• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Sağlık ihalelerinde de yerli üreticiye % 15 uygulanacak!

Sağlık ihalelerinde de yerli üreticiye % 15 uygulanacak!
Sağlık Bakanlığı, Kamu Hastaneleri Kurumu’nun, orta ve yüksek teknolojili ürünler listesindeki alımlarda, yerli üreticiye zorunlu olarak uygulanacak fiyat avantajını yüzde 1 ile sınırlaması kararını yürürlükten kaldırdı.

MEHMET KAYA

Sağlık Bakanlığı, Kamu Hastaneleri Kurumu’nun, orta ve yüksek teknolojili ürünler listesindeki alımlarda, yerli üreticiye zorunlu olarak uygulanacak fiyat avantajını yüzde 1 ile sınırlaması kararını yürürlükten kaldırıldı. Yerli üretici, ihalelerde yüzde 15 daha fazla bedel önerse de kazanmış sayılacak. Ancak, sağlık alanındaki ihaleler için yeni bir ürün gruplaması için çalışma başlatıldığı kaydedildi. 

DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre, Kamu Hastaneleri Kurumu’nun ilgili yazısının ardından Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile konuyu değerlendirdi. Bakan Işık, Kamu Hastaneleri Kurumu’nun yazısı kamuoyuna yansıdıktan sonra da düzenlemenin ‘bürokrat inisiyatifinde olmadığını’ belirtmişti. İki bakanın değerlendirmelerinin ardından Kamu Hastaneleri Kurumu’nun yeni bir yazıyla önceki düzenlemeyi yürürlükten kaldırdığı öğrenildi. Yazıda, “Kurumumuzca yayınlanan (önceki) yazı yürürlükten kaldırılmıştır. Bu çalışmalar sonuçlanıncaya kadar, Kamu Hastaneleri Birlikleri ve bağlı sağlık tesisleri yapacakları ihalelerde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 63. maddesi ve genel hükümler çerçevesinde işlem tesis edilmesi..” denildi. 

Yeni bir gruplama yapılacak 

Öte yandan, sağlık alanı için söz konusu düzenlemede yeni bir gruplama için çalışma başlatıldığı da öğrenildi. Kamu İhale Kanunu’ndaki değişikliğin ardından bir yönetmelik yayınlanarak, yerli malı tanımı getirilmişti. Yine aynı düzenlemeyle kamu ihalelerinde orta ve yüksek teknolojili ürünlerde alım yapılırken, yerli malı tanımına uygun ürünleri teklif edenlere yüzde 15 daha pahalı fiyat önerseler dahi ihaleyi kazanmalarına imkan veren ‘fiyat avantajı’nın uygulanması zorunlu hale getirilmişti. Bu zorunluluğun hangi mallarda geçerli olacağına dair bir ürün listesi de Kamu İhale Kurumu tarafından yayınlanmıştı. 

Kamu Hastaneleri Kurumu ise yasadaki ‘yüzde 15’e kadar’ ifadesini farklı şekilde yorumlayarak, en fazla yüzde 1 daha pahalı ürün teklif edilmesi halinde zorunlu fiyat avantajı sağlanması için Hastane Birliklerine bağlayıcı yazı göndermişti. Bu düzenleme yürürlükten kalktı ancak Kamu Hastane Birlikleri, Kamu İhale Kurumu’nun yayınladığı liste içinde sağlık alanındaki malları ilgilendiren ayrı bir grup oluşturulması ve buna bağlı yeni bir yerli malı fiyat avantajı oranı belirlenmesi için çalışma başlatıldığını duyurdu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4163 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim