• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Sağlık kuruluşlarında personel çalıştırılmasına yeni düzen

Sağlık kuruluşlarında personel çalıştırılmasına yeni düzen
Özel tıp merkezleri ile özel polikliniklerde hekim ve diğer sağlık personeli çalıştırılması muammaya döndü. Bunda, Sağlık Bakanlığı’nın 15 Şubat 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan yeni Yönetmeliği’nin de katkısı büyük. Ancak sorunun kaynağı daha eskil

Özel tıp merkezleri ile özel polikliniklerde hekim ve diğer sağlık personeli çalıştırılması muammaya döndü. Bunda, Sağlık Bakanlığı’nın 15 Şubat 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan yeni Yönetmeliği’nin de katkısı büyük. Ancak sorunun kaynağı daha eskilere dayanıyor.

YENİ YÖNETMELİK NE GETİRDİ

Yeni Yönetmelikte, tıp merkezi ve poliklinik açılışı yeni esaslara bağlanırken hekim ve diğer sağlık personeli istihdamı konusunda da muğlak bazı konulara açıklık getirildi. Şöyle; tıp merkezleri "klinik uzmanlık dallarında en az dört tabibin tam zamanlı çalışması" ile yani aynı yada farklı tıbbi uzmanlık dallarında en az 4 hekimle açılabilecektir. Poliklinikler ise en az iki hekim tarafından müştereken açılabilecektir.

PERSONEL İSTİHDAMI

Yeni Yönetmelikte sözkonusu sağlık kuruluşlarında bulundurulması gerekli en az personel sayılarına da yer verildi. Hekimler, özel sağlık kuruluşlarında kısmi zamanlı yada tam zamanlı olarak çalışabilecekler. Ancak adlarına mutlaka il sağlık müdürlüğünce çalışma izin belgesi düzenlenmesi gerek. Belirtelim ki, adlarına sağlık müdürlüğünce çalışma belgesi düzenlenmeden çalıştırılacak hekimler sadece "nöbetçi hekim" olarak çalıştırılacak olanlardır. Nöbetçi hekimlere kimlik kartı verilecek ve mesul müdürce çalışma belgesi düzenlenecek.

HEKİMLERİN ÖZEL ÇALIŞMASI

Hekimlerin çalışabileceği sağlık kuruluşu sayısına da bir sınırlama geldi. Buna göre, bir hekim en fazla iki özel sağlık kurum ve kuruluşunda çalışabilecek. Aynı sınırlama hekim dışı sağlık personeli için de geçerlidir. Şu halde, bir hekim en fazla iki özel sağlık kurum ve kuruluşunda sağlık müdürlüğünce düzenlenmiş çalışma izin belgesine bağlı olarak çalışabilecek fakat, üçüncü bir sağlık kuruluşunda da diyelim nöbetçi hekimlik yapabilecek.

KAMU HEKİMLERİNİN DURUMU

á Kamuda çalışan hekimlerin, 3268 sayılı Kanun gereğince, buradaki tazminatlardan vazgeçmek kaydı ile özelde çalışması mümkün. Uygulamada çok karşılaşılmamakla birlikte, esasen bu hak kamuda çalışan ebe, hemşire, diş hekimi ve sağlık memurlarına da tanınmıştır.

Ancak, bu noktada şöyle bir sorun bulunmakta. Üniversite yada devlet hastanesinde çalışan bir hekim ayrıca hem kendine ait muayenehanesinde hem de özel bir tıp merkezi veya poliklinikte çalışabilir mi ? Bu soruya Sağlık Bakanlığı "hayır" yanıtını vermektedir. Gerçekten de 1219 sayılı Kanunun 12. maddesi gereğince hekimlerin çift muayenehane açması yasaklanmıştır. Danıştay kararlarına yansıdığı üzere özel tıp merkezleri veya poliklinikler de "muayenehane niteliğinde" sayılmaktadır. Böyle olunca da bu yasak kabul edilebilir bulunmaktadır.

Öte yandan, kamuda çalışan bir hekim hem muayenehanesinde hem de özel bir hastanede çalışabilir mi? Bize göre çalışabilir. Şöyle ki, özel hastaneler muayenehane niteliğinde olmayıp 2219 sayılı özel bir kanunla düzenlenmiş sağlık kurumlarından olup, 1219 sayılı Kanundaki çift muayenehane yasağının bu kapsamda olanlara uygulanmaması gerekmektedir.

YENİ PERSONEL ALIMI YASAK MI?

Yeni yönetmelik ile beraber ek sağlık personeli alınamayacağı gibi bir durum ortaya çıktı. Fakat burada kasdedilen, mevcut kadroya ek yeni personel alınması durumunda eski yönetmelik değil yeni yönetmelik hükümlerinin uygulanacağıdır. Bu da bazı mükellefiyetler doğurduğundan sağlık kuruluşları ek sağlık personeli işe alamamaktadırlar. Ancak, mevcut kadrodan ayrılan hekim ve diğer sağlık personeli yerine yeni işe almalar açısından ise bir sakınca bulunmamaktadır.

Memet Eser-Hürriyet.

Bu haber toplam 2392 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim