYGULANACAK
 
Dr. Feza Şen genelgedeki fiyatlandırma için şunları söyledi, “ilgili Genelgede; Seçilmiş İşlemler Fiyat Listesinde bulamadığınız tıbbi işlemleri SUT listelerinde bulunuz ve işlem puanlarını yabancı hastalarda 2,372 ile çarparak fiyatı elde ediniz, çıkacak meblağı da sağlık hizmeti alan yabancı hastalara uygulayabilirsiniz yazıyor. Sağlık Uygulama Tebliği’nde yer alan işlem puanları Özel Sağlık Sektörü için 0,593 katsayı ile çarpılıyor. Sağlık Turizmi kapsamında ise 2,372 katsayı ile çarpılıyor. 2,372 olan katsayıyı, 0,593’e bölerseniz çıkan sonuç 4 olur. Kısaca aynı sağlık hizmeti için yabancı hasta 4 lira öderken yerli hasta 1 lira ödüyor. Nedenini sorduğumuzda ise; Ülkemiz kaynaklarından yabancı hastaların tedavisini sübvanse edemeyiz. Çünkü ülkemizde uygulanan sağlık hizmeti fiyatlarını belirleyen SUT fiyatları aslında maliyetleri kurtarmıyor.” Diyerek özel sağlık sunucularında uygulanan fiyatların maliyeti karşılamadığını kabul ediyorlar.
 
YERLİ HASTA İLE YABANCI HASTA FİYATLARI ARASINDA BÜYÜK FARKLAR VAR
 
Sağlık Bakanlığı’nca yayınlanan Sağlık Turizmi Genelgesi’ndeki 'devlet hastaneleri tarafından kullanılacak' fiyat listesiyle, özel hastanelerin kullandığı yerli hastalar için geçerli Sağlık Uygulama Tebliği arasında büyük fiyat farkları bulunuyor. Hastanelerde 'Poliklinik muayenesi' yerli hasta için 15,50 TL iken, yabancı hasta için fiyat 100 TL olacak. Yine yerli hastaya “Glokomla kombine katarakt ameliyatı” 686,5 TL iken, yabancı hasta fiyatı 3.500 TL.
 
Fiyat listesinde herşey 4 kat değil bazı ameliyatlarda çok daha büyük farklar mevcut, ‘Parsiyel nefrektomi’ ameliyatında hastaneler yerli hasta için 1.203 TL fatura ederken, devlet hastaneleri yabancı hasta için 16.600 TL fatura kesecekler. Kapalı yapılan laparoskopik safra kesesi ameliyatında esas maliyet laporoskopik malzemeler iken yerli hastalarda fiyat, malzeme dahil 950 TL, yabancı hastada fiyat malzeme hariç 6.000 TL olarak belirlendi.
 
Dr. Feza Şen, “Sağlık Uygulama Tebliğinde belirlenen, yerli hastalar için uygulanan fiyatların maliyetleri kurtarmadığını özel sağlık yatırımcıları yıllardır söylüyor. Fakat ‘Siz zaten suistimal yapıyorsunuz, sizler için doğru işlem fiyatı belirlemek bütçeye zarar getirir’ düşüncesiyle iyileştirme yapılmıyor." dedi.
 
 
Haber: Abdullah Gökhan Pekak / SAĞLIK AKTÜEL
 
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5878 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim