• BIST 9673.9
  • Altın 2495.261
  • Dolar 32.5846
  • Euro 34.8318
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

'Sağlık hizmetine kısıtlama olmaz'

'Sağlık hizmetine kısıtlama olmaz'
Anayasa Mahkemesi'nin 'tam gün'ü iptal gerekçesi: Sağlık hizmeti yaşam hakkıyla ilgilidir. Doktorun mesaisi sınırlandırılamaz.

Anayasa Mahkemesi'nin 'tam gün' yasasına ilişkin kararının gerekçesi açıklandı. Gerekçeyle Sağlık Bakanlığı ile doktor örgütleri arasında muayenehane açma tartışması da son buldu.

Kararda, sağlık hizmeti veren doktorların sadece mesai saatleriyle sınırlandırılması doğru olmadığı belirtildi.

Anayasa Mahkemesi, 'tam gün' yasasının dört kritik maddesinin iptaline karar vermişti. Mahkemenin kısa kararının açıklanmasının ardından TTB mahkemenin bütün doktorlar için muayenehane açma imkanı sağlandığını savunmuştu. Sağlık Bakanlığı ise muayenehane açma yetkisinin sadece öğretim görevlileri ile sınırlandırıldığını iddia etmişti. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı merakla bekleniyordu.
Tam gün yasasının önemli düzenlemelerden biri üniversitelerde çalışmayı kabul etmiş doktorlara tam gün çalışma zorunluluğu getirmesiydi. Yüksek mahkeme bu düzenlemeyi iptal etmişti. Mahkeme iptal gerekçesinde, üniversitelerin bilim verilerini yaymak, ülkeye ve insanlığa hizmet etmek gibi görevlerini yerine getirmesinin engellendiğini belirtti.
Kararda şöyle denildi: "Öğretim görevlileri, okutmanlar, öğretim yardımcıları ile akademik olarak belirli bir yetkinliğe sahip öğretim üyeleri arasında herhangi bir ayrım yapılmaksızın, mesai sonrası ücretsiz de olsa resmi veya özel herhangi bir iş yapmalarının yasaklandığı anlaşılmaktadır. Bu durumun Anayasa'nın 130. maddesi ile bağdaşmadığı açıktır.

Bune göre bir doktor, akademik statüsü ne olursa olsun, üniversitedeki mesaisi bitince özel muayenehane veya hastanede çalışabilecek.

Yasa doktorların yalnızca bir özel kuruluş veya kamu kurumunda çalışabileceklerini düzenliyordu. Mahkeme buna da şu değerlendirmeyi yaptı:

"Sağlık hizmetleri doğrudan yaşam hakkı ile ilgilidir. Sağlık hizmetinin temel hedefi olan insan sağlığı, mahiyeti itibarıyla ertelenemez ve ikame edilemez özelliğe sahiptir. Ayrıca bazı dallarda uzman olan hekimlerin sayıca az olması ve kamu yanında özel sağlık kuruluşlarının da bu dallarda uzman hekimlere ihtiyaç duyması, hekimlerin mesleğini mesai saatleriyle sınırlı olmaksızın yaygın şekilde icra etmelerini gerekli kılabilir.


MESUT HASAN BENLİ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1652 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim