• BIST 9460.69
  • Altın 2495.18
  • Dolar 32.592
  • Euro 34.7956
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Sağlık için 3 öğün balık yiyin

Sağlık için 3 öğün balık yiyin
Sağlıklı bir yaşam için haftada en az 3 öğün balık yemek gerekiyor.

Denizli Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Nevzat Bilal, balığın sindirimi kolay olduğu için özellikle yaşlılar ve çocuklar tarafından tüketilmesi gerektiğini, kalp ve damar rahatsızlıkları bulunan kişilere de balık yemelerini önerdiklerini söyledi.

Sağlıklı hayat sürmek için haftada en az 3 öğün balık tüketilmesi gerektiğini belirten Dr. Bilal, balığın A ve D vitaminleri yönünden zengin olduğunu ifade etti.
A ve D vitaminlerinin özellikle kemik gelişiminde, ileriki yaşlarda kemiklerin kırılmasının engellenmesinde ve gözlerin daha iyi görmesinde etkili olduğunu anlatan Bilal, "Balığın çok iyi bir mineral kaynağıdır. İçinde bol miktarda fosfor, çinko, iyot bulunmaktadır. Bu mineraller ise yine kemik gelişiminde, saç sağlığında, insülin hormonu yapımında, yaygın olarak görülen guatr hastalığının engellemesinde, kanın normal yoğunlukta olmasında fonksiyonu olan minerallerdir." dedi.

Ayrıca hamsi gibi küçük balıkların kılçıkları ile yenilirse kalsiyum minerali açısından da iyi bir kaynak olduğunu ifade eden Bilal, "Balık özellikle gebeler için son 3 aylık dönemde bebeğin beyin gelişimi ve göz gelişimi için çok önemlidir. Bebeğinizin daha zeki olmasını istiyorsanız gebelik döneminde her hafta 2-3 defa düzenli balık tüketmek uygun olur. Bebeklerin ek besine başlama döneminde de 8. ay itibariyle balık tüketimine başlanmalıdır. Çünkü beyin gelişimi 5 yaşına kadar devam eder." diye konuştu.
Balıkta doymamış yağ içeriğinin yüksek, özellikle de Omega 3 denilen yağ asitlerini bol miktarda bulunmasının kanın normal yoğunlukta olmasını sağladığını kaydeden Bilal, "Balık doğal aspirin gibidir. Omega 3 yağ asitleri aynı zamanda kalp-damar rahatsızlığı riski taşıyan kişiler için koruyucu, kötü huylu kolesterol yüksekliği ve iyi huylu kolesterol düşüklüğü olan kişiler için de iyi bir ilaçtır. Balık içinde bulunan Omega 3 yağ asitleri kötü huylu kolesterolü düşürür, karaciğeri koruyan iyi huylu kolesterolü yükseltir. Omega 3 yağ asitleri özellikle büyük balıklarda daha çok bulunmaktadır. Bahar aylarındaki mevsim geçiş sürecini sağlıklı ve verimli geçirip yaza formda girmek isteyenler ve diyet yapanlar akşam öğününde et, tavuk, balık gibi proteinli yiyecekleri tüketmelidir." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin 3 tarafı denizlerle çevirili olmasına rağmen balık başta olmak üzere diğer deniz ürünlerine alışık olunmadığı, halkın tüketiminin az olduğunu dile getiren Özpekler Su Ürünleri Genel Müdürü Yasin Özpek ise, şunları söyledi: "Bu kadar besleyici ve vücudu koruyucu olan balık daha fazla tüketilmelidir. Aileler sofralarından balığı eksik etmemeli. Böylece çocuklarda balık tüketme alışkanlığı kazanmış olur. Balığın 'pahalı alamıyoruz' gibi bir mazeret olamaz. Çünkü alabalık, hamsi, sardalya gibi balık türleri her bütçeye uygun olup, diğer balıklara göre daha besleyicidir. Rusya ve Suriye beyaz eti ülkemizden alacağını duyurdu. Bu da beyaz ete zammın kapıda olduğunu gösterir. Balık fiyat yönünden ucuz, besleyici özelliği bakımından çok zengindir. Ürettiğimiz 12 milyon alabalığı tün dünyaya ihraç ediyoruz. Oralardaki insanlar balığın faydalarını bizlerden daha iyi biliyor ve bol bol balık tüketiyor."

8sutun.com

Bu haber toplam 2029 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim