• BIST 9090.31
  • Altın 2324.753
  • Dolar 32.3724
  • Euro 34.9675
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Sağlık Meslek Liseleri İşlevini Bitirdi!

Sağlık Meslek Liseleri İşlevini Bitirdi!
18 Ocak 2014 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Torba Kanun ile bazı sağlık meslek unvanlarında önemli değişiklikler yapıldı.

DEĞERLİ BASIN MENSUPLARI; 

18 Ocak 2014 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Torba Kanun  ile  bazı sağlık meslek  unvanlarında önemli değişiklikler yapıldı.

Torba Kanun içerisine  uyduruk 4 meslek tanımı konularak ; başta  biz Sendikalar ve Sivil Toplum Kuruluşlarının  görüşleri alınmadan, sonucu hesaplanmadan  yasalaştı.

Sağlık Mesleklerine unvan verilmesi ve sağlık mesleklerinde çalışılabilmesi  için en az (2 yıllık) ön lisans mezunu olunması , hemşire ve ebe olunabilmesi  için (4 yıllık) lisans düzeyinde eğitim alınmasının hedeflenmesi bizleri memnun ederken;

Sağlıkla ilgili meslek  unvanlarının  sayıldığı 1219 sayılı Kanunun ek 13. Maddesine;  Acil tıp teknikeri, Hemşire yardımcısı, Ebe yardımcısı ve Sağlık bakım teknisyeni olarak dört yeni meslek eklenmesi sağlıkçıları üzmüştür.

Ülkemizde hekim  dışında  kalan tüm sağlık meslek grupları;  yardımcı sağlık   personeli olarak ifade edilirken yeni tanımlanan mesleklerle;  yardımcının yardımcısı olarak  tarif edildi. 

Bu uydurma meslekler, Ülkede var olan tüm sağlık meslek tanımlarını ortadan kaldırarak, tampon ve joker eleman yetiştiren, Sağlık mesleklerini  ortadan kaldıran, düşünmeyen, komutla çalışan bir meslek grubu oluşturarak sağlık firmalarına taşeron işçisi üretecektir. 

Bu uydurma mesleklerden en  tehlikelisi olan ve tüm sağlık mesleklerinin okulunu okumadan verilecek olan diplomayla; Sağlık Mesleklerinin saygınlığını ve özelliğini ortadan kaldıran ; Sağlık Bakım Teknisyeninin meslek tanımı ise Resmi Gazetede şöyle yer aldı; 

"Sağlık meslek liselerinin, sağlık bakım teknisyenliği programından mezun olan, en az tekniker düzeyindeki, sağlık meslek mensuplarının nezaretinde yardımcı olarak çalışan, ayrıca hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık meslek mensubudur.” 

Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir Sağlık Meslek tanımı bulunmamaktadır. Bu meslek tanımıyla tüm sağlık mesleklerinin bölümlerini okumadan verilecek olan bir diplomayla lazım olduğunda bu kişiler; Yeterli bilgi ve eğitimi almadan  Hasta Bakıcı -  Hemşire - Ebe - Acil Tıp Tekniyeni - Sağlık Teknisyeni ve Laboratuvar Teknisyeni gibi Sağlık Mesleklerinin  tüm  branşlarında tampon eleman olarak görev yapabileceklerdir. 

İLO Meslekler sözlüğünde bu mesleğin adı “hasta bakici ” olarak ifade edilmiştir. Hastabakıcı yetiştirmek için ailelerin çocuklarını 4 yıl okutmasının  mantığı yoktur. 

Ülkemizde son yıllarda mantar gibi çoğalan Özel Sağlık Meslek Liselerinin sayısının artması sonucu Yetkililer bu okulları  kapatma  adına  girişimlerde bulunmuş ; ama maalesef  Özel Sağlık Meslek Liseleri Sahiplerinin ve bu sektörün baskıları sonucu akla ve mantığa uymayan uydurma 4 meslek gurubu ile bu kuruluşların devamına olanak sağlamıştır. 

Öncelikle uydurma 4 meslek grubu yetiştirecek olan  bu okulların kapatılmasını  veya  Sağlık Lisesine dönüştürülerek unvan vermeden mezun vermesinden yanayız.

Sağlık Mesleklerinde  unvan  verilebilmesi ve mesleğini yapabilmesi için; "En az 3 yıl ön lisans mezunu SAĞLIK TEKNİKERİ olma şartı  getirilebilir. 

Yine Sağlık Çalışanlarının diğer bir mağduriyet  konusu; Sağlık Meslek Liselerinin Acil Tıp Teknisyenliği Bölümünün bir üst bölümü olan Acil İlk Yardiım Teknikerliği Bölümüne sınavsız geçiş hakkının Torba Yasa ile  bu meslekle alakası olmayan; Tarım Liselerinin Veterinerlik, Çocuk Gelişimi ve Laborantlık Hizmetleri Bölümü ile  bazı liselerin  Hasta Yaşlı Bakım Hizmetleri gibi bölümlerine  verilmesidir. 

Acil Tıp Teknisyenliği Bölümünün diğer Anestezi, Radyoloji, Laboratuvar gibi Bölümlerde oldugu gibi Lisans düzeyinde olmaması  ve aynı  zamanda Acil Tıp Teknisyenliğinin tek üst bölümü olduğu icin bu bölüme diger Bölümlerden ögrencilerin  geçerek  Acil Tıp Teknisyenlerinin açıkta kalması büyük haksızlıktır. 

Sağlıkla ilgili 4 yıl eğitim almış, binlerce Acil Tıp Teknisyeni mezunu dururken;  sağlıkla ilgili alakası olmayan Bölümlerin bu geciş hakkından yararlandırılmaları  ve Sağlıkçılarla aynı kefeye konulmaları kabul edilecek bir durum değildir.

AKTİF SAĞLIK-SEN olarak konuyu Yetkili Makamlara ileterek, sorunun cözümü noktasında takipçi olduğumuzu  duyuruyor, Yetkililerden Sağlık Mesleklerinin vasıfsızlaşmasına ve itibarsızlaştırılmasına neden olan 4 uydurma meslek uygulamasından  vazgeçilmesini, Sağlıktaki  Taşeron ordusuna yenilerini katacak olacak bu yasanın tekrar gözden geçirilmesini talep ediyoruz.
 

ÜMİT KARATAŞ
AKTİF SAĞLIK-SEN  BAŞKANI

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 10231 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim