• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Sağlık için! Her üç ayda bir kan bağışlayın

Sağlık için! Her üç ayda bir kan bağışlayın
Yakın akrabalardan yapılan kan nakillerinde ölümcül bir komplikasyon olan Transfüzyon ilişkili Graft Versus Host hastalığının görülme riski bulunuyor.

Yakın akrabalardan yapılan kan nakillerinde ölümcül bir komplikasyon olan Transfüzyon ilişkili Graft Versus Host hastalığının görülme riski bulunuyor. Uzmanların verdiği bilgiye göre, hastalığın kan naklinde nadir görülen, fakat ortaya çıktığında "yüzde 90 oranında ölümle sonuçlanabilen" çok ciddi bir komplikasyon olduğunu belirterek, riskin ortadan kaldrılması için akraban kan naklinin yapılmaması gerektiği uyarısında bulundu.

Yakın akrabalardan yapılan kan nakillerinde ölümcül bir komplikasyon olan Transfüzyon ilişkili Graft Versus Host hastalığının görülme riski bulunuyor.

Uzmanların verdiği bilgiye göre, hastalığın kan naklinde nadir görülen, fakat ortaya çıktığında "yüzde 90 oranında ölümle sonuçlanabilen" çok ciddi bir komplikasyon olduğunu belirterek, riskin ortadan kaldrılması için akraban kan naklinin yapılmaması gerektiği uyarısında bulundu.

Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Klinik Şefi, Kök Hücre Nakli Merkezi Direktörü ve Sağlık Bakanlığı Kan Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Fevzi Altuntaş, kan ürünlerinin temininin yaşamsal önem taşıdığını söyledi.

Kan ürünlerinin Türkiye'de genellikle "daha güvenli" olduğu gerekçesiyle yakın akrabalardan temin edilmek istendiğini ifade eden Altuntaş, bunun inanılanın tam aksine ciddi sakıncaları olduğunu belirtti. Altuntaş, "Yakın akrabalardan yapılan kan nakillerinde ölümcül bir komplikasyon olan Transfüzyon ilişkili Graft Versus Host Hastalığı (TA-GVHH) daha sık görülmektedir" uyarısında bulundu.

Bu nedenle yakın akrabalardan kan almak yerine kanın Türk Kızılayı 'ndan temin edilmesi ve bağışların Bölge Kan Merkezlerine yapılması gerektiğini ifade eden Altuntaş, bu sayede sadece kendi hastalarına değil ihtiyacı olan her hastaya kan ürünlerinin sağlıklı ve güvenli bir şekilde ulaştırılabileceğini söyledi.

Altuntaş, Transfüzyon ilişkili Graft Versus Host Hastalığının kan naklinin nadir görülen, fakat ortaya çıktığında "yüzde 90 oranında ölümle sonuçlanabilen" bir komplikasyonu olduğuna dikkati çekerek, "Özellikle yakın akrabalardan alınıp yakın akrabaya verilen tam kan, eritrosit veya trombosit ürünleri bu duruma neden olabilir" diye konuştu.
Klinik tablonun transfüzyondan 1-4 hafta sonra başladığını ve ateş, cilt döküntüleri, karaciğer testlerinde bozukluk, sarılık ve kanlı ishal ile kendini gösterdiğini belirten Altuntaş, yeni doğanların, yoğun bakım hastalarını n, bağışıklık sistemi zayıflamış hastaların risk altında olduğunu söyledi.

Transfüzyonla ilişkili Graft Versus Host hastalığını önlemek için "yakın akrabalardan kan alınmaması veya alınan kan ürünlerinin mutlaka ışınlanması" gerektiğini belirten Altuntaş, "Türkiye'de her sağlık merkezinde kan ışınlama aletinin olmadığı da göz önüne alındığında yakın akrabalardan zorunlu olmadıkça kan nakli yapılmaması daha sağlıklıdır" dedi.

Kan bağışının bir sosyal sorumluluk olduğunu vurgulayan Altuntaş, kan vermenin bağışçı için önemli bir risk oluşturmadığını, tam tersine vü cuttaki kanın yenilenmesi için gerekli olduğunu ifade etti. Altuntaş, sağlıklı bir hayat için 18 yaş üzeri sağlık problemi olmayan herkesin, her üç ayda bir düzenli aralıklarla kan bağışında bulunması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2271 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim